reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Stopa końsko-szpotawa

Nie jest aż tak źle, żeby wracała do poprzedniego stanu, ale...Stópka jest mniej "elastyczna" niż lewa, jak je ćwiczymy to czuć, że ścięgienko jest bardziej sztywne. Poza tym paluszki kierują się do wewnątrz, zdecydowanie bardziej niż w lewej. No sama nie wiem, ja niby też mam dwie różne stopy, ale były inaczej leczone.

reklama
kaja nie przejmuj sie to calkiem normalne. moj maly tez ta stopke inaczj uklada i paluszki tez sie kieruja troche do srodka. a noga bedzie mniej elastyczna jak piszesz, ale ona zacznie sie samoistnie cwiczyc jak mala zacznie chodzic i siadac na kolankach. tak nam mowil prof Napiontek i powiem wam, ze faktycznie teraz jak chodzi to ta nozka sie sama cwiczy i wygina :)
bedzie dobrze, nie denerwuj sie...

Uspokajacie mnie dziewczyny swoimi wypowiedziami. Kaja ja przez Ciebie zaczełam sprawdzac elastyczność stopki w zdrowej i chorej nózce :) Normalnie zwariowac można ;) Ale ciesze sie, ze piszecie o takich rzeczach :) My jutro idziemy na kontrole. Jestem ciekawa co powie lekarz :)

Krzysztof Bik w Łodzi. Nózki Anusi w porzadku. Dobrze sie wyginaja. Ja pamietam jak on mówił, ze operacje robi sie najczesciej w 2,5 miesiacu zycia dziecka. Moja Ania jak skonczyła 2 miesiace była po operacji i po 3 tygodniowym gipsie. W szpitalu jak sie z nim zobaczyłam to pytałam jak operacja to powiedział mi, ze jest bardzo zadowolony a po 3 tygodniach gipsu stwierdził, ze nózka jest swietnie ustawiona. Jestem ciekawa co powie jutro. Doktor Bik specjalizuje sie w szpotawie. Polecił nam go mój ginekolog, który jest przyjacielem rodziny. Powiedzial, ze jest świetnym specjalista a ja mu poprostu ufam. Tak jak zaufałam dok Bikowi, który ma ze mna 3 światy bo ja jestem bardzo przewrazliwiona na punkcie Aneczki :(

magda a czemu mala miala operacje?? same gipsy i naciecie sciegna by nie wystarczylo?
ja tez przy pierwszym bylam bardzo przewrazliwiona teraz na szczescie mniej, bo juz jestem troche doswiadczona

No własnie nacięcie ściegna to była ta operacja. Zabieg pod pełna narkoza :) Ania miała od urodzenia 4 gipsy i potem ten zabieg. lekarz powiedzial, ze nie mam sensu dłuzej zakladac gipsów bo nozka jest juz wyprostowana :) Kalinka a to Tóje pierwsze dzoeciątko równiez urodzilo sie z sks ?

nie moj Stas urodzil sie calkiem zdrowy choc ma podejrzenie astmy, niestety odziedziczyl po mnie. i alergia pokarmowa na nasz polski owoc jablko.
No wlasnie pelna narkoza... jak mala ja zniosla?
Jeremi jak mial nacinane sciegno to mial znieczulenie miejscowe i caly zabieg trwal 40 min razem z czekam na dzialanie masci. a samo ciecie 30 sek i maz byl z malym w gabinecie. potem mial zalozony gips i do domu. w sumie 6 gipsow i buty.
Maly urzodzil sie z sks bo jak to lekarze stwierdzili mial za malo miejsca w brzuchu i noga podwinela sie kolo zeber, nawet dosc ciezko bylo go wyciagnac,ale byl to spory facet bo prawie 4400 a mial miec najwiecej 3500 wg usg :)

Kalinka, dzięki za słowa otuchy. mam nadzieję, że podczas chodzenia będzie ładnie układał stópki. teraz jak je opiera o coś to fajnie wyglądają, gorzej jak luźno je trzyma.
Magda, koniecznie napisz jak po kontroli.

reklama
To u nas troche inaczej to wygladało. Na 7 rano musielismy stawic sie z Aneczką w CEntrum Zdrowia Matki Polki. O 8 zabrali ja na sale operacyjna i przed nosem zostały nam zamkniete drzwi :( Niestety jak to wszedzie bywa nie wolno nam było wejsc na sale operacyjna. Wszystko trwało jakas godzinke. O 9 Ania wróciła spowrotem na sale. Była taka "nięta" ale nie chciała spać w łóżeczku tylko na raczkach. Jak sie wybudziła to mój tata a Ani dziadziuś nosil ja cały czas na raczkach :) Po operacji przyszedł lekarz i powiedział jak przebiegł zabieg. Aia powinna zostac noc w szpitalu ale wypisaliśmy ja z mężem wieczorem na własne zadanie. Wróciliśmy do domu. Nic sie z nia nie działo. Spała pieknie w swoim łózeczku.

Do góry