reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Starnia o pierwsze dziecko!

Cześć dziewczyny. Ja z mężem staramy się o dziecko w sumie dopiero 2 cykl. Nigdy zbytnio nie obserwowałam swojego ciała by móc zauważyć jakieś pierwsze objawy. Oprócz kalendarza miesiączkowego w aplikacji, gdzie wpisywałam początek i koniec okresu przez ponad 5 lat. Teraz w prawie wszystkim mogłabym zobaczyć objaw ciąży. Nic by niepokoiło gdyby nie to, że w pierwszym cyklu starań okres dostałam w 22 dc. Nie wiedziałam co się dzieje. Po za tym okres był mniej obfity i skończył się po 4 dniach. Zawsze, ale to zawsze trwa u mnie 5 dni. Test wyszedł negatywny. Z tego co widzę średnia liczba dni mojegocyklu trwa 30 dni. Nie mam super regularnie, ale zwykle dostawałam okres 26,27dc albo później. Nigdy wcześniej. Od tego czasu z tyłu głowy mam to coś, że coś może być nie tak. Trochę się denerwuje w tym cyklu, ale nie ciążą, a jakimś problemem z hormonami. Niestety mieszkam w UK. Tu ciężko o wizytę kontrolną u ginekologa. No chyba, że umierasz już z bólu. Urlop w Polsce w okolicach Marca. Zostało mi czekać. Został tydzień do miesiączki. Niedługo przyjdzie pora na test. Czas pokaże. Trzymam za Was kciuki, a wy trzymajcie za mnie!

PS dołączam w załączniku dziennik cykli za 2019
Niestety z wiekiem też się zmienia cykl. Kiedyś miałam cykle 28-35, nawet krótsze, okres trwał 7 dni. Teraz cykle mam 26-28 i okres trwa 4-5 dni. Kiedyś kręgosłup przed @ mnie nie bolał, teraz boli kręgosłup, piersi, podbrzusze, mam wzdęcia i lepiej się wtedy do mnie nie odzywać. Dodatkowo mam wtedy huśtawkę nastrojów i ogólnie jest ciężko. Mogą to być problemy z hormonami, może być pco. U Ciebie trochę są nieregularne, ale one też mogą być spowodowane lekami, stresem, podróżami, ćwiczeniami lub innym wysiłkiem.
Edit: najkrótszy cykl 23 dni miałam.

Ostatnia edycja:
reklama
Też nie są aż tak regularne, ale ginekolog sprawdzał hormony i wszystko było ok.
Screenshot_20200105-095348.jpeg
Screenshot_20200105-095400.jpeg
Screenshot_20200105-095413.jpeg
Screenshot_20200105-095430.jpeg

Załączniki

• Screenshot_20200105-095526.jpeg
    Screenshot_20200105-095526.jpeg
    45,3 KB · Wyświetleń: 38
Tak Ci się zaczyna @?
[/QUOTE
Dziewczyny wiem może głupie pytanie ale jak czujecie że szyjka się obniżyła lub coś innego bo nie wiem o co chodzi?
Chyba jakaś głupia jestem 😂
Nisko jest kiedy ją wyczuwasz palcem od razu po rozpoczęciu samobadania :) Czasem jest tak nisko, że od razu już wyczujesz ujście szyjki. Wysoko jest jak np. w ogóle jej nie możesz znaleźć albo musisz bardzo głęboko jej szukać. To tak na wyczucie trzeba :)

ALE szyjki podobno nie bada się przy staraniach o ciążę w fazie lutealnej!! Bo jest to niemiarodajne. Szyjka nie u każdej kobiety zmienia się od razu po zapłodnieniu, a często dopiero np. w 7-8 tyg. ciąży. Dlatego szyjkę zaleca się badać po miesiączce i do czasu owulacji, żeby określić dni płodne. Jak szyjka jest wysoko to są dni płodne, późniejjak zauważysz, że się obniża, to znaczy, że zaczyna się okres niepłodny :)

Ja również mam pcos i raczej cykle bezowulacyjne chociaż w ostatnim jakby coś było bo miałam ból podbrzusza ale test wyszedł negatywny. Ale gin nie dała mi żadnych leków ani nic tylko muszę zrobić badania hormonalne
Mi pomogło leczenie z metforminą, duphastonem w 18-27 dc no i oczywiście euthyrox, bo miałam około 3,5 TSH, a do ciąży max 2,5 powinno być.

No i powiem Ci, że od kwietnia/maja 2019 w końcu mam wyniki hormonalne w normie, mam owulację, regularny cykl i czuję się super. Dobre leczenie do podstawa! Chociaż trochę się broniłam przed tymi lekami... No ale jak trzeba to trzeba...

Jaką dawkę eutyroxu bierzesz?
Mi pomogło leczenie z metforminą, duphastonem w 18-27 dc no i oczywiście euthyrox, bo miałam około 3,5 TSH, a do ciąży max 2,5 powinno być.

No i powiem Ci, że od kwietnia/maja 2019 w końcu mam wyniki hormonalne w normie, mam owulację, regularny cykl i czuję się super. Dobre leczenie do podstawa! Chociaż trochę się broniłam przed tymi lekami... No ale jak trzeba to trzeba...

Tag ostatnio to miałam w normie ,A zobaczymy po badaniach hormonalnych jak się na nie dostanę do szpitala bo już 4 miesiąc próbuje i mi ostatnio to się trochę rozjechaly

Jaką dawkę eutyroxu bierzesz?
Od poniedziałku lekarka zwiększyła mi do 50 mg dziennie, a wcześniej przez 3 lata brałam 2 dni w tyg po 25 mg i 5 dni w tyg po 50 mg :) Ostatnio mi TSH stopniowo wzrastało i zbliżało się do 2,5 więc już mam wyrównane żeby przez cały tydzień brać po 50 mg dziennie :)

reklama
Niestety z wiekiem też się zmienia cykl. Kiedyś miałam cykle 28-35, nawet krótsze, okres trwał 7 dni. Teraz cykle mam 26-28 i okres trwa 4-5 dni. Kiedyś kręgosłup przed @ mnie nie bolał, teraz boli kręgosłup, piersi, podbrzusze, mam wzdęcia i lepiej się wtedy do mnie nie odzywać. Dodatkowo mam wtedy huśtawkę nastrojów i ogólnie jest ciężko. Mogą to być problemy z hormonami, może być pco. U Ciebie trochę są nieregularne, ale one też mogą być spowodowane lekami, stresem, podróżami, ćwiczeniami lub innym wysiłkiem.
Edit: najkrótszy cykl 23 dni miałam.
Masz rację tylko w moim przypadku wiek Nie powinnien grać roli gdyż jestem po 20. A co do stresu i podróży to masz rację. Jak spojrzę na miesiące w których cykl był dłuższy to faktycznie coś w tamtych momentach było na rzeczy. Niestety teraz nic mi do głowy nie przychodzi bo ani stresu nie było ani podróży, waga ta sama. Został jedynie kręgosłup co boli mnie juz od 7 grudnia. Niby człowiek po 20, a takie dolegliwości go dopadają.

Do góry