reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Stare i nowe znajome mamuśki :)

reklama
Ilonka - a z czego masz te plamy ??? Napiszę Ci kilka sposobów na usuwanie plam z dywanów, może z jakiejś skorzystasz:
PLAMA Z:
---Wosku z świecy: jeśli wosk jest miękki zbierz go jak najdokładniej łyżką, potem schłódź jego pozostałości (np. przykładając do plamy torebkę z kostkami lodu). Zbierz stwardniały wosk z włókien dywanu. Jeśli zostanie jeszcze coś, połóż na plamie złożoną bibułę i prasuj ciepłym żelazkiem, dopóki bibuła nie wchłonie całej reszty.
---Tłuszcze (masło, olej, margaryna) - pokryj plamę talkiem. Zostaw na kilka godzin i odkurz. Jeśli zostaną ślady zabrudzenia, zwilż czystą szmatkę kilkoma kroplami olejku eukaliptusowego i potrzyj plamę.
---Kawa: nanieś na plamę wodę sodową, dobrze ją osusz, i powtarzaj te czynności, dopóki plama nie zniknie całkowicie.
---Kredki - pokryj plamę papierem pakownym i przeprasuj (staraj się usunąć tłuszcz jak najdokładniej). Wyczyść zabrudzone miejsca szmatką zwilżoną niewielką ilością czystego alkoholu (usunie resztki barwnika).

Mam jeszcze sposoby na usunięcie plam z błota, atramentu, jajek, curry, czerwonego wina, gumy do żucia, tuszu z długopisu, czekolady, krwi, mleka, plasteliny, owoców, smoły... Mam nadzieję że uda Ci się wyczyścić dywan :)
Ilonka

Ogólnie w moim zestawie do sprzątania zawsze musi być: ocet spirytusowy, cytryny, sól, soda oczyszczona, boraks, mydło naturalne, wodorotlenek sodu, gliceryna, naturalne olejki zapachowe... no oczywiście są też różne płyny i proszki dostępne w każdym markecie, ale bez tych wcześniejszych ani rusz! :-)

Ostatnia edycja:
Olka
ja tak się zastanawiam czy Ty to wszystko o sprzątaniu wiesz od kogoś czy z netu czy skąd Ty to bierzesz?

Martilla fajna stronka :) Usuwanie plam, plamy i zabrudzenia oraz sposob jak usunac plame

Ech mykam kończyć obiad, dziś na zakupy, Zuzia rośnie jak na drożdzach trzeba jej coś kupić :) a i przydadzą się pantofelki,,,,lada dzień i będzie smigac :) na razie meble to przyjaciel, a jak brak mebla to raczkowanko pod najbliższy,,,,ostatnio się wycwaniła i Gordona się trzyma :-) i tak chodzą po domu:tak:

Pozdrówka

martilla - kiedyś mówiłam mojej mamie to moja babcia, potem mówiła mi to moja mama. No i z doświadczenia. Jak mam jakąś plamę której nie wiem jak się pozbyć, to albo dzwonię do mojej mamy, albo szukam w internecie. No ale z dużą ilością plam radzę sobie już sama. Przecież plamy z kredek, wosku, kawy, plasteliny, czy różnych przypraw to normalka. Chyba nie ma osoby która się z nimi w życiu nie spotkała. Tym bardziej przy dzieciach. No ale znów ten temat sprzątania. Chciałam tylko pomóc Ilonce z tym zabrudzonym dywanem!:wściekła/y:

Asia
dzięki za linka:-) może się kiedyś przyda hehe ja generalnie nie jestem aż taka porządna , owszem lubię jak jest czysto , ale codziennie nie sprzątam :-) a mała rośnie rośnie , rety już ponad 9 miesięcy ma :-) leci ten czas jak szalony

Olka
ale ja nic nie mówię, wiem że chciałaś pomóc. To ile i jak sprzątasz to tylko i wyłącznie Twoja sprawa, ja ze swojej strony mogę powiedzieć tylko ,że nie jestem taka dokładna, nie dbam o takie szczegóły w sprzątaniu itd ale każdy sprząta tak jak chce;-)

martilla - no tak... niech każdy sprząta jak chce. :tak::tak::tak: a jak staranka ? Jej nie umiem się doczekać kiedy napiszesz o tym że @ się spóźnia, i jakoś się na nią nie zanosi. No i że sie testujesz a potem nowinka o dwóch kreskach... działaj kochana!!!

Olka
staranka w toku ,że się tak wyrażę hehe przez 5 dni brałam leki na stymulację owu więc może coś z tego będzie, a jak nie to 26 lutego śmigam na wizytę do ginki i będziemy dalej leczyć :-)

wróżka mamie powiedziała,że się wyleczę i będzie dzidzia :-) mamy szukać imienia dla chłopca:-) oczywiście nie nastawiam się na to i nie wierzę w to ślepo, ale zawsze taka wiadomość nastraja optymistycznie :-)

reklama
XTosia A wiesz ze ja tak obliczałam i obliczałam tą datę bo ja TEŻ urodziłam się 24 MARCA:-) hehe i tak patrzę na ten sówaczek i mógłby być mój gdyby nie to że ja kończę 25 lat:-) hihihihi fajnie:) teraz już chyba będzie moją ulubienicą(bez obrazy dla pozostałych słodkich dzieciaczków) :-Dhihih

Do góry