reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staranka od stycznia 2012.

czarni- z całym szacunkiem, ale chyba nikt nie decyduje sie na cesarke dobrowolnie, bynajmniej ja nie znam takiej bogaczki no chyba, ze celebrytki. zawsze jest jakis powod, z reszta ja byłam swiadoma i miałam znieczulenie tylko od pasa w dół

reklama
Ja tez bede ogladac Na Wspolej ,pozniej Porodowka na TLC ,ale pomiedzy tym wszystkim kolacja dla dzieci wiec ide ja szykowac ;-)

Rozumie, że każda z nas może mieć różne podejście do porodu sn czy cc jeżeli chodzi o doświadczenie rodzącej ale pewne jest (wydaje mi się, ze potwierdzi to każdy pediatra i znam badania na ten temat), że cesarka jest dla rodzącego się dziecka mniej zdrowym doświadczeniem. Natura jest naprawdę mądra i nie bez powodu wymyśliła taki a nie inny sposób. Skurcze porodowe pobudzają organy wewnętrzne dziecka, co ułatwi ich pracę po narodzinach. Hormony stresu (któe uwalniają się w trakcie "przeciskania" ) oddziałują pozytywnie na drogi oddechowe pomagając we wchłanianiu nadmiaru płynu i przyspieszają dojrzewanie pęcherzyków płucnych. Silna stymulacja czuciowa skóry - skurcze są swoistym masażem ciała dziecka, wpływa też na rozwój komórek nerwowych. Jeżeli cesarka jest na żądanie w wyznaczonym przez lekarza a nie naturę terminie dziecko tego nie doświadcza.
Oczywiście są względy w których cc jest konieczna.
Zgadzam się, że w obu przypadkach dziecko przeżywa szok - ogromna ilość bodźców, których wcześniej nie doświadczało albo zna je w mniejszym natężeniu: grawitacja, światło, dźwięki, dotyk, uczucie głodu, oddzielenie od ciała matki itd...

Wiedząc, ze cc dla dziecka jest mniej korzystna nie daję sobie jedna prawa do oceniania decyzji kobiet o cesarce na żądanie. Żebyście mnie dobrze zrozumiały szanuje decyzje innych.

Agrafka oj wiele jest takich, które decydują się na cc i naciągają powody. Oczywiście nie każde cc jest naciągane. Ale jeżeli w państwowym szpitalu średnio 30% porodów kończy się cc to raczej mało prawdopodobne żeby natura tak chciała. A są prywatne w których ten odsetek jest znacznie większy, a koszty nie koniecznie duże.

agacynda ja zanim doczekałam się na pierścionek zaręczynowy, to minęło 7 lat :-D. teraz czeka mnie kolejne 7 na ślub i kolejne 7 na dzidziusia (choć kolejność może ulec zmianie:-))

Ostatnia edycja:
malena i agacynda ja na pierścionek 9 lat czekałam a bobasa i ślub tak właśnie na 10 rocznicę związku sobie "strzeliliśmy":)
no to super :-) zazdroszczę Ci :-) może też dostanę taki prezent:tak: już niedługo 10 lat jak jesteśmy razem:-) tylko dzidziusia nam brakuje do szczęścia:tak:

reklama
Do góry