reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staranka od stycznia 2012.

witaj anka!
edyta mój synek ze stycznia 2010 czyli prawie rówieśnicy!
groszku - mój synek miał być grudniowy (termin na 25.12) a pewnie będzie najstarszy w klasie bo koniec końców przyszedł na świat po terminie dopiero 3 stycznia:) a co do testu to robiłaś przed terminem@. Wiem jakie masz zdanie na ten temat ale opowiem ci jak to było w moim przypadku przy 1 ciąży. od kiedy zaczęliśmy starania to w każdym miesiącu cykl o 1-2 dni dłuższy:) w dniu planowanej miesiączki zrobiłam test tylko dlatego, że jechałam na imprezowy weekend i chciałam wiedzieć czy mogę pić:) test wyszedł negatywny. impreza była ale mnie coś alkohol słabo wchodził. weekend się skończył a @ nie było. w poniedziałek zrobiłam test. chyba bobo. krech druga była ale meega bladziocha. dla pewności poszłam na betę i to rozwiało wątpliwości. także wiesz różnie bywa! ale fakt faktem trzeba mieć cholerne szczęście żeby za pierwszym razem utrafić bobasa.

reklama
Dziewczyny jak nigdy nie rodziłam i nie wiem co lepsze. Mój lekarz mi powiedział, że cesarka jeśli są wskazania oczywiście tak (i chodze do prywatnej kliniki , która wydawałoby się że powinna namawiać do cesarki na żądanie - koszt ok. 2 tyś jakoś), ale jeśłi nie to odradza. Dzidziuś się męczy, a szczególnie płucka, bo te wody co są w środku jego płucek przy cesarce ciążko schodzą czy jakoś tak, a przy naturalnym dziecko już wie, że wychodzi jest na to przygotowane i ewentualnie położna gruszką tylko odciąga ten płyn. On mi to tak tłumaczył, że to tak jakby Pani sobie zmacznie spała i ktoś nagle zdjął z Pani kołdre i kazał wstawać, a Pani wyrwana ze snu nie wiedziałaby co się dzieje... To tyle o cesarce na żądanie. Wiecie takiej umawianej bez rozpoczęcia akcji porodowej...

Pachnąca no to gratulacje :) Teraz beta powinna szybciutko przyrastać. Ne pamiętam już jak chyba 2-ktronie w ciągu doby.. kurcze nie pamiętam. Sprawdz sobie w google. Masz szczęście, bo moje koleżanki, które stosowały tabletki anty więcej niż 2 lata starały się o dziecko po 2, 3 lata. Tak wolno ich układ rozrodzczy zaczynał dochodzic do siebie, tzn jajniki. Poczekaj 2 doby i już powinna ładnie przyrosnąć :)

Pachnaca moim zdaniem nie powinnas czytac roznych rzeczy w necie bo tam duzo jest napisane ... a sama z doswiadczenia wiem ze jak ja cos przeczytam to pozniej to co przeczytalam wyszukuje u siebie :zawstydzona/y: Wynik bety wskazuje na ten tydzien ciazy ktory powinien byc,wiec nie powinnas sie przejmowac,powtorz bete za kilka dni ;-)
Ja nigdy nie robilam bety ani nic i mam zdrowe donoszone dzieci,takze Gratuluje Ci z calego serca i zycze spokojnej ciazy :-) Ciesz sie tym ze sie udalo i ze niedlugo zostaniesz mamusia ;-)

Anuszkowo ano mozna powiedziec ze rowiesnicy a z ktorego stycznia jest Twoj synek ?? a juz doczytalam moj jest z 4 lutego takze miesiac roznicy jest miedzy nimi :blink:

Ostatnia edycja:
Prawda jest taka moje drogie, ze my możemy sobie planować poród, a los pisze swoje scenariusze..ja chcialam sn, a urodziłąm cc, kolezanka chciała cc, a urodzila sn. Jasne, ze większość chcie sn, bo jest więcej miłych chwil. Nie było mi dane trzymać małego po porodzie, całą noc tęskniłam do niego, bo dlai mi go na drugi dzień dopiero, ale za to bardzo szybko doszłam do siebie. Jak by nie było faktem jest, ze dzidzia jest już an świecie i mozemy się rozkoczować naszym maleństwem, to jest najważniejsze :-)

widzę że tu dużo fanek cesarki :) oczywiście każda ma swoje zdanie na ten temat ale ja bym nigdy nie chciała cesarki i bóg daj rodzic tylko naturalnie i oczywiście bez obrazy dla nikogo poród jest rzeczą normalną i nam przeznaczoną a kto decyduje sie na cesarkę mimo to że może rodzic naturalnie idzie po prostu na łatwiznę szybko pod narkozą. Cały 9 miesiąc byłam w szpitalu i naoglądałam się przeróżnych porodów i którą widziałam po cesarce to dla mnie była totalna masakra. Ja urodziłam naturalnie chodź były komplikacje ale daliśmy rade a po wszystkim wstałam wróciłam do pokoju poszłam sie wykapać i po kilku godzinach już była moja mama i mój wtedy jeszcze narzeczony oni stojąc nad maleńką istotka płakali i sie tulili a ja sprzątałam :D bo wiedziałam ze zostanę jeszcze 10 dni wiec musiałam uporządkować ciuszki i wszystko wokoło

Dzięki Dziewczynki :) Mam nadzieję, że to rzeczywiście ciąża :)
Co do wyczytywania w necie i wyszukiwania u siebie, to niestety coś w tym jest - a można się nieźle nastraszyć niestety..

Też się zastanawiałam nad terminem narodzin - czy koniec roku to dobry pomysł .Ale po pierwsze nie bardzo chciałam czekać, a po drugie tak naprawdę jak się nie odwrócisz, jak to się mówi - dupa z tyłu. Jako dziecko pewnie będzie widać róznicę między dziećmi, ale z kolei później czysto teoretycznie będą lata wolniej leciały :))
A z kolejnej strony - tej bardziej obiektywnej - przecież nieważny jest rok kalendarzowy.

Poród też raczej rozważam naturalny i w zasadzie o takim tylko myślę. A jedyne co naprawdę mnie przeraża przy ciąży, a w zasadzie już po porodzie to karmienie piersią. Jakoś nie wyobrażam sobie tego, bo po pierwsze mam bardzo wrażliwe sutki, a po drugie ssanie piersi kojarzy mi się póki co z czym innym...:-)

Ale pewnie instynkt swoje zrobi, a w razie czego nie ma obowiązku karmić piersią.

edyta01 trzy cesarki? to jak weteranka :) a mam pytanie lekarz nic nie wspominał już że lepiej by nie było rodzic 4 raz poprzez cesarkę. Albo inaczej nie dawał ci do zrozumienia że to juz koniec dzieci?

Agrafka pieknie to napisalas ;-)

Kropeczko z tym wyciaganiem z brzuszka to jest roznie...jak lekarze wyjeli jednego mojego synka to on autentycznie spal :tak: dla mnie porod sn jest takim samym wstrzasem dla dziecka jak narodziny przez cc bo w jednym jak i w drugim wypadku dziecko nagle jest na zewnatrz gdzie jest zimno itd wiec to dla mnie jest to samo :-p

reklama
Oczywiście, że nie powinno się czytać wielu rzeczy w internecie. Ale co do bety, to dla świętego spokoju jak już zrobisz, to zobaczysz czy dobrze przyrasta. Lekarz na tej podstawie interpretuje wyniki. Ja między innymi dzięki becie dowiedziałam się, że coś jest nie tak, bo zaczeła mało przyrastać, gdzie na początku było ok. Dziewczyny, które poroniły mnie pewnie doskonale rozumieją. Oczywiście w Twoim przypadku będzie ok. Na tak wczesnym etapie ciąży tylko to badanie daje gwarancie, że jest w porządku, bo na usg echo zarodka dopiero zaczyna być widać ok 7 tygodnia ciąży.

Do góry