Kotmonika87
Fanka BB :)
Tak chyba zrobię =)W twoim przypadku w piątek możesz testować
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Tak chyba zrobię =)W twoim przypadku w piątek możesz testować
LH i FSh między 3, a 5 dniem cykluW końcu @ nadeszła. Chyba pierwszy raz się z niej cieszę. W końcu mogę się zapisać na hsg i zrobić ponowne badania. Powiedzcie, w ktorym dniu cyklu robiłyście LH, FSH, estradiol?
Powiedzcie proszę jak to z tymi badaniami. Dlaczego robi się je w określonych dniach cyklu ? W innych nie są już wiarygodne ?LH i FSh między 3, a 5 dniem cyklu
Estadriol między 12, a 14 dniem cyklu
ale nie jestem pewna tak na 100%
Też mnie to dziwi. W Pl jak mieszkałam to w określanych dniach cyklu lekarze kazali robić poszczególne badania a w DE obojętnie kiedy robią te badania i nie zwracają uwagi który dzień cyklu. Więc podsumowując dołączam się do pytania.Powiedzcie proszę jak to z tymi badaniami. Dlaczego robi się je w określonych dniach cyklu ? W innych nie są już wiarygodne ?
są wiarygodnie, ale każdy hormon jest istotny w danym dniu. Jedne są np. odpowiedzialne za dojrzewające pęcherzyki czyli wiadomo, że przed owulacją. Inny potrzebny do utrzymania ciąży/zagnieżdżenia.Powiedzcie proszę jak to z tymi badaniami. Dlaczego robi się je w określonych dniach cyklu ? W innych nie są już wiarygodne ?
ale nie oznacza, że nie można ich robić w innych dniach. Tylko wtedy kumaty lekarz musi o tym wiedziećTeż mnie to dziwi. W Pl jak mieszkałam to w określanych dniach cyklu lekarze kazali robić poszczególne badania a w DE obojętnie kiedy robią te badania i nie zwracają uwagi który dzień cyklu. Więc podsumowując dołączam się do pytania.
Zgadza się ale ja tu byłam u 4 gin ekologów u endokrynologa i u rodzinnego i jak zapytałam czy poszczególne badania robić w danych dniach cyklu to popatrzyli na mnie jak na kretynke i zadając mi pytanie kto mi o tym takich głupot nagadal. Odpowiedziałam że w Pl tak się robi ale na to dostałam odpowiedź że w Pl robią tak a my jesteśmy w Niemczech i nie ma co porównywać leczenia co do różnych krajów.ale nie oznacza, że nie można ich robić w innych dniach. Tylko wtedy kumaty lekarz musi o tym wiedzieć
przynajmniej tak mi sie wydaje
Co do progesteronu to się zgadzam bo tu też robią 7-8 dni po owulacji, ale jeśli ktoś nie wie kiedy ma owu i nie ma możliwości monitoringu to też nie wiadomo kiedy zrobić progesteron bo na testach owu nie można się opierać ponieważ one tylko nam pokazują pik LHPrzykładowo progesteron. Po co badać go np. w 3 dzień cyklu skoro ten hormon największą rolę spełnia po owulacji, aby po zagnieżdżeniu utrzymać ciążę. Badanie w 3 dzień cyklu nie powie nam jakie stężenie jest po owulacji wtedy kiedy on ma znaczenie. Tak sobie to wszystko tłumaczę