Domelka
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 19 Listopad 2008
- Postów
- 254
6 żółtek
1 budyń śmietankowy
1 szklanka cukru
2 szklanki mleka
40 dag masła
1 łyżka kakao
10 dag rodzynek
½ szklanki pokrojonych orzechów włoskich
około 50 dag biszkoptów
4 galaretki pomarańczowe
50 dag pomarańczy
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać budyń w proszku i rozmieszać. Mleko zagotować i wlać żółtka. Ugotować budyń. Masło utrzeć, dodawać po troszeczku ostudzony budyń. Gotową masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać bakalie, a do drugiej kakao.
2 galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody (do namaczania biszkoptów). Kolejne 2 galaretki rozpuścić w 2,5 szklanki wody (do zalania ciasta). Biszkopty namoczyć w tężejącej galaretce.
Blachę wyłożyć folią spożywczą i posmarować ją olejem. Na spód dajemy biszkopty (jeden obok drugiego). Na to masę kakaową, następnie znowu biszkopty i masę bakaliową. Na nią wykładamy pomarańcze i zalewamy tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce.
Ja robie tylko biała mase bez bakalii, zamiast pomaranczy daje brzoskwinie albo banany, a do masy daje troche zeletyny wtedy nie robi sie z niej taka ciapcia.
1 budyń śmietankowy
1 szklanka cukru
2 szklanki mleka
40 dag masła
1 łyżka kakao
10 dag rodzynek
½ szklanki pokrojonych orzechów włoskich
około 50 dag biszkoptów
4 galaretki pomarańczowe
50 dag pomarańczy
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać budyń w proszku i rozmieszać. Mleko zagotować i wlać żółtka. Ugotować budyń. Masło utrzeć, dodawać po troszeczku ostudzony budyń. Gotową masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać bakalie, a do drugiej kakao.
2 galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody (do namaczania biszkoptów). Kolejne 2 galaretki rozpuścić w 2,5 szklanki wody (do zalania ciasta). Biszkopty namoczyć w tężejącej galaretce.
Blachę wyłożyć folią spożywczą i posmarować ją olejem. Na spód dajemy biszkopty (jeden obok drugiego). Na to masę kakaową, następnie znowu biszkopty i masę bakaliową. Na nią wykładamy pomarańcze i zalewamy tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce.
Ja robie tylko biała mase bez bakalii, zamiast pomaranczy daje brzoskwinie albo banany, a do masy daje troche zeletyny wtedy nie robi sie z niej taka ciapcia.