reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

starania się - watpliwości..

Marzenixx, Lilu a Wy gdzie??
jestem kkochana dopiero teraz , bo w pracy bylam od 9-21 :wściekła/y::baffled:
Jutro moj termin @ poki co , nie zjawila sie...ale ja mam nieregularne więc nie ma co się sugerowac:-(
kochanie napewno @ nie przyjdzie:tak::-) trzymam kciuki:tak:

a co myślicie z nadawaniem dzieciom drugich imion po rodzicach?
Pomyślałam,że to byłaby taka pamiątka po rodzicu na całe życie.
ja tez o tym myslalam, ale postanowilam ze jak bezie synus to bedzie mial na drugie po tacie Przemus, ale jak dziewusia to po mnie raczej Marzena nieee:baffled::no:

Póki co postanowilam życ normalnie i nie zaglądać na BB....(mam nadzieję ze wytrzymam..)

Marzenixx- trzymam kciuki za ten cykl!
Ściskam WAS mocno
oj kasienko szkoda ze tak zdecydowalas, ale rozumiem cie calkowicie, tez czasami mam takie mysli zeby tu nie zzgladac zeby odpocząc psychicznie... wiem cie rozumiem i trzymam kciuki slonce , napewno ci sie uda i zachwile przybiegniesz do nas z piekna wiadomoscia!!!!buziaki

Wielu panów uważa, że piwo to nie alkohol albo że jedno nie zaszkodzi.
Nic bardziej mylnego. 1 piwo dziennie uzależnia.Pewniem mój kolega twierdził, że nie więc mu kazałam wytrzymać jeden dzień bez piwa - wytrzymał do wieczora i musiał się napić.Wtedy zdał sobie sprawę,że mam rację ale nie przestał pić.
Panowie to sobie myślą, że są męscy i mają silne nasienie bo przecież są prawdziwymi twardymi facetami a to nie ma z tym nic wspólnego. Żyjemy w trudnych czasach ( stres,zatrute środowisko) i jakość nasienia spada.
Trudno się panom z tym pogodzić.Oni uważają,że skoro ktoś ma słabe nasienie to nie jest mężczyzną.Niestety wiele takich opinii od panów słyszłam.
Nie wiem skąd to się bierze ale tak jest.
Gdy dostaną wyniki badań to też im się trudno z tym pogodzić i niechętnie stosują dietę czy odstawiają używki.
Znam siebie i jakby trzeba było zjeść przysłowiowe "g...." aby mieć dziecko to bym zjadła.Sorki za tak dosłowne określenie ale tak jest.
Przykre to dla mnie, kiedy słyszę że jakiś pan nie ma na tyle siły aby odstawić piwo czy papierosy przy słabych wynikach nasienia ale cóż.............życie nie jest łastwe
Trzymajcie się kobiety i chyba w stosunku do takich panów trzeba być bardzo przebiegłym;-)
gadzam sie z toba.... moja znajoma od 3 lat nie moze zajsc w ciaze , okazalo sie ze to przez meza bo ma slabe nasienie a to dlatego bo ma duza nadwage oraz problemy z cholesterolem i co??? on nie potrafi sobie odmowic pysznego jedzenia.... zero diety , kompletnie nic..... ida teraz na invitro.... chyba wybrali szybsza droge...?? nie rozumiem....
z
A jak będą miały na imię wasze córeczki i synusie ? Moja córka będzie Antosia, a synek Oliwierek :-)
moj synus bedzie prawdopodobnie Michaś albo Maciuś :-) a coreczka - Zuzia albo Izabela:tak::-)
Kochana, tu w anglii kobieta jest traktowana, ze jest w ciazy po 12 tygodniu :szok:
jakas masakra to jest... a moja siostra dopiero w kwietniu przyjezdza do polski..... i kazala mi gina rezerwowac hehehehe:-D

Cześć dziewczyny, witam z rana. Ja właśnie przyszłam do pracy, pije herbatke i włączyłam forum. Ale dobrych wiadomości nie mam. :-( Niestety dostałam okres :-:)wściekła/y: a miałam taką nadzieje, że już nie dostane. Boli mnie brzuch i jeszcze na dodatek ząb mnie rozbolał :-( no ale mam nadzieje, że następny razem się uda. Miłego dnia życze wszystkim :-)
nic sie nie martw napewno w przyszlym cyklu sie uda!!:tak: zaraz malpa @ sie skonczy i do dziela!!:-D
Na fasolinkę każda z nas czeka...

:zawstydzona/y:
przesliczny wierszyk:tak: naprawde masz talent!!

a mnie dzis bolaly cycuchy i wogole tak dziwnie mi sie w nich cos robi, az trudno opisac, mowie no nie wariuje juz, wkrecam sobie!! ale przeciez czuje ze cos jest?? bez sensu...... chyba sie nie doczekam na @.... w podbrzuszu tez mialam kilka razy jakies dziwne uczucia.... hm:eek:

buziaki, ja wlasnie lece ogladavc moje Desperate Housewifes:-D:-D:-D

reklama
dokladnie tak jak piszesz,ja takze czasami mam wrazenie,ze jestem z tym wszystkim sama i tak na prawde tylko ja wiem co czuje...niby jestesmy tu wszystkie,razem brniemy do przodu wspieramy sie i w ogole...ale mimo to czkowiek mysli,ze jest sam tlumaczy sobie,ze chyba kazdy przezywa to na swoj sposob..ze tak naprawde to nikt nie wie co czujesz...dziwne to takie...

Główka do góry Romeczko musimy się wspierac mimo wszystko, myslę, ze razem bedzie nam chociaz troszeczkę łatwiej, nawet jesli tylko powiemy co nas boli i ponarzekamy na nasze niedoskonałe drugie połówki.;-)

Kolorowych snów dziewczynki

Ostatnia edycja:
z

a mnie dzis bolaly cycuchy i wogole tak dziwnie mi sie w nich cos robi, az trudno opisac, mowie no nie wariuje juz, wkrecam sobie!! ale przeciez czuje ze cos jest?? bez sensu...... chyba sie nie doczekam na @.... w podbrzuszu tez mialam kilka razy jakies dziwne uczucia.... hm:eek:
marzenixx u mnie to raczej nie:no: ALE JA WIDZE KOCHANIUTKA ŻE U CIEBIE SIĘ ZAPOWIADA:laugh2::laugh2::laugh2:

Juz się tam maly michaś lub Izunia rozpycha.....wiercioszki małe:laugh2:
ja to mowiłam juz Ci ze ten cykl jest TWÓJ i niech moje slowa prorocze będą-czuje to!!!!!!!!!!:-)

Kinguś a ty jak po lekarzu????????szybko mów co upatrzyliscie na usg???

dziewczyny mam pytanie bardzo wazne!! moja siostra ostatni @ miala 19 grudnia, obecnie jest w ciazy , wg kalendarzyka wychodzi jej ze jest ok 5 tygodnia a od zaplodniea ze 3 tydzien , bo zaszla jakos na sylwestra.... jak to jest z ta ciążą??? dlaczego liczy sie od okresu????? nich mi ktos to ladnie wytlumaczy plis...
siostra sie troszke przejela bo jak byla u gina to powiedziala ze jest kolo 3 a tu wychodzi ze kolo 5 niby bo ta gin w anglii to sie nawet nie spytala o ostatnią @....:eek::baffled::-(

marzenixx u mnie to raczej nie:no: ALE JA WIDZE KOCHANIUTKA ŻE U CIEBIE SIĘ ZAPOWIADA:laugh2::laugh2::laugh2:

Juz się tam maly michaś lub Izunia rozpycha.....wiercioszki małe:laugh2:
ja to mowiłam juz Ci ze ten cykl jest TWÓJ i niech moje slowa prorocze będą-czuje to!!!!!!!!!!:-)

Kinguś a ty jak po lekarzu????????szybko mów co upatrzyliscie na usg???

heheh kurcze bablyss jak bym strasznie chiala zeby sie potwierdzilo!!! :**:tak:
no mam nadzieje , zobaczymy :):-)

marzenikxx wlasnie o tym czytalam niedawno.....
bo niby początek cyklu zaczyna się od pierwszego dnia @ i juz wtedy macica szykuje się na przyjęcie zaplodnionej komoreczki. Kazdy cykl, zaczynający się @ jest potencjalnym przygotowaniem się do ciąży.
POCZYTAJ SOBIE
Trwająca średnio 40 tygodni ciąża oficjalnie rozpoczyna się... jeszcze przed poczęciem, bo pierwszego dnia ostatniej miesiączki. W naszym kalendarzu stosujemy dwa sposoby obliczania "wieku ciążowego" - liczonego "tradycyjnie" oraz od zapłodnienia (według tego ostatniego Twoje dziecko jest o dwa tygodnie "młodsze"). Wydaje Ci się to skomplikowane ? Spokojnie, dzięki naszemu kalendarzowi wkrótce będziesz "ciążowym ekspertem&a

TYDZIEŃ 2
Uwaga ! Zbliża się owulacja !
Uwaga ! Każda ciąża jest inna, dlatego podawane przez nas fakty pełnią jedynie funkcję orientacyjną. W razie jakichkolwiek wątpliwości, skontaktuj się ze swoim lekarzem.

Drugi tydzień ciąży rozpoczyna się w końcu miesiączki, zanim jeszcze jajeczko dojrzeje i zostanie uwolnione do jajowodu (co określa się mianem owulacji).
Około 14 dni przed rozpoczęciem kolejnej miesiączki następuje owulacja. Jajnik uwalnia dojrzałe jajeczko, które przesuwa się jajowodem w oczekiwaniu na plemnik. Okres, kiedy kobieta może począć dziecko, jest bardzo krótki i trwa jedynie 4 dni w cyklu. Do rozpoznawania okresu największej płodności (co pozwala znacznie zwiększyć szansę na poczęcie dziecka, zwłaszcza w przypadku par o obniżonej płodności) służą specjalne testy owulacyjne (dostępne w aptekach bez recepty). Bardzo skuteczna okazuje się tez obserwacja własnego cyklu miesiączkowego za pomocą naturalnych metod regulacji poczęć. Systematyczne mierzenie temperatury i obserwacja śluzu pozwalają z dużą dokładnością określić termin owulacji.

TYDZIEŃ 3

Do biegu, gotów, start ! Poczęło się dziecko !
Na początku tego tygodnia ciąży ma miejsce główne wydarzenie - dzięki niemu za jakieś 265 dni przyjdzie na świat śliczny chłopiec lub dziewczynka (lub jedno i drugie !). Czy pamiętasz ten dzień ? Niektóre kobiety wiedzą, kiedy następuje u nich owulacja, inne nie.
Poczęcie dziecka następuje w chwili zapłodnienia dojrzałego jaja przez plemnik w jajowodzie (przewodzie łączącym jajnik z macicą). Materiał genetyczny zawarty w jądrach obu komórek łączy się, tworząc blastocystę. Jej komórki szybko się dzielą i przemieszczają jajowodem do macicy. Ta pierwsza wędrówka przez 12 centymetrowy jajowód trwa około 5 dni. Po tym czasie następuje zagnieżdżenie blastocysty w miękkiej wyściółce macicy.

dziewczyny mam pytanie bardzo wazne!! moja siostra ostatni @ miala 19 grudnia, obecnie jest w ciazy , wg kalendarzyka wychodzi jej ze jest ok 5 tygodnia a od zaplodniea ze 3 tydzien , bo zaszla jakos na sylwestra.... jak to jest z ta ciążą??? dlaczego liczy sie od okresu????? nich mi ktos to ladnie wytlumaczy plis...
siostra sie troszke przejela bo jak byla u gina to powiedziala ze jest kolo 3 a tu wychodzi ze kolo 5 niby bo ta gin w anglii to sie nawet nie spytala o ostatnią @....:eek::baffled::-(

czytałam że tak się przyjmuje liczyc od dnia @ tu jest stronka..moze coś pomoże Termin porodu - Wiek dziecka - Ciąża - Dziecko

reklama
Lekarze liczą wiek ciąży od pierwszego dnia ostatniej miesiączki. Nie jest to oczywiście rzeczywisty czas życia zarodka, który zaczyna się zwykle około dwóch tygodni później. Nigdy nie wiadomo jednak dokładnie, kiedy doszło do zapłodnienia, zwłaszcza przy nieregularnych cyklach. Stąd ostatnia miesiączka staje się dla lekarzy jedynym obiektywnym wyznacznikiem tak zwanego wieku ciąży.

Do góry