reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

starania się - watpliwości..

We wszystkich badaniach brały udział kobiety, które zaszły w ciążę, praktykując naturalne rozpoznawanie płodności. Z reguły ciąże były rozpoznawane bardzo wcześnie i obserwowane do rozwiązania. Wskaźnik poczęć dzieci określonej płci w grupie 947 noworodków (była to jedna z największych prób uwzględnionych w tego typu badaniach) był obliczany z uwzględnieniem następujących czynników:
  • moment zbliżenia w stosunku do przewidywanego czasu owulacji (szacowanego na podstawie obserwacji szczytu objawu śluzu lub okołoowulacyjnego wzrostu temperatury),
  • długość fazy lutealnej,
  • planowany bądź nieplanowany charakter poczęcia (informacje pozyskiwane były od uczestniczek, zanim dowiedziały się o ciąży).
Wskazania zbliżeń, które z największym prawdopodobieństwem mogły doprowadzić do poczęcia, dokonywano na podstawie zapisów z kart obserwacji, przy czym przeglądający je nie wiedzieli, czy w danym cyklu do poczęcia rzeczywiście doszło. W ten sposób można było określić szacunkowo czas pozostawania plemników w drogach rodnych kobiety przed zapłodnieniem. Współczynnik proporcji płci został zdefiniowany jako liczba urodzeń chłopców na 100 urodzeń dziewczynek.
Wśród 947 uwzględnionych w badaniu noworodków znalazło się 477 chłopców i 440 dziewczynek. Wskaźnik proporcji płci wyniósł 108,8 dla ciąż nieplanowanych (474 przypadki) oraz 94,6 dla ciąż planowanych (467). Nie zaobserwowano znaczącej statystycznie zależności pomiędzy płcią dziecka a momentem zbliżenia w stosunku do czasu owulacji. Wprawdzie przy ciążach niezaplanowanych proporcjonalnie nieco więcej dziewcząt przychodziło na świat, jeśli zbliżenie miało miejsce na dwa i więcej dni przed jajeczkowaniem, aniżeli wówczas, gdy współżycie przypadło na fazę okołoowulacyjną lub poowulacyjną, jednak zasada ta nie powtórzyła się w grupie ciąż zaplanowanych. Również próby skojarzenia długości fazy lutelanej z poczęciami dzieci określonej płci nie wskazały na wyraźną prawidłowość. U matek noworodków płci męskiej średnia długość tej fazy wyniosła 17,5 dnia, zaś u matek noworodków płci żeńskiej 17,47 dnia.
Wprawdzie prowadzący badania zwracają uwagę, iż stwierdzenie przez nich braku korelacji czasu zbliżenia z płcią potomka może wynikać z niezbyt precyzyjnego ich zdaniem sposobu określania momentu owulacji na podstawie obserwacji śluzu szyjkowego oraz temperatury, lecz równocześnie zauważają, że taką samą metodą posługiwali się inni badacze, którzy stwierdzili wcześniej taką zależność. Skądinąd istnieją badania, z których wynika, iż szczyt objawu śluzu można uznać za wysoce miarodajny wskaźnik owulacji. Możliwe również, że na niektórych kartach ilustrujących niezamierzone poczęcia zapis współżycia był niepełny, co mogło wynikać z psychologicznego mechanizmu niechętnego przyznawania się do przekraczania reguł metody.

reklama
czesc dziewczynki
ja tylko sie przywitam bo ledwo żyję:-(jestem taka chora i mam dotego krwotoki z nosa bardzo silne a mojego męza nie ma dzis, jest w pracy:no:pozdrawiam was bardzo;-)

marzenixx tobie tylko powiem żeby twoj mężuś o badaniach nasienia nie zapomniał.Podstawowe albo rozszezone.Ale moze zeczywiscie lepiej poczekac do wizyty, lekarz napewno podpowie:tak:

papa dziewczynki:-(

czesc dziewczynki
ja tylko sie przywitam bo ledwo żyję:-(jestem taka chora i mam dotego krwotoki z nosa bardzo silne a mojego męza nie ma dzis, jest w pracy:no:pozdrawiam was bardzo;-)

marzenixx tobie tylko powiem żeby twoj mężuś o badaniach nasienia nie zapomniał.Podstawowe albo rozszezone.Ale moze zeczywiscie lepiej poczekac do wizyty, lekarz napewno podpowie:tak:

papa dziewczynki:-(
Oj bidulko to kiepawo:-(ale to oslabienie,czy anemia,cos nie tak,zimny lod przyloz i glowa do gory.A moze trzeba do lekarza?i na dodatek sam jestes w domu:wściekła/y:

Kobiety wiecie co - już wiem co mi nie służy w jedzeniu - mleko, ble, jak mnie brzuch zaczął boleć po nim:-(

a mi się przyplątał jakiś cholerny ból podbrzusza i pleców i jajnika, masakra.

oby to nie było zapalenie jajników...Nie dość że owu nie miałam to jeszcze ten ból. Może coś mi się przyplątało:-(
eh musialam się wyzalić.

wiecie ja czasami przeglądam albo galerie babyboom albo na gronie zdjęcia noworodków i sobie wyobrażam jak moje będzie wyglądało...odbija mi?:confused:

Katarzynka

A skad wiesz ze owu nie mialas ? Z suwaczka widac ze to Twoj 16sty dzien, wiec mozesz miec dzisiaj albo jutro. @ mogla Ci sie przesunac wiec moze owu jeszcze nadejdzie

Ja w tym cyklu nie wiem kiedy mam owu. Sprzeczne sygnaly....wiec mamy przytulanki kazdego dnia teraz...jesli nie ma owu - trudno. Jesli jest/byla mamy nadzieje, ze jakos trafimy:) Z tempek samych mi wychodzi ze owu 2 dni temu, ze sluzu ze dzisiaj, a moze wogole bedzie jutro:)

reklama
Kobitki - dajcie znac czy cos takiego mialyscie...ze tempka wzrosla wyraznie a owulki jeszcze nie bylo i sie pojawila dopiero nastepnego dnia lub 2 dnia wyzszych tempek ?
Ja na temperaturach się nie znam to się nie wypowiadam ;-)

Z tego co piszecie wynika ze lepiej chodzic do ginka i robic usg kiedy sie jest przed owulka?
A testy na owulke tez pokazuja kiedy jest jajeczko do zaplodnienia:-)
Co jest najlepsze?
Test pokazuje się, że zbliża się owulacja ale czy była na pewno to nie wiadomo a na usg widać ślady przebytej owulacji.

dziewczyny mam pytanie
bo prawdopodobnie do zapłodnia doszło u mnie 31go grudnia
test wyszedł negat no ale nie dziwie sie bo chyba za szybko...
w pn ide na bete czy juz cos wykaze??? jak myslicie??? Gin mi zalecił.
@ nadal nie mam....
Mi ginka kazała robić betkę 14 dni po owulacji.

.mam nadzieje ze do niedzieli wstretny kaszel mi przejdzie:szok:
No trzyma się i zdrowiej szybciutko :tak::tak:

i gdzie i jakie badania powinien zrobic sobie mój mąż?? prosze o odpowiedz :sorry2:buziaki
Badanie nasienie jutro dokładnie sprawdzę jak się nazywa.

Stestowalam sie o 14tej. Jedna wredna krecha. Grrrrrrrrrrr...:angry:
:-(
czesc dziewczynki
Zdrówka życzę :tak::tak:

a mi się przyplątał jakiś cholerny ból podbrzusza i pleców i jajnika, masakra.
A może to właśnie owulacja;-)

Wróciłam od ginki i jeszcze malutkie są pęcherzyki i endometrium. Zapisałam się na następny wtorek;-)

Lilu gdzie jesteś??

Do góry