reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Starania po straconej ciąży

Bierzecie jakieś suplementy po poronieniu?? Np jakieś dodatkowe witaminy??? I czy w jakiś sposób sprawdzacie owulacje?? Bo Ja mierze temperaturę od kąd przestałam krwawić po poronieniu i obserwuję śluz. Zaczęłam też brać olej z wiesiołka. A z nim też trzeba uważać bo ponoć w drugiej fazie cyklu nie można go brać, ponieważ wywołuje skurcze macicy. No i poza tym oczywiście witamin dla starających się. U nas ginekolog nie kazał czekać. Możemy od razu się starać. A Wy co na ten temat sądzicie???

Napisane na SM-G930F w aplikacji Forum BabyBoom
Ja bralam inofolic

f2w3yx8d8eesu797.png

reklama
Anetko ja po poronieniu pilam duzo soku z kiszonych burakow zeby zelaza miec duzo:) a tak to nic oprocz tego co wczesniej..castagnusa,saw palmetto (to takie hormony by obnizyc prolaktyne a podniesc progesteron)

Napisane na SM-N910C w aplikacji Forum BabyBoom

A może jednak nie przyjdzie [emoji6][emoji6][emoji6]takie oczekiwanie to najgorsze co może być. Świra można dostać

No najgorzej [emoji53].Myślę, ze przyjdzie przed stratą testy mi od razu wychodziły pozytywne, a i objawy też były inne ,bo przebarwień dostałam na twarzy i piersi dawały się we znaki.

Napisane na SM-T113 w aplikacji Forum BabyBoom

No najgorzej [emoji53].Myślę, ze przyjdzie przed stratą testy mi od razu wychodziły pozytywne, a i objawy też były inne ,bo przebarwień dostałam na twarzy i piersi dawały się we znaki.

Tylko wiesz ponoć każda ciąża inna i objawy też mogą być inne. A po stracie wszystko w cyklach może się pozmieniać. Nie wiem czy już pytałam Ciebie który to Twój cykl starań??

Anetko ja po poronieniu pilam duzo soku z kiszonych burakow zeby zelaza miec duzo:) a tak to nic oprocz tego co wczesniej..castagnusa,saw palmetto (to takie hormony by obnizyc prolaktyne a podniesc progesteron)

Napisane na SM-N910C w aplikacji Forum BabyBoom
Sok z kiszonych buraków??? Wow o tym to Ja nie słyszałam kompletnie [emoji50]

@AnetaManiak po stracie będzie drugi dwa cykle po miałam teraz 28 dniowe ,ale zawsze mam 28-31. Cykl starań niestety 16 [emoji53][emoji22].

Ja praktycznie z Moim mężem nie zabezpieczamy się od około 9lat. Nie mamy dzieci. Na początku lekarze bagatelizowali to. Tak porzadnie to się staramy jakieś 3lata. Miałam poronienie 2lata temu. Nie wiedziałam że jestem w ciąży. Dostałam straszne bóle krwotok. Na usg stwierdzono, że już się oczyszczam. Ale, że Moja gin musi Mnie wysłać jeszcze na badania. A Ona powiedziała że nic robić nie muszę bo się pewnie pomylili to był pewnie tylko torbiel a nie ciąża. Po tym incydencie zmieniłam lekarza. Ja mam nieregularne cykle także nic nie podejrzewałam wtedy. Teraz przy tej ciąży którą straciłam miałam dokładnie takie same objawy jak wtedy. W tym roku skończę 30lat a Mój mąż 33lata. I miałam taką nadzieję że pierwsze dziecko urodzę przed 30. Bo urodziny mam 30grudnia. Ale niestety ta nadzieja została Mi odebrana [emoji17][emoji17][emoji17]

Zanetko już Aneta Ci odpowiedziała-przede wszystkim robi się badania hormonów na początku cyklu (3-4dc), już sam nieprawidłowy stosunek hormonów LH i FSH może dać sygnał o PCO/PCOS. Dodatkowo lekarz podczas usg zauważa cechy charakterystyczne dla policystycznych jajników-m.in.wiele pęcherzyków, często brak dominującego. Pęcherzyki mogą rosnąć, ale nie pękają-wchłaniają się lub robią się torbiele. Przy pełnym PCOS są też inne objawy-wysoki testosteron,zwiększone owłosienie na rękach, brzuchu, może być nadwaga lub otyłość.
Ja mam PCO, robiły mi się torbiele. Leczenie polega na stymulacji cyklu (zazwyczaj przez 5 dni cyklu), potem zastrzyk na pęknięcie pęcherzyka, następnie luteina/duphaston PO potwierdzonym pęknieciu. Oczywiście przy stymulacji podstawa to monitoring cyklu.
U Ciebie ciężko stwierdzić czy to luteina blokuje owu, czy może masz cechy PCO-miałaś wcześniej problem z torbielami (przed braniem luteiny?) . ja poszłabym do innego lekarza na Twoim miejscu skoro ten robi tak a nie inaczej mimo Twoich torbieli. Skoro ewidentnie masz problem z tworzeniem się torbieli to nie rozumiem po co lekarz dodatkowo naciska na branie luteiny przed owulacją i dodatkowe jej blokowanie...
W przyszłym tygodniu idę do innego gina, właśnie ja nie miałam nigdy problemów z cyklem,owulacja czy torbielami. Po poronieniu mi się tak zrobiło nie wiem czemu.
No nic skonsultuje to z innym lekarzem dzięki za rady te hormony też zbadam sobie.
Dziękuję ☺

reklama
Odebtalam dzis wyniki nasienia mojefo malza. Jest bardzo zle :( tak strasznie mi smutno:( do kogo mamy sie zwrocic po pomoc:( juz myslalam ze limit nieszczesc wyczerpalismy.... Ale jednak nie :(

Do góry