reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Starania po straconej ciąży

Kamkaz ma 100% racji,i nic od zaszłego roku sie nie zmieniło na lepsze,i raczej nic Ci sie nie należy,za wczesna ciąża prócz zwolnienia ze szpitala,przykro mi bardzo.

reklama
Ja miałam ubezp w Unice i dostałam zwrot chcieli tylko akt urodzenia z inf ze dziecko urodziło się martwe nikt nie pytał który to tydzień. Zależy od firmy ubezpieczajacej, zasiłek z ZUS tez dostałam, poronilam w 9tc

Wysłane z mojego LG-D722 przy użyciu Tapatalka

Ewel wsxystko zależy od ubezpieczalni i tak naprawdę chyba od lekarza w szpitalu. Jeśli wypisze wszystkie papiery to super.
Ja poroniłam w październiku zeszłego roku w 19tc więc lekarz tak naprawdę znał płeć itd. Moja siostra w maju tego roku straciła ciąże w 8 tc i już nic nie mogli zrobić w tym samym szpitalu bo nie znali płci. A od marca weszły nowe ustawy właśnie o urlopie macierzyńskim i lekarze się tym zasłaniają. Ale może to też zależeć oo szpitala więc próbować warto...

Anio0 witaj. Przykro mi z powodu Twojej straty. Kamkaz ma rację jeśli chodzi o uzyskanie urlopu macierzyńskiego-musisz mieć do tego akt urodzenia z adnotacją o martwym urodzeniu. Wtedy z tym idziesz do zakładu pracy i uzyskujesz 8 tyg urlopu. Ale bez płci dziecka niestety szpital nie wyda Ci zgłoszenia urodzenia dziecka. Z kolei jeśli chodzi o ubezpieczenie to jest tak (przynajmniej w mojej ubezpieczalni): Jak masz już akt urodzenia martwego dziecka to wtedy dostajesz odszkodowanie (oczywiście jeśli masz ubezpieczenie od takiego ryxyka) bez względu na to czy było to po 23 tyg czy nie. Ja straciłam ciążę w 16 tyg i dostałam odszkodowanie. Miałam też zgłoszone dziecko w USC, dostałam więc skrócony urlop macierzyński, mogliśmy również córkę pochować i otrzymaliśmy zasiłek pogrzebowy z ZUS.
Ewel szpital Ci wystawił w tak wczesnej ciąży zgłoszenie urodzenia dziecka? Ale super szpital :) oby wszystkie takie były! Mi robili problemy nawet w 16 tc...

Wystawił mi ale walczylam... Kosztowało to trochę, na szczęście lekarz który robił mi zabieg powiedział ze tez żyje w chorym kraju gdzie są chore przepisy i jeśli może pomóc to pomoże, wypisał mi co trzeba choć przed rozmowa z nim miałam przejścia okropne.. Z sekretarka np która się tym zajmuje. Wole nie wracać nawet do tego...

Wysłane z mojego LG-D722 przy użyciu Tapatalka

No dokładnie kamkaz-wszędzie powinno tak być, a nie że walczyć trzeba o coś co się należy... ja nawet nie miałam siły się wykłócać ale moja mama wszystko załatwiała. Ale i tak łatwo nie było. Mi lekarz chciał to wystawić ale ordynator mu nie pozwolił. I z nim była mega batalia. Ale koniec końców sam ordynator to podpisał. Z tym, że ja bardzo dobrze znałam przepisy z tym związane i prawa pacjenta, bo byłam świeżo po egzaminach końcowych na studiach także wydrukowałam mamie przepisy na które ma się powołać...

reklama
Do góry