reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Starania po straconej ciąży

@90_natka dziękuję za podpowiedź. Mam jeszcze kilka pytań. Hormony tak jak prolaktyna testosteron FSH,LH robi się w 3 dc ? Czy można później ?
Na początek przed wizytą zrobię sobie badanie tych hormonów dodatkowo tsh, ft3, ft4 będę robiła je płatnie. Z tymi badaniami pójdę do lekarza i poproszę o cytologie.
Przepraszam że tak trąbie o tych badaniach ale nie mam się kogo popytać a kompletnie się na tym nie znam i nie wiem co mam zrobić.

@Anetka również dziękuję za podpowiedz

Napisane na SM-J510FN w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Ewela co do badań to w sumie to kwestia indywidualna, nie każde badanie np może być Ci potrzebne. Jedno co to na początek na pewno cytologia, ewentualnie dodatkowo czystość pochwy (moja gin zawsze pobiera na oba te badania-może się okazać że np jest jakaś infekcja bezobjawowa która utrudnia zajście w ciążę, może zagrażać ciąży itd).
A ja dodatkowo na początek badałam całą tarczycę (tsh, ft3, ft4, anty-tg, anty-tpo), z tym że ja miałam z tarczycą problemy już wcześniej.
Badałam też hormony ok 3 dc (FSH, LH, testosteron, prolaktynę)-już po monitoringu było podejrzenie PCO a wyniki hormonów to po części potwierdziły bo również na to wskazywały.
Tyle na początek robiłam. Potem miałam monitoringi, kilka prób stymulacji CLO, następnie badanie drożności jajowodów (HSG). W międzyczasie badanie nasienia męża.

Aneta mój mąż właśnie wraca.. Ale ostatnio naprawdę nie mam już sił, chciałabym gdzieś wyjść czy nawet wyjechać na parę dni całą trójką, odpocząć. A tu lipa bo on wiecznie pracuje. A mi naprawdę jest ciężko samej z małą, zwłaszcza przy tych upałach które ostatnio się pojawiają :(
Skurcze trochę się uspokoiły ale męczą nadal, zwłaszcza jak dłuższą chwilę jestem na nogach i nie mam możliwości usiąść.. Ale nie bolą, są po prostu dość nieprzyjemne a to już mała poprawa bo wcześniej były bolesne :) u ginekologa byłam w zeszłym tygodniu, teraz dopiero w lipcu mam wizytę o ile nic wcześniej się nie wydarzy. A czekolady nie mogę bo na diecie jestem.. Cukrzyca i w tej ciąży mi nie odpuściła, z tym że teraz chyba skończę z insuliną bo na razie jem mało, jestem głodna a cukier i tak wysoki. Ehh w poprzedniej ciąży udało się opanować to wszystko dietą. Dopiero w 36tc zaczęły się problemy, ale nie zdążyłam włączyć insuliny bo w 37tc miałam już cc.
Ten śluz u Ciebie to może być dobry znak :) bardzo często nagła duża ilość śluzu w 2 fazie cyklu świadczy o tym, że jednak się udało (mnie np w 3 ciąży dosłownie "zalewało" już parę dni po owulacji). Trzymam kciuki!! &&&&
Jakie mialas wyniki z glukozy?

f2w3yx8d8eesu797.png

@90_natka dziękuję za podpowiedź. Mam jeszcze kilka pytań. Hormony tak jak prolaktyna testosteron FSH,LH robi się w 3 dc ? Czy można później ?
Na początek przed wizytą zrobię sobie badanie tych hormonów dodatkowo tsh, ft3, ft4 będę robiła je płatnie. Z tymi badaniami pójdę do lekarza i poproszę o cytologie.
Przepraszam że tak trąbie o tych badaniach ale nie mam się kogo popytać a kompletnie się na tym nie znam i nie wiem co mam zrobić.

@Anetka również dziękuję za podpowiedz

FSH, LH i testosteron między 3-5dc, prolaktynę ponoć można później (tak tu pisały dziewczyny), ale ja robiłam też wtedy bo tak mi ginekolog zalecił bo mówił, że już na początku cyklu powinna być w normie (niska). Ogólnie z LH i FSH chodzi też o to, żeby nie tylko były w normie ale też żeby był prawidłowy stosunek między nimi-one pomagają ocenić pracę jajników, pęcherzyki.
Ja też wtedy robiłam wszystko prywatnie bo chodziłam do gina prywatnie :)

@justys0702 w tej ciąży teraz? Jak chcesz dokładnie żebym napisała to później Ci mogę sprawdzić bo nie pamiętam :) w każdym razie na czczo i po 2h miałam w normie, a po 1h lekko ponad normę (182, a norma jest do 180). Ale w ciąży bardzo się tego trzymają i już nawet przekroczenie o 1 kwalifikowane jest jako cukrzyca ciążowa zgodnie z wytycznymi PTG (zresztą od badania minęły mi może z 3 tyg i do tej pory było w miarę ok, a teraz nawet mimo diety dochodzę po posiłku do 170 po godzinie a ma być max 140).
W poprzedniej ciąży wszystko miałam w normie, ale po 2 godz była granica normy (norma do 153 a ja właśnie tyle miałam), a i tak diabetolog zakwalifikował jako cukrzycę i faktycznie cukry miałam mega wysokie, na koniec już miała być nawet insulina. A Ty już po obciążeniu glukozą?

FSH, LH i testosteron między 3-5dc, prolaktynę ponoć można później (tak tu pisały dziewczyny), ale ja robiłam też wtedy bo tak mi ginekolog zalecił bo mówił, że już na początku cyklu powinna być w normie (niska). Ogólnie z LH i FSH chodzi też o to, żeby nie tylko były w normie ale też żeby był prawidłowy stosunek między nimi-one pomagają ocenić pracę jajników, pęcherzyki.

@justys0702 w tej ciąży teraz? Jak chcesz dokładnie żebym napisała to później Ci mogę sprawdzić bo nie pamiętam :) w każdym razie na czczo i po 2h miałam w normie, a po 1h lekko ponad normę (182, a norma jest do 180). Ale w ciąży bardzo się tego trzymają i już nawet przekroczenie o 1 kwalifikowane jest jako cukrzyca ciążowa zgodnie z wytycznymi PTG (zresztą od badania minęły mi może z 3 tyg i do tej pory było w miarę ok, a teraz nawet mimo diety dochodzę po posiłku do 170 po godzinie a ma być max 140).
W poprzedniej ciąży wszystko miałam w normie, ale po 2 godz była granica normy (norma do 153 a ja właśnie tyle miałam), a i tak diabetolog zakwalifikował jako cukrzycę i faktycznie cukry miałam mega wysokie, na koniec już miała być nawet insulina. A Ty już po obciążeniu glukozą?
Ja tez chodze prywatnie [emoji4] i tez też będę robiła badania prywatnie znalazłam taki fajny pakiet za 220 zł
W skład pakietu wchodzą następujące badania:

DHEA-S

Siarczan dehydroepiandrostendionu (DHEA-S) (K27)

PRG

Progesteron (N55)

Dodatkowo w pakiecie rozszerzonym:

E2

Estradiol (E2) (K99)

TESTOST

Testosteron (O41)

LH

Luteotropina (LH) (L67)

FSH

Folikulotropina (FSH) (L65)

PRL

Prolaktyna (PRL) (N59)

Wezmę sobie ten pakiet rozszerzony i dodatkowo zrobię tsh. Planuje jutro jechać to będzie 3 dc

@xxEwelaxx no i bardzo dobrze. Zobaczysz, że jak już bedziesz miała wyniki, pójdziesz do lekarza zdiagnozuje co jest grane, dostaniesz odpowiednie leki i nim się obrucisz będziesz w ciąży!!![emoji6][emoji6][emoji6]
Jeszcze tylko delikatnie spróbuj namówić męża ma badania[emoji16]wiem, że to ciężkie bo sama przez to przechodziłam, a uwierz Mi Mój mąż należy do bardzo upartych osób[emoji6]
11 miesięcy to już długo, chociaż Moja znajoma zaszła w ciąże po poronieniu dopiero po roku i też brała leki ma prolaktyne. Także kto wie czy po.prostu nie musi minąć ileś czasu zanim to się tak konkretnie unormuje.

Napisane na SM-G930F w aplikacji Forum BabyBoom

@xxEwelaxx no i bardzo dobrze. Zobaczysz, że jak już bedziesz miała wyniki, pójdziesz do lekarza zdiagnozuje co jest grane, dostaniesz odpowiednie leki i nim się obrucisz będziesz w ciąży!!![emoji6][emoji6][emoji6]
Jeszcze tylko delikatnie spróbuj namówić męża ma badania[emoji16]wiem, że to ciężkie bo sama przez to przechodziłam, a uwierz Mi Mój mąż należy do bardzo upartych osób[emoji6]
11 miesięcy to już długo, chociaż Moja znajoma zaszła w ciąże po poronieniu dopiero po roku i też brała leki ma prolaktyne. Także kto wie czy po.prostu nie musi minąć ileś czasu zanim to się tak konkretnie unormuje.

Mam nadzieje ze wyniki beda w normie, ale już dosyć czekania i gdybania muszę zrobić te badania będę spokojnieksza. Porozmawiam z mężem ale zobaczę co powie lekarz mój maz też strasznie uparty już mu troszkie wspominam o tym małymi kroczkami do celu [emoji4]
Dziękuję dziewczyny ze mi pomagacie bo marudzę o tych badaniach wkolko bardzo duzo mi pomogliscie [emoji11] uciekam spać bo po noce jestem. Przepraszam że tak chaotyczna wiadomość

Mam nadzieje ze wyniki beda w normie, ale już dosyć czekania i gdybania muszę zrobić te badania będę spokojnieksza. Porozmawiam z mężem ale zobaczę co powie lekarz mój maz też strasznie uparty już mu troszkie wspominam o tym małymi kroczkami do celu [emoji4]
Dziękuję dziewczyny ze mi pomagacie bo marudzę o tych badaniach wkolko bardzo duzo mi pomogliscie [emoji11] uciekam spać bo po noce jestem. Przepraszam że tak chaotyczna wiadomość

Przyjemnych Snów [emoji8] Kochana marudź ile tylko chcesz. A pomocą raczej każda z nas tu służy!!!

Ja tez chodze prywatnie
emoji4.png
i tez też będę robiła badania prywatnie znalazłam taki fajny pakiet za 220 zł
W skład pakietu wchodzą następujące badania:

DHEA-S

Siarczan dehydroepiandrostendionu (DHEA-S) (K27)

PRG

Progesteron (N55)

Dodatkowo w pakiecie rozszerzonym:

E2

Estradiol (E2) (K99)

TESTOST

Testosteron (O41)

LH

Luteotropina (LH) (L67)

FSH

Folikulotropina (FSH) (L65)

PRL

Prolaktyna (PRL) (N59)

Wezmę sobie ten pakiet rozszerzony i dodatkowo zrobię tsh. Planuje jutro jechać to będzie 3 dc

No i fajny pakiet, estradiol też warto zbadać bo on też mówi coś o pracy pęcherzyków z tego co pamiętam.

Tak, ja juz po tym badaniu, tylko mialam pobierana krew na czczo i po 2 godzinach. I w szpitalu stwierdzili, ze drugi wynik jest troche podwyzszony (wychodzil 148) i nalezy to skonsultowac. Dzis bylam w poradni diabetologicznej i mam termin a 19 lipca dopiero[emoji15]

f2w3yx8d8eesu797.png

reklama
Tak, ja juz po tym badaniu, tylko mialam pobierana krew na czczo i po 2 godzinach. I w szpitalu stwierdzili, ze drugi wynik jest troche podwyzszony (wychodzil 148) i nalezy to skonsultowac. Dzis bylam w poradni diabetologicznej i mam termin a 19 lipca dopiero[emoji15]

f2w3yx8d8eesu797.png
Ale to w szpitalu źle Cię poinformowali z tym że podwyższone. W cukrzycy w ciąży są inne normy niż standardowo. Zmieniły się chyba w 2015r bo pamiętam że nowe były ustalane jak byłam w poprzedniej ciąży. Na czczo musi być do 92, a po glukozie 75g po 1h do 180, a po 2h do 153. Także mieścisz się w normie i zobaczysz że w poradni diabetologicznej powiedzą Ci to samo (zresztą możesz wyszukać sobie w internecie najnowsze normy dla cukrzycy ciążowej i zobaczysz że jest tak jak Ci piszę-sama jestem pod kontrolą poradni diabetologicznej). Mi w poprzedniej ciąży też powiedzieli w laboratorium że norma jest do 140 a okazało się że właśnie nie dotyczy to ciężarnych :)

Do góry