reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Starania po straconej ciąży

Colly u mnie sie rożek sprawdził przez pierwszy tydzien, bo młody nie dał sie ciasno owijać. Mam jeden duzy kocyk w łóżeczku, jeden średnio gruby mniejszy w wózku, wiosną używałam tez do wozka taki gruby kocyk mniejszy. I tyle.

Z rzeczy bardzo potrzebnych, to uwazam, ze przewijak + 2 poszewki na przewijak, dwa prżescieradelka do wozka.

Poza za tym dwie suuuuper rzeczy dla mnie: bujaczek tinylove, w ktorym mały spał po porodzie do prawie trzech miesiecy. Dlatego, ze mogłam go mieć przy głowie przy naszym łóżku, bez wstawiania podawałam smoczek. Teraz juz młody siedzi w nim, nie leży. Wtedy lozeczko mi nie było niezbędne, a jednocześnie Piotrus nie spał z nami w łóżku. Ja jestem przeciwnikiem spania z dziećmi, a poza tym nie umiem spac z małym.
druga rzecz to miś Szumis. Od początku na wieczór ustaliliśmy schemat chodzenia do snu. Jest kapiel, potem cycuś, a potem do lozeczka i włączamy szumisia. Młody pieknie przy tym usypia od początku.

reklama
Agaawa u nas za klin będzie robić wielka twarda książka :-)
Jeśli chodzi o ochraniacz to my się zdecydowaliśmy, ale ja mam to samo co Ty-chcę dobrze widzieć małą także założony jest tylko z jednego boku krótszego i jednego dłuższego, czyli od obu ścian).

Chciejka beta niska, to dobrze. Już jest bliska zeru :-)

Colly co do kołderki to ja osobiście nie znam nikogo lto by używał prędzej niż gdy dziecko miało ok roku. Raczej wszyscy właśnie tak jak dziewczyny piszą wolą kocyki a na chłodniejsze dni ewentualnie śpiworki ale to dziecku musi podpasować :-)

Martoocha ooo to masz cc w moje imieniny :-) a to chyba wcześnie dosyć Ci umówili? Który to będzie tc?

Joawa ja też brałam magne b6 bo tak polecił mi lekarz. W aptece dowiedziałam się też, że jest to jeden z tych nielicznych magnezów, które są zarejestrowane jako lek a nie jako suplement diety także jest przebadany pod względem skuteczności działania.

Co do spania z dzieckiem to u nas też na pewno tego nie będzie i od początku mała w swoim łóżeczku. Mój M. za bardzo w nocy się wierci ;-)

Dziewczyny może będziecie w stanie mi pomóc. Od kilku godzin mam takie dziwne pobolewanie podbrzusza. Trochę jak na @ ale silniejsze. Pojawiają się tylko jak chodzę lub stoję i trwają dosłownie kilka sekund- 3-4sek i puszcza. I oczywiście w żaden sposób nie są regularne, po prostu czasem się pojawi i tyle. Najpierw myślałam, że to mała coś uciska bo w sumie mocno się wierci ale to chyba nie to. No i są to naprawdę dość silne bóle, aż miałam takie momenty podczas tego że pomyślałam że nie ustoję na nogach. Może to jakieś inne niż dotychczas skurcze? Brzuszek przy tym twardy, no ale kwestia taka że strasznie krótko to trwa. A ja zielona jestem jeśli chodzi o to czego można się spodziewać przed porodem, więc może któraś z Was będzie mi mogła pomóc :-)

Natka stawiam na skurcze. .jeżeli będą dłuższe i silniejsze to TO :-). No i w miarę regularne. .I wcale nie prawda, że najpierw muszą wody odejść, nie sugeruj się tym..

Co do wyprawki w większości zgadzam się z Martoocha z tym, że mała spala z nami, a potem tylko że mną, bo zmienialam bok do karmienia.... W lozeczku zaczęła spać jak miała ok. pół roku...
90_Natka jesli są nieregularne te skurcze to trzeba czekać dalej...

Dzięki chciejka :-) ja właśnie też tak pomyślałam o skurczach, no ale czy to może być tak żeby były takie krótkie? Spodziewałam się takich bardziej 20-30 sek ;-) no i wiem że z tymi wodami to tak może być, zresztą jak wywoływali mi poród z Małgosią to wody odeszły mi na samiutkim końcu właśnie, najpierw były skurcze, no ale wtedy nie miałam wątpliwości że to skurcze. A teraz? :p

Ania_kropla wiem że trzeba czekać żeby były regularne :-) wiem też że dziś zapewne nic z tego się nie rozwinie bo miałam już takie dni, że były co 7-8 minut a i tak ustały :-) a teraz to nawet w sumie pewności nie mam czy to skurcze, w każdym razie boli jak nie wiem :p

Ostatnia edycja:
Martocha, noo to już tylko 10 dni zostało :) trzymam kciuki :)

Natka, ja nie podpowiem co do skórczy, bo nie miałam... ale może to jeszcze nie to...może to te Bartona Hicksa...? :D

90 natka- ja miewam czasem podobne bóle ale to chyba główka tam nisko schodzi i stąd te bóle.. żeby mieć pewność trzeba zrobić KTG (ja byłam wczoraj).
Co do terminu to będzie u mnie 38 tygodni skończonych + 3 dni.

Dzięki dziewczyny.
bluecaat te tego braxtona czy jakoś tak to chyba nie to bo te według mojego lekarza to były wtedy co miałam takie regularne kilka dni temu. No ale któż to wie :-) w każdym razie chyba się uspokaja powoli.
martoocha a to jednak nie tak wcześnie, jakoś wydawało mi się, że to będzie tyle co skończony 37tc u Ciebie.
co do ktg to ja mam w niedzielę to zobaczymy czy coś tam wyjdzie.. no i się okaże czy zostanę po nim w szpitalu bo mam brać taką ewentualność pod uwagę.

Martoocha to juz tuż tuż! Trzymam kciuki! &&&&&&&&

Natka ja tez nie wiem co to skorcze, nie miałam żadnych hehe... Ale podobno te porodowe zaczynają sie pod biustem i schodzą w dol brzucha. Jeszcze niech Dzidzia posiedzi dwa tygodnie, nie ma co sie spieszyć.

reklama
Martocha trzymam kciuki :** i czekamy na zdjecie :-))

Dobrze ze zaczelyscie temat tego co Wam sie przydało. Jako, ze to moje pierwsze ziemskie dziecko mam tryliard niepotrzebnych rzeczy widze :-D no ale czlowiek uczy sie na bledach.

Agawa i również kupilam bujaczek tinylove mam nadzieje, ze sie sprawdzi :-)

Ja mam zakupiona kołdrę i poduszke, ale jak nie bedzie potrzebna to sie schowa na pozniejszy okres :-)

A co do skurczy mnie juz dawno popuscilo. Te ciaze mam ksiazkowa i takiej Wam wszystkim zycze. Jestem przy koncowce a czuje sie jak mlody Bog :-D :-D

Do góry