reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Starania po straconej ciąży

Bluecaat oj brzuch mam zdecydowanie za duży. Ogólnie zawsze miałam spory brzuch ale teraz wyglądam na conajmniej 7 miesiąc i to z bliźniakami hehe.
Chciejka koniecznie daj znać jak wyniki i baaardzo mocno trzymam kciuki&&&

Ja do Was z małym zapytaniem ponieważ ogólnie całe życie mam podwyższone ciśnienie. Leków nie biorę ale organizm się już do tego przyzwyczaił. No i odkąd jestem w tej ciąży jest masakra, ciśnienie spadło idę spać z bólem głowy i budzę się też z bólem. Moje największe teraz ciśnienie było u lekarki 120/70 a w domu mam 110/60 albo niższe. Dzisiaj mam 105/55. Czy gdybym wypiła od czasu do czasu słabą kawę z mlekiem to czy zaszkodzę tym dziecku?

reklama
Kamkaz kawę w ciąży można pić :) ona nie szkodzi w żaden sposób chyba że byś ich wypiła 8:))na dobę można w ciąży 200-300g kofeiny w ciąży co odpowiada 2-3 filiżanka kawy. :-)
Na początku też miałam. Takie niskie ciśnienie ale to normalne w ciąży dlatego też chcę się spać. Teraz juz ciut wyższe 125/77 np

Wysłane z mojego LG-D722 przy użyciu Tapatalka

dzięki dziewczyny za radę i wsparcie. Już doszłam do siebie ale nie robię bety bo nie chcę w sobie rozbudzać żadnych nadziei niepotrzebnie i tak nieźle się nakręciłam na ciążę w tym cyklu. Zakładam że ciąży nie było i nie ma i nie będzie do póki nie wyjaśnię co mi jest. Nie wiecie może co oprócz ciąży może dawać wynik bety około 30? Dziś mam wizytę u lekarza około 16-tej mam nadzieję że wykluczy ciążę pozamaciczną i da coś na wywołanie @ bo już się męczę w brzuchu mam uczucie pełności a tu mało co ze mnie wylatuje.

Rozmaryn nie wiem jak Twój lekarz ale moja chce mieć zrobiony wynik bety. Bo gdy jest wczesna ciąża to jej jeszcze nie widać a po becie można coś zdecydować więc nie wiem czy nie lepiej będzie jak dzisiaj byś zrobiła i wzięła wynik do lekarza. Ale oczywiście zrobisz jak uważasz za stosowne :)

Kamkaz Ty mówisz, że brzuch duży, a ja ciągle z wszystkich stron słyszę, że mój mały jak na 9 miesiąc, który zaraz zaczynam :p już mnie to wkurzać zaczyna, w sensie te komentarze ;-)
kawę podobno można, tak jak Ewel napisała bo ja pytałam lekarza nawet na początku (też miałam bóle głowy i ciśnienie rzędu 90/50). Ale w sumie dopiero niedawno pierwszą kawę od kilku miesięcy wypiłam, teraz czasem zrobię sobie mrożoną. Jak lubisz z mlekiem to polecam wlać go sporo (tak mi radził mój lekarz :-))

Rozmaryn mam nadzieję, że lekarz dziś Ci coś doradzi i jednak skieruje na betę. Wątpię, żeby bez tego podjął jakieś konkretne działania bo moim zdaniem najpierw trzeba w 100% tą ciążę wykluczyć, żeby nie zaszkodzić w razie czego. Ale to tylko moje zdanie. Przy ciąży pozamacicznej beta zazwyczaj rośnie bardzo szybko więc na to bym nie stawiała skoro mówisz, że była niska. Nie mniej dopóki nie spadnie to niestety @ raczej się nie pojawi, chyba że będzie już bardzo niska.

Chciejka niestety z tym hist-pat to jest tak, że rzadko coś wyjaśnia... ale mam nadzieję, że coś faktycznie Ci powie o przyczynach. A czy lekarz ma już jakiś plan dalszego działania u Ciebie? Jakieś badania?

dziękuję dziewczyny, naprawdę dziękuję za wszystko :) Jesteście nieocenione ale będę musiała zrezygnować z tego forum. Nie chcę tu się żalić i smęcić a poza tym zdecydowaliśmy z mężem już ostatecznie że nasz Niuniu będzie jedynakiem więc forum dla staraczek jest raczej nie dla mnie. Trzymam kciuki za każdą z Was, za wszystkie razem i każdą z osobna- żeby wam wszystko się ułożyło. Ja muszę teraz zadbać o siebie, wrócić do pracy i ogarnąć to wszystko żeby było ok :) Trzymajcie się :)

rozmaryn no coś ty kochana, nie zostawiaj nas, nawet jeżeli nie będzie kolejnej ciąży. .

Natka lekarz chce wynik histopatologiczny, ale sam powiedział że nie zawsze wnosi on coś do leczenia, przyczyny poronien itp.Na pewno chce mnie wysłać na badania genetyczne i immunologiczne. .Postaram się załatwić cześć na NFZ od ordynatora, bo ten inny lekarz mówił że te badania są drogie, a ja i tak wszystko prywatnie robie. ..

Kamkaz moja siostra tez ma niskie ciśnienie w ciąży i jak wypije słaba kawkę to jej lepiej. Więc śmiało pij. .

Rozmaryn, nie opuszczaj nas. Nawet jak nie będzie ciąży zawsze fajnie popisać o tym co nas boli albo pośmiać się z czegoś :tak:

Ja to chyba zacznę się starać chyba od września, chciałabym tak w grudniu zajść :-p Ale zobaczymy jak to będzie :-p

Chciejka hist-pat to robią zawsze rutynowo ale właśnie rzadko coś wnosi tak jak lekarz powiedział... ale może akurat, sprawdzić warto zawsze :-)
a jeżeli mogę Ci coś radzić to jeśli masz dwa udokumentowane poronienia to idź do lekarza rodzinnego, poproś o skierowanie do poradni genetycznej i z tym bez problemu Cię przyjmą i badania zrobią w ramach NFZ (tylko musisz mieć dwa skierowania-osobno dla siebie i osobno dla męża). Ja też większość badań musiałam robić prywatnie bo do ginekologa chodziłam właśnie prywatnie, ale genetykę całą, kariotypy to bez problemu załatwiłam na NFZ dzięki skierowaniu od rodzinnego.
Niestety na immunologię ginekolog ani rodzinny skierowania dać nie może (chyba, że tylko te najbardziej ogólne dot. podstawowych czynników krzepnięcia). Szczegółowe tylko prywatnie albo ze skierowaniem od immunologa. Ale sama genetyka jest dość droga także myślę, że warto iść na NFZ mimo, że wiadomo-terminy dłuższe. Ale zawsze kasa w kieszeni.
My jechaliśmy specjalnie zdecydowanie dalej niż do najbliższej poradni genetycznej tylko ze względu na zdecydowanie krótsze terminy. Dzwoniłam w kilka miejsc, w różnych częściach Polski i różnice w oczekiwaniu na wizytę sięgały nawet pół roku!

Rozmaryn
może po prostu potrzebujesz odpoczynku od tego wszystkiego.. ale zaglądaj do nas jak tylko będziesz miała czas i siłę :-)

reklama
Do góry