reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Starania po straconej ciąży

reklama
wgoracej jaki wyrok, , nie myśl o tym w ten sposób, uwierz w swoją fasolkę, każda z nas się obawia a recepty na spokojne myśli nie ma.

90_natka jaka cudna lista!!! Az sie chce do niej dopisać ;)
ale faktycznie jak patrzy sie na te Wasze suwaczkiem to dopiero widać jak ten czas leci! No i ile szczęścia tutaj na forum sie szykuje :)
kamaz oczywiście kciuki zaciskam strasznie mocno, zeby juz było dobrze. I zobaczysz, ze bedzie!

ma ktoś jakieś wieści od agaawy?? moze Piotruś juz postanowił pojawić sie na świecie :)

Jejku kilka dni nie mialam czasu Was poczytać i tyle do nadrobienia :) dzidka okazala się być większa o tydzień i dziś zaczynamy 17 tydzien , no i w brzusiu siedzi Marcel a nie Lilka :) zaraz was podczytam i postaram się nadrobić jeśli mnie sen nie złamie...

Ja też mam podejście jak Marta - usg serduszkowe to test ciążowy. Jakoś ani zwykły test, ani beta tak mnie nie przekonała jak serducho.

Mika - 13 VI 2014 - Leon juz na świecie
Kasiuchna - 12 VII 2014 - Oliwka juz na swiecie
Karaiwina - 08 VIII 2014 - Lilka już na świecie
GalwayGirl - 29 X 2014 - Adaś juz na świecie
Madziorrek - 26 X 2014 - Franiu juz na świecie
Ameritum - 29 X - 1 XI 2014 - juz na świecie
Carollina - 07 XI 2014 - Lena juz na świecie
Anncka - 29 XI 2014 Maciuś - juz na świecie
Annte - 06 XI 2014 - Maja i Adaś juz na świecie
Malgonia - 16 XII 2014 Wojtuś juz na świecie
Gochson - 23.01.2015 - juz na świecie

Angelstw - 17.02.2015
Agaawa - 03.03.2015 synuś Piotruś
Rurka - 14.03.2015
Michalina
Martoocha
Natka - 04.08.2015
Ania - 15.08.2015
Colly
Ania_kropla
Izka
Magda88 11.10.2015
Sysiq

Dziewczyny powiedzcie mi coś więcej o badaniach prenatalnych bo mam mętlik w głowie. Powinnam być już na nie umówiona a jeszcze nie jestem. Wiem że chce je zrobić nie u swojego ginekologa, głównie ze względu na sprzęt. Mój ginekolog nie drukuje zdjęć przez co nie mam jeszcze żadnego a chciałabym mieć pamiątke. Druga sprawa jest taka że jak zajrzy tam inny ginekolog to być może będę spokojniejsza.
No i to co bym chciała wiedzieć to przedewszystkim czy w tym 12 tygodniu badanie wykonuje się przez brzuch czy dowcipnie? Domyślam się że to pewnie lekarz decyduje więc chociaż chcę wiedzieć jak jest częściej. (Dobrym ginekologiem jest moja sąsiadka i chętnie bym do nie poszła gdyby usg było przez brzuch bo jakoś nie mam ochoty się przed nią rozkraczać a później mówić dzień dobry na ulicy :p )
Druga sprawa to czy wykonuje się je w 2d czy 3/4d? Bo chętnie bym przygarnęła fotki 3d i filmik ale czy to się robi tak wcześnie?
I w ogole na co powinnam zwrócić uwagę na badaniu?

Marcela no to do dzieła i niedługo się do listy dopiszesz ;-)

Colly później Cię dopiszę jak z kompa na forum wejdę :-)
Co do prenatalnych to chcesz je robić prywatnie, tak? Nie przysługują Ci na nfz?
Jeśli chodzi o samo badanie to nie ma sensu robić go w 3d, bo 2d w zupełności wystarcza do tego, by prawidłowo ocenić dzieciątko. Moim zdaniem na to badanie nie warto dopłacać na 3d, zresztą nie wiem nawet czy prenatalne ktoś w 3d wykonuje. Jeśli bardzo chcesz mieć pamiątkę w 3d to warto iść na nie trochę później:-) ja np. 3d robiłam pierwszy raz na ostatniej wizycie czyli w 18tc:-)
Jeśli chodzi o samo badanie prenatalne to polega na ocenie czy są prawidłowe przepływy, czy kość nosowa jest widoczna, jaka jest przezierność karkowa, czy są widoczne dłonie, stópki, żołądek, pęcherz moczowy i kilka innych narządów. Aha, no i czy serce składa się z 4 jam tak jak powinno być. Drugie badanie prenatalne robi się między 18 a 23tc i wtedy szczegółowo ocenia się poszczególne narządy.
Przy prenatalnych między 11tc a 13t6d pobiera się krew na poziom wolnego HCG i białka PAPPa i zestawia się wyniki z wynikami z usg i program wylicza prawdopodobieństwo wystąpienia wad genetycznych-zespołu downa, patau i edwardsa. Warto wybrać do prenatalnych lekarza, który ma certyfikat FMF. No, chyba że nie chcesz robić typowych prenatalnych tylko samo usg genetyczne to wtedy tej krwi nie pobierają i wtedy wystarczy lekarz z dobrym sprzętem, niekoniecznie posiadający certyfikat :-) i badanie zazwyczaj robi się przez brzuch, choć ja akurat całe miałam przez brzuch, ale przezierność karkową mierzył dowcipnie bo maluch nie chciał się ładnie przez brzuch pokazać (w sensie pod dobrym kątem do pomiaru);-)
Mi przysługuje na NFZ także ja nie płaciłam.

Ostatnia edycja:
reklama
Colly mi robili już przez brzuch :) Robisz normalne usg, ale w 12tc fajnie zobaczyć na 3d, bo wtedy widzisz całego dzidziusia. Więc warto sobie podejrzeć :) Zależy czy ginekolog ma opcję nagrywania filmiku.

Do góry