reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Starania po straconej ciąży

Witam dziewczyny
ja po wizycie.Z mala wszystko ok.Ma ponad 400g i skakala jak oszalaja.Pol nocy niedala mi spac.Ale niestety skrocila mi sie bardzo szyjka macicy o caly 1cm i zostalo juz tylko 3cm.Teraz musze tylko lezec,lezec i jeszcze raz lezec.Miala ktoras moze tak?Bardzo sie wystraszylam bo lekarz powiedzial ze moga sie zaczac skurcze i przedwczesny porod.

reklama
Karo wydaje mi sie, ze na CPP (Ciaza po poronieniu) byla taka dziewczyna AS76 co miala ten problem, brala jakis specyfik na skurcze i musiala sie bardzo oszczedzac. Wiem, ze tez zaglada sie jakies szwy w przypadku skracania sie szyjki:-(

Karo, to leż kochana i się bardzo oszczędzaj. Pilota od TV i szydełko do ręki na zmianę z ksiązką i leż, leż, leż. Jak malutka się urodzi już tak sobie nie poleżysz :) Więc korzystaj teraz :)
Myszka, Ty to konkretna Babka jesteś. Ochrzaniaj nas ile wlezie za te fobie. Kurczę, żeby jeszcze przejmować się sokiem pomarańczowym? Więcej sikania i tyle. Nasze babki i mamy nic o tym nie wiedziały, wcinały cebulę i cytrynę, bo to zdrowe. Moja mama dowiedziała się o ciąży w 3 miesiącu, bo miała dwie nibymiesiączki w międzyczasie, przez te trzy średnio uważała a urodziłam się cała i zdrowa.. Żadnego USG, żadnej bety.
Dorcia, ja też dostaję ochrzan i słusznie za przeszukiwanie internetu. Nawet mi w domu zagrożono, że mnie odetną od sieci. Na forum piszę pod nieobecnośc mojego , bo po żadnych forach mam nie chodzić :) No ale akurat forum to jest fajne :) Więc potajemnie sobie tu zaglądam .

Karo kochana odpoczywaj tak jak lekarz przykazal! Teraz ty i bobo jestescie najwazniejsze!

Ja wlasnie w kantynie na kawce,odsapnac przyszlam bo z sil padam... tu troche ciszej niz w biurze przynajmniej:) dobrze ze dzis S po mnie przyjezdza,bede szybciej w domu:) no i po pracy lozeczko dla bobo od kumpla odbieramy:)

W czw za tydzien wizyta,ciekawe czy plec juz bedzie widac... znajac moje szczescie pewnie maluch skryje wszystko co ma i czego nie ma...:D

Malgonia to nie o to chodzi, zeby sie nie doinformowywac, ale zeby nie bzikowac. Jak sie w google wpisze "bol glowy" to wyskoczy rowniez rak mozgu, wiec wiesz nalezy czytac cos co nas dotyczy, a kto pyta nie bladzi i akurat na tym forum jest duzo konkretnych babek co wspomoga, poleca, wskaza dobra droge:tak: I nie chodzi o to, zeby sie odcinac od sieci, ale zeby nie schizowac i tracic glowy i przede wszystkiem szukac sobie nieistniejacych objawow.

A ja sie tak stesknilam za mala, ze poszlam po nia...alez byla radosc i moja i jej. Pogadalam z mamuska a mala zaczela szukac kapci i nic tylko ona idzie tam, a co jest tam? Mike... No i tak odwiedzilysmy eMa a ten w trybie natychmiastowym zrobil kakao a potem mala zaprowadzila go do wanny i pokazywala myju, myju:-D
Po zabawie w wannie czas szalenstw na lozku i tak od ponad godziny. Alez mi sie za nia tesknilo :-)

Elenka - czy robiłaś test ciążowy? Z tego co piszesz mogło to być wczesne poronienie. Ale na pewno musisz skonsultować się z lekarzem. Jesli starasz się o dzidziusia i stwierdzono u Ciebie niski progesteron, musisz mieć włączony progesteron w tabletkach w drugiej fazie cyku, żeby pomóc utrzymać ciążę. Mysle, że wcześniejsze jednorazowe stwierdzenie niskiego poziomu progesteronu wystarczy i od razu da Ci Duphaston bez zbędnych badań, tak profilaktycznie . Może zastanów się nad zmianą gina, jeśli wzbudza w Tobie strach to niedobrze. Powinnaś mu ufać a w ciązy przez 9 miesięcy będziecie się widywać często :) Daj znać co dalej .

Dziękuję za odpowiedź! Nie robiłam testu, bo było za wcześnie, więc oczywiście może nie chodzić o wczesne poronienie tylko w ogóle o coś innego, chociaż nigdy dotąd mi się takie wypływy + skrzep przed miesiączką nie zdarzały.
Co do zmiany gina, to chyba tak zrobię, chociaż coś nie mam szczęścia - poprzedni olał tamte moje wyniki badań i nawet nie raczył mi powiedzieć, że jak się będę starała o dziecko to muszę brać progesteron, a ja głupia też się nie zainteresowałam, bo mój wynik mieścił się w normie na fazę lutealną tylko, jak teraz odkryłam, ta norma obejmuje okres od owulacji do tuż przed miesiączką, kiedy progesteron może już bardzo spaść, a ja miałam badania w 21 dc. Chyba lekarz powinien to zauważyć... Ten mój obecny z kolei co chwila zauważa u mnie różne rzeczy i to też niedobrze, bo ja się denerwuję.

Ale może rzeczywiście będzie skłonny mi dać Duphaston bez dalszych badań, bo tak to w kolejnym cyklu dopiero bym badała, i od następnego się starać... i wszystko się przedłuża! No i oczywiście - to głupie, bo nawet nie wiem, czy na pewno doszło do zapłodnienia i było poronienie - smutno mi z powodu tego maleństwa, które być może utraciłam :// Podziwiam Was, że tak się dzielnie trzymacie po stratach Waszych Aniołków w bardziej zaawansowanych etapach ciąży!

Karo ja mam skróconą szyjkę ale nie wiem jaka jest jej długość. Z tego co piszą dziewczyny na innym wątku to 3cm nie jest jakąś tragedią. Ale powinnaś się teraz bardzo oszczędzać i jak najwięcej odpoczywać. Moja koleżanka miała skracającą się szyjkę. Termin miałam na 27 stycznia, lekarz w listopadzie mówił byle do świat donosiła a Julia urodziła się 14 lutego. Aga się wcale nie oszczędzała, wręcz przeciwnie.

reklama
Eelenka progesteron wlasnie sie tak bada w 21-22dc i spada dzien, dwa przed miesiaczka. Lekarz dobrze zrobil badania, a co do tego nadgorliwego ja bym zostala... lepsze to niz olewcze podejscie. Pozostaje tylko zachowac zdrowy rozsadek i jesli nie robilas testu, a jak piszesz progesteron byl w normie to nie ma co zakladac, ze to byla strata. Czasami macica musi sie oczyscic i wtedy sa takie jazdy. Ja dawno temu z nerwow nie mialam miesiaczki 3 miesiace i jak ze mnie chlusnelo wlacznie z bolem to sadzilam ze poronilam... na usg w szpitalu poinformowali mnie, ze macica nie wyglada jakby cos sie tam dziwnego dzialo, a napewno nie na poronienie. Glowa do gory i nie wmawiaj sobie czegos czego moglo nie byc. Idz do tego nadgorliwego ginka i mu o tym powiedz czym wczesniej tym lepiej, a on zaloze sie ze juz zerknie na macice i bedziesz pewna czy to bylo poronienie czy zwykle oczyszczanie. Czasem nie wszystko z nas schodzi w trakcie jednego cyklu stad takie anomalie ;-) ale nie ma powodu do dramatyzowania. Mozesz jeszcze zrobic kontrolna bete HCG powinno pokazac gdyby ciaza jednak byla.

Do góry