reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Starania 2019!

reklama
A mnie wlasnie olsnilo ze 6 czerwca konczy mi sie dowod osobisty [emoji23] kurcze.. ogarniam sie.. lece do fotografa i zlozyc wniosek o nowy [emoji23][emoji23]

To znaczy mi na pewno umowę przedłuża do dnia porodu, bo takie jest prawo. Tylko co potem...
Właśnie wtedy jak już zajdziesz w Ciążę to mają prawo tylko do porodu przedłużyć umowę A później albo macierzyńskie przez rok wypłaca ZUS albo OPS dla matek nie pracujących 1000zl do ukończenia rozku dziecka. Doskonale Cię rozumiem że nie chcesz zaprzestawac starań o dzidziusia bo ja też z powodu cukrzycy chciałam to zrobić. Ale poczytałam trochę dziewczyny wsparlyscie mnie i staram się nadal. W przyszłym miesiącu zaczynam mierzyć temp używać testy owu oraz mojemu kupiłam Wit tylko teraz czekam aż kurier do mnie przyjedzie bo zamawialam z apteki online w DE. także od czerwca pełna para jeśli okres przyjdzie w maju.

Hej witaj opowiedz coś o sobie

Mam już dzieci dwie dziewczyny 10 i 11 lat i chłopca 7 lat ale zawsze chcieliśmy z mężem jeszcze 4 dziecko. I tak staramy się 5 lat z przerwami , w styczniu poroniłam nauralnie . Mam kłopot z hormonami i tabletek z hormonami nie mogę brać bo strasznie niszczą mi wątrobę więc staram się naturalnie uregulować te moje hormony.

Cieszę się że mnie rozumiesz... I cieszę się że zrozumiałaś że musisz walczyć dalej ♡
Właśnie wtedy jak już zajdziesz w Ciążę to mają prawo tylko do porodu przedłużyć umowę A później albo macierzyńskie przez rok wypłaca ZUS albo OPS dla matek nie pracujących 1000zl do ukończenia rozku dziecka. Doskonale Cię rozumiem że nie chcesz zaprzestawac starań o dzidziusia bo ja też z powodu cukrzycy chciałam to zrobić. Ale poczytałam trochę dziewczyny wsparlyscie mnie i staram się nadal. W przyszłym miesiącu zaczynam mierzyć temp używać testy owu oraz mojemu kupiłam Wit tylko teraz czekam aż kurier do mnie przyjedzie bo zamawialam z apteki online w DE. także od czerwca pełna para jeśli okres przyjdzie w maju.

Kobietki moje kochane... co dzień bije się z myślami czy robię dobrze. Spotykam się z różnymi opiniami. Chodzi o to że w grudniu mają mi przedłużać umowę. I gdyby udało mi się zajść w ciążę na łamach kilku miesięcy, umowy na pewno mi nie przedłuża. Moi bliscy doradzają że mam się jeszcze powstrzymać, zaczekać do momentu przedłużenia umowy... A ja nie chce czekać. Chce się starać o te 2 kreseczki. No i nie wiem... czy to źle o mnie świadczy że się bije z takimi myślami? Jak wy kochane stoicie z umowami? Opowiedzcie

Rozumiem Cię, że zależy Ci bardzo na dziecku i nie chcesz czekać.. sama musisz zdecydować czy na pewno to jest odpowiedni moment i czy faktycznie nie warto poczekać do tego grudnia. Ja mam taką sytuacje, że mam umowę na czas nieokreślony ale w firmie nie najlepiej się dzieje.. jestem kierownikiem sklepu i po prostu mam już wszystkiego dość, firma narzuca ciagle to nowe zmiany, zaczynaja wymagać bóg wie czego.. po prostu zaczyna się źle dziać. Chciałbym jednak wykorzystać to, że mam tą umowę na czas nieokreślony jednak starania o dziecko chciałam zacząć po ślubie który jest w przyszłym roku w czerwcu.. tez stanęłam przed wyborem..nie wiem czy wytrzymam w firmie jeszcze rok, chce zmienić prace, tez nie wiedziałam jaką decyzje podjąć.. ale zdecydowałam, że co ma być to będzie, jeśli uda mi się zajść w ciąże i urodzić kilka miesięcy przed ślubem to jestem w stanie to wszystko ogarnąć.. gorzej jak się nie uda, będę zmuszona zostać w firmie i daje sobie jeszcze pare miesięcy na zajście w ciąże.. żeby z porodówki nie trafić odrazu przed ołtarz.[emoji23]

Hejka dziewczyny :)
Czytałam kilka dni lecz nic nie pisałam nie było weny :(
Czekam na France @ strasznie mi się ciągnie ten miesiąc jeszcze tym bardziej ze cykl bez owulacji :(
Ale miejmy nadzieję że 19 przyjdzie tak jak w planie.
I zaczynam nowy cykl ale z clo i aromek :)
Mam nadzieje ze tym razem coś mi tam już urośnie bo 3 cykle i 0 owulacji :( ale bez tabletek.
Teraz dopiero będzie 1 cykl z tabletkami
Oh jak ja czekam.
Ps co.do umów o pracę powiem tak z mojego przypadku 28lat od ponad 5 sami staramy się o dzidzie ale bez większej presji teraz po kilku cyklach bez owulacji na monitoringu lekarza przestałam myśleć o tym co będzie jak znajdę. W.ciążę przed końcem umowy będzie co będzie z praca bo mam do końca listopada tego roku.
A jeśli u mnie w organizmie takie anomalie to ja mówię o sobie ze na pewno nie będę czekała na nową umowę i starania. Tylko priorytetem dla mnie są starania po obserwacji kilku moich miesięcy.

Cieszę się że mnie rozumiesz... I cieszę się że zrozumiałaś że musisz walczyć dalej ♡
Jeśli nie czujesz potrzeby czekać aż do przedłużenia umowy w pracy to się staraj A jeśli się boisz co w czasie kiedy urodzisz i chciałabyś utrzymać ta pracę to zrób tak jak intuicja ci podpowiada. To musi być twoja decyzja kochana.

Ja wam powiem ze ja bardzo żałuje ze patrzyłam na sytuacje z praca wcześniej . Najpierw zeby mieć umowę na nieokreślony , potem zeby podwyżka była bo wiadomo lepiej mieć więcej niż najniższa . I ciagle starania były przekładane a teraz okazuje się ze nie chce zaskoczyć . W końcu i tak sama odeszłam z tamtej pracy i mam inna . Tylko zmarnowałam czas swój tam

reklama
Adzik jeśli o mnie chodzi to pierwsze dziecko urodziłam na umowie na czas określony i przedłużyli mi tylko do dnia porodu potem przez rok miałam płacone z ZUSu. W twoim przypadku będzie tak samo a po roku macierzyńskiego z ZUSu Wiem że możesz jeszcze iść na kuroniówkę u nas w mieście nie robią problemów jak się ma małe dziecko kuroniówkę dają od razu na rok i nawet wizyty wyznaczają co 3 miesiące żeby nie trzeba było się fatygować bo mamy urząd daleko a kwestia ile zależy od tego ile lat przepracowanych
W tej chwili mam sytuację taką że w sierpniu kończy mi się umowa i tak chciałabym albo trafić ze staraniami do przedłużenia albo ukrywać ciążę żeby mi przedłużyli ale jeżeli zajdę wcześniej i będę widziała że nie jestem w stanie pracować bądź zagraża to dzidzie to na pewno nie będę ryzykować aż tak.
Tak jak ktoś tu napisał Ja już po pierwszym dziecku bardzo żałuję że długo czekałam a to na sytuację A to na pieniądze a to na sramto bo tak naprawdę idealnej sytuacji nie ma nigdy. Teraz na pewno nie będę to ta nie zwlekać tym bardziej że mam więcej lat niż wcześniej.
A ryzyko cóż zawsze jest równie dobrze mogę ci przedłużyć umowę i potem cię zwolnić Jeszcze zanim zajdziesz w ciążę, może upaść firma może człowiek wpaść pod pociąg różnie. Zrób tak jak czujesz Bo tak naprawdę nikt nie da ci gwarancję że wyjście a lub wyjście b będzie idealne.
I nie Nie uważam że to że myślisz o tym to jest coś złego wręcz przeciwnie.
Przede wszystkim pytanie Czy chciałabyś po macierzyńskim iść na bezpłatne wychowawcze czy od razu byś wracała do pracy bo jeżeli byś chciała to bardziej opłaca ci się przedłużyć umowę i wtedy będziesz miał i macierzyńskie i wychowawcze A jeżeli nie to nic to nie zmienia w twojej sytuacji będziesz miała mniej więcej 2 lata (okres ciąży + macierzyński) żeby znaleźć sobie nową pracę albo jeżeli będą chętni to wrócić po macierzyńskim do starej.

Do góry