NiestetyI teraz co poradzic na takich rodzicow? Prawda jest taka, ze nic nie zrobi, bo przepisy takie a nie inne. Tknij albo postaw do kata dziecko cudze, to cie z pracy wyrzuca i pewnie jeszcze po sadach beda ciagac za znecanie sie. A potem z takich dzieci wyrastaja nie szanujacy nikogo, agresywni, nieszczesliwi ludzie wyzywajacy sie na innych. Mnie krew zalewa jak slysze takie historie jak Twoja @KatiNails.
Napisane na SM-G930T w aplikacji Forum BabyBoom
reklama
I bardzo dobrze robisz... czego dziecko nauczy sie w przedszkolu zostanie mu na cale zycie. Przedszkole ma uczyc i wychowywac, to nie przechowalnia dzieci gdzie sie je caca za wszystko co robia i zostawia samopas. A nauczyciele w przedszkolu to nie niewolnicy nietykalskich rodzicow. Wszystko powinno opierac sie o wspolpraceja akurat jestem dyrektorka w przedszkolu więc na temat rodziców i ich postępowania mogłabym książkę napisaćaczkolwiek powiem szczerze;że ja nie owijam w bawełnę.zdarza sie,że muszę im coś zasugerować do czegoś nakłonić,zwrócić uwage.z niektórymi można spoko pogadać ale są też tacy że bardzo uważam na slowa bo faktycznie czepiają się,obrażają,strzelają fochy,wypierają wiele rzeczy itd.
Napisane na T03 w aplikacji Forum BabyBoom
O to to !I bardzo dobrze robisz... czego dziecko nauczy sie w przedszkolu zostanie mu na cale zycie. Przedszkole ma uczyc i wychowywac, to nie przechowalnia dzieci gdzie sie je caca za wszystko co robia i zostawia samopas. A nauczyciele w przedszkolu to nie niewolnicy nietykalskich rodzicow. Wszystko powinno opierac sie o wspolprace
tola_tola
Fanka BB :)
ja pracuję w przedszkolu prywatnym u nas każdy rodzic przy odebraniu dziecka usłyszy takie podstawowe informacje nawet nie pytany o nie.kazdy wychowawca grupy musi uzupełnić tabelkę gdzie wpisuje zupa,2danie,śniadanie,sen,zachowanie,ewent.dolegliwosci,kupa,przebieranie,uwagi.nawet jak wychowawca wyjdzie wcześniej do domu musi zdać taką kartkę innej dziewczynie która zostaje do końca.u nas bez problemu mówi się o tym jak dziecko coś przeskrobalo i o tym jaka była nasza reakcja na zle zachowanie.jestesmy pedagogami odpowiedzialnymi za dzieci w grupie.bawimy,karmimy,dbamy,przytulamy,uczymy ale też wychowujemy i musimy grać z rodzicami do jednej bramki jak chcemy wyeliminować jakieś negatywne zachowania.
Ja nie wiem skad biora sie tacy ludzie... to jest nasze pokolonie, a za naszych czasow nie bylo jeszcze bezstresowego wychowania. Nie lubie tez metody wychowawczej polegajacej na tlumaczeniu roczniakowi dlaczego nie powinien czegos tam robic. Przeciez on tego nie rozumie. Dziecko musi miec jasne komunikaty i ustalone granice oraz czuc szacunek do innych ludzi. Wowczas dziecko ma poczucie bezpieczenstwa i jest szczesliwe, a i rodzic mniem zestresowany i szczesliwszy.
Ja u nas na Panie nie narzekam. Są na prawdę super. A bo Aluś taki kochany, a bo jak się zezłości to jedna go tak uwielbia że jak bierze go do stolika żeby się wyciszył to jeszcze jak się uspokoi to się przytuli do niej. Ale niestety o wszystko trzeba pytać. Prywatna placówka to inna sprawa syn chodził do prywatnego żłobka i widzę różnicę 'organizacyjne i informacyjne'. W państwowym trochę z tym gorzej ale mówię Panie i dzieci oprócz tego jednego łobuza mamy na prawdę super !ja pracuję w przedszkolu prywatnym u nas każdy rodzic przy odebraniu dziecka usłyszy takie podstawowe informacje nawet nie pytany o nie.kazdy wychowawca grupy musi uzupełnić tabelkę gdzie wpisuje zupa,2danie,śniadanie,sen,zachowanie,ewent.dolegliwosci,kupa,przebieranie,uwagi.nawet jak wychowawca wyjdzie wcześniej do domu musi zdać taką kartkę innej dziewczynie która zostaje do końca.u nas bez problemu mówi się o tym jak dziecko coś przeskrobalo i o tym jaka była nasza reakcja na zle zachowanie.jestesmy pedagogami odpowiedzialnymi za dzieci w grupie.bawimy,karmimy,dbamy,przytulamy,uczymy ale też wychowujemy i musimy grać z rodzicami do jednej bramki jak chcemy wyeliminować jakieś negatywne zachowania.
No i żeby tylko wszyscy rodzice chcieli współpracować z wychowawcami to byłoby super.ja pracuję w przedszkolu prywatnym u nas każdy rodzic przy odebraniu dziecka usłyszy takie podstawowe informacje nawet nie pytany o nie.kazdy wychowawca grupy musi uzupełnić tabelkę gdzie wpisuje zupa,2danie,śniadanie,sen,zachowanie,ewent.dolegliwosci,kupa,przebieranie,uwagi.nawet jak wychowawca wyjdzie wcześniej do domu musi zdać taką kartkę innej dziewczynie która zostaje do końca.u nas bez problemu mówi się o tym jak dziecko coś przeskrobalo i o tym jaka była nasza reakcja na zle zachowanie.jestesmy pedagogami odpowiedzialnymi za dzieci w grupie.bawimy,karmimy,dbamy,przytulamy,uczymy ale też wychowujemy i musimy grać z rodzicami do jednej bramki jak chcemy wyeliminować jakieś negatywne zachowania.
1
174974
Gość
@tola_tola ja planuję iść na studia w kierunku pedagogiki wczesnoszkolnej, pewnie to samo studiowałaś. Powiesz coś więcej o tym kierunku? Chodzi mi o same studia.
reklama
Chcialam uczyc biologii, ale nie otworzyli specjalizacji pedagogicznej u nas. Ale ja w sumie wyroslam sluchajac o wychowaniu vo moja ciocia jest dyrektorka w przedszkolu [emoji4]a Ty Aggs też w oświacie pracujesz?bo mądrze prawisz i o ADHD też trafnie napisałaś..a dużo ludzi nie ma o tym pojecia.