reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staramy się, wspieramy i o życiu rozmawiamy!:)

reklama
Ale dopóki się w to nie wgłebisz to nie wiesz ile to rzeczy za sobą ciągnie. Bo przyswajalnosc kwasu foliowego przy tej mutacji to jest pikuś ale ilość komplikacji jakie to za sobą ciągnie jest ogromna.
Kochana bardzo się wgłębiłam, bo miesiąc temu broniłam moją pracę magisterską właśnie na ten temat :) i przewertowałam dziesiątki badań. C677T homozygotyczna, rzeczywiście sama w sobie ma dużo konsekwencji położniczych, ale inne warianty same w sobie nie, za to mogą nasilać skutki mutacji w innych genach.

Kochana bardzo się wgłębiłam, bo miesiąc temu broniłam moją pracę magisterską właśnie na ten temat :) i przewertowałam dziesiątki badań. C677T homozygotyczna, rzeczywiście sama w sobie ma dużo konsekwencji położniczych, ale inne warianty same w sobie nie, za to mogą nasilać skutki mutacji w innych genach.
Ja się opieram na doświadczeniach innych dziewczyn, więc dla mnie to jest jednak duży problem i stres, że jednak coś takiego posiadam

reklama
Ja się opieram na doświadczeniach innych dziewczyn, więc dla mnie to jest jednak duży problem i stres, że jednak coś takiego posiadam
Ja sama mam mutację C677T hetero, nie wiem jaką Ty masz. Też się stresowałam czytając fora i trwało to dopóki nie zajęłam się sama tym tematem (pisałam teorie + przebadałam 60 osób, następnie odniosłam to do w sumie ponad 10 000 osób badanych w innych pracach) i wyszło, że 9 na 10 osób to ma ( w wariancie C677T lub A1298C). Zadzwoniłam nawet do laboratorium, które to wykonywało (przypuszczam , że robiłaś wymaz w tym samym, bo jest najbardziej znane w PL) i potwierdzili mi, że statystyki u nich są takie same. Po prostu dziewczyny po poronieniu mają 90% szans, że im jakiś wariant MTHFR wyjdzie i dlatego uważają, że to przyczyna niepowodzeń. A heparyna super może pomóc np. zmniejszając ryzyko zakrzepu. Piszę to tylko po to żebyś się tym nie martwiła :) Statystyki, o których mówię można sobie znaleźć częściowo w scholarze :)

Do góry