reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Starające się 2008

Witam wszystkie nowe staraczki ;-);-)
Co tam Pysiu u ciebie? @ przyszla?
u mnie tempka w gorze, dzien spoźnienia @ i ciagle nadzieja choc mam dziwne bezowe uplawy nie wiem czy to nie zwiastun @ ale testu nie kupilam nie chce tego juz przezywac czekam cierpliwie
a pozatym strasznie pogoda mnie doluje wyszlam z pracy o 16 a zanim do domu zajechalam bylo juz ciemno mokro brrr , do wszystkiego nawet pogoda oplakana , zjadlam obiadek i mi strasznie niedobrze az slabo i goraco na zmiane :crazy: a do tego jutro musze byc w pracy i sie nie wyspie masakra , ma ktos cos na pocieszenie
moze jakis wesoly tekscik

adolfinkoprzylazła wstretna @ wczoraj, załamka , dół poprostu okropny i miałam ochote krzyczeć z wściekłości,:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y: ale dzis mi troszke lepiej, :nerd::nerd::nerd:
No nic zaczynam nowy cykl, pierwszy z CLO ( z racji PCO) zobaczymy co sie bedzie działo:confused:.
Trzymam kciuki żeby twoja @ pojawiła sie najwcześniej za 9 miesięcy:-):tak::tak::-).

hej dzewczynki
Ja się melduję, ze żyję.Wiecie u mnie po staremu, tylko okresu nadal nie ma i ciąży tez nie ma.:-:)no:No nic....nic juz nie wiem.
Dziewczynki zbliza się koniec "staraczek 2008" a tu pusty brzuszek...myslalam ze przez ten rok to się jakos zaskoczy;-) a tu nic.....:-(
ale widocznie tak ma byc.... ja wiem ze nic się nie dzieje bez powodu:tak:napewno będziemy miec dzieci:tak:
Najwyej spotkamy się na staraczkach 2009!!!!!!!!;-):-)

bablyss no własnie dla tych, dla których los nie był łaskawy w 2008 roku to moze uśmiechnie sie w 2009 :rofl2::rofl2::rofl2:

dziewczynki nie smuccie sie wszystko bedzie dobrze, ktos tu dobrze powiedzial ze trzeba myslec pozytywnie i wierzyc ze wszystko sie uda,bo wiara czyni cuda:tak:uszy do gory!!! Mam co dla Was, mam nadzieje ze poprawi humor i troche w temacie jest ;-)
wiecie ze w dawnych czasach w Anglii ludzie nie mogli uprawiec seksu bez zgody krola. Musieli sie ubiegac o specjalna zgode.Dostawali wtedy plakietke ktora mieli powiesic na drzwiach kiedy odbywali stosunek. Na plakietce bylo napisane : Fornication Under Consent of the King (cudzolostwo za zgoda krola)= F.U.C.K - to jest pochodzenie tego slowa

Pozdrawiam

owieczka pierwsze słyszę, ale się usmiałam :-D:-D:-D

ja nie od tego... bo ciesze sie maleństwem w brzuszku, ale tak jakos zycie mnie doluje... jak dobrze, ze mozna sie ukochanemu wygadac, zawsze jakos lzej...

zmykam sie polozyc juz, bo padam, a o 22 jeszcze spacer z psem mnie czeka :crazy:

imagination wiesz ile dziewczyn chciało by być w ciazy tak jak ty, ciesz sie tym ile wlezie tak, az na kilomert bedzie widać ,że jestes w ciązy i że jestes z tego powodu najszczęśliwsza na świecie, bo nic takiego szczęscia nie daje jak rodzina, własna rodzina, własne dziecko. Więc nie smuć sie życiem bo z nim to różnie bywa - takie zycie - Główka do góry mamusiu :rolleyes::yes::yes::yes::rolleyes:

A gdzie sie small song podziewa???????????????????????????

Ale pustki na forum HOP HOP jest tam ktoś :eek::oo::eek:

Ostatnia edycja:
reklama
ino ja jestem:tak:
Dziewczyny nie ma co sie smutac i dołki czas zakopac....
moze nie narzucę Wam pozytywnego myslebia choc napewno bylo by bardzo wskazane ale przynajmniej nie popadanie w dołki psychiczne. O marzenia trzeba walczyc nawet jesli dopada znięchecenie, smutek, poczucie niesprawiedliwosci.
Wierze ze kazda z WAs doczeka sie tej malej istoty.....i kazdej z Was tego zycze bo to wielka łaska.
Ja dołacze do Was jako starączka 2009 i mam nadzieje ze jesli nie uda sie od razu to optymizmu nie strace:tak:
Buziaki dla Was

ino ja jestem:tak:
Dziewczyny nie ma co sie smutac i dołki czas zakopac....
moze nie narzucę Wam pozytywnego myslebia choc napewno bylo by bardzo wskazane ale przynajmniej nie popadanie w dołki psychiczne. O marzenia trzeba walczyc nawet jesli dopada znięchecenie, smutek, poczucie niesprawiedliwosci.
Wierze ze kazda z WAs doczeka sie tej malej istoty.....i kazdej z Was tego zycze bo to wielka łaska.
Ja dołacze do Was jako starączka 2009 i mam nadzieje ze jesli nie uda sie od razu to optymizmu nie strace:tak:
Buziaki dla Was
Czarodziejko, ja tez wierze ze sie nam wszystkim uda i juz niedlugo bedziemy na forum mam oczekujacych na swoje pociechy:-)mam nadzieje ze juz wkrotce to nastapi dla kazdej z nas :tak:musi byc dobrze!!! dobrej nocki wszystkie staraczki, moze wlasnie ta bedzie dla ktorejs z nas ta "zafasolkowana" nocka ;-)

Witam!
Jestem tu nowa. W tym miesiacu zaczelismy z mezem po raz pierwszy tak naprawde sie starac (podczas urlopu, bralam antybiotyk, bylismy w Ameryce Poludniowej wiec moze cos sie przestawilo). Od jakiegos czasu obserwuje moje cykle. W jednym nawet mierzylam tempke i wszystko bylo OK, sluz tez byl. Nie wiem dlaczego optymistycznie wierzylam, ze moze sie za pierwszym razem uda. Wyglada na to, ze nic z tego. Zrobilam juz 2 testy (oczywiscie za wczesnie, ale nie moglam sie powstrzymac) i nic. Od tygodnia pobolewa mnie lekko brzuch i jajniki, czego we wczesniejszych cyklach nie zauwazylam. Ale to pewnie w mojej glowie siedzi. Tak wiec czekam na @ z malusienka nadzieja, ze sie nie doczekam...
Pozdrawiam i trzymam za Was kciuki!

Dobry wieczór kobitki,,, a może dobranoc:-D
M śpi to ja do komputerka:-)
Byłam dzisiaj u rodzinnego. Doktor dała mi leki które można brać w ciąży, także ewentualna fasolka jest bezpieczna:happy:
Okazało się że bez moich lekarstw dostałam astmatycznego napadu kaszlu w tygodniu i stąd te gardełko tak mnie bolało. Tak kaszlałam, że pękło parę żyłek z krewką w gardle:szok: Teraz musi się to zagoić:sorry2: taki bul dla ciała.......
Witam nowe staraczki:rofl2::rofl2::rofl2::rofl2::rofl2::rofl2::rofl2::rofl2::rofl2::rofl2:
Przeczytałam na necie, ze plamienia występują właśnie w czasie wyrzucenia przez jajnik jajeczka, inaczej też piszą, że jest takie krwawienie niewielkie podczas pęknięcia pęcherzyka co równa sie z tym poprzednim wyjaśnieniem, plamienia tłumaczą też w ten sposób, ze w skutek ruchów, nie pamiętam dokładnie określenia, jajnika który tymi ruchami przesuwa jajeczko może dojść do niewielkiego plamienia.
Tak też oznaczało by to że dzisiaj było u mnie jajeczkowanie - a temperatura? Znalazłam taki opis
[FONT=&quot]U zdrowej kobiety w czasie jajeczkowania ciepłota ciała nieznacznie spada, a następnie podnosi się, często nawet do 37,5C. Przez całą drugą połowę cyklu utrzymuje się na tym poziomie.
Także wszystko wskazuje, ze to był ten dzień!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Mam nadziej, ponieważ M mówi że trochę wymęcza sie pracą a tu jeszcze co dwa dni sex!:-D Ale ja mu mówię, ze jak objawy będą nadal to dla pewności, jeszcze ze dwa, trzy razy trza by było powtórzyć:happy2::angry::happy2:

Mari - nie pamiętam, czy pisałaś jakie długie masz cykle. Ja mam naprzemienne tak więc teraz wypada 24 dni. Jajeczkowanie było chyba dzisiaj - 9 dzień cyklu. Także ewentualne testowanie wypadło by mi na 29 listopada. Ewentualny test kupię dopiero po wekendzie. Jak @ nie pojawi sie to może zrobię test3.12. Będzie to 28 dni - to i tak 4 dni po spodziewanej @, ale dla mnie pewniej.

kurczę.... pieczone, tylko nie mogę mówić nic swojemu M, bo nie mogę już patrzeć na jego smutną minę po przyjściu każdej następnej @. Poznaje, bo wówczas śpię w spodenkach i odrazu się dopytuje lub sam sprawdza. Co zrobić, by nie był smutny lub się niedomyślał, szkoda mi chłopiny:sorry2::baffled::-p:dry::dry::dry::dry::dry::dry:
[/FONT]

Witam!
Jestem tu nowa. W tym miesiacu zaczelismy z mezem po raz pierwszy tak naprawde sie starac (podczas urlopu, bralam antybiotyk, bylismy w Ameryce Poludniowej wiec moze cos sie przestawilo). Od jakiegos czasu obserwuje moje cykle. W jednym nawet mierzylam tempke i wszystko bylo OK, sluz tez byl. Nie wiem dlaczego optymistycznie wierzylam, ze moze sie za pierwszym razem uda. Wyglada na to, ze nic z tego. Zrobilam juz 2 testy (oczywiscie za wczesnie, ale nie moglam sie powstrzymac) i nic. Od tygodnia pobolewa mnie lekko brzuch i jajniki, czego we wczesniejszych cyklach nie zauwazylam. Ale to pewnie w mojej glowie siedzi. Tak wiec czekam na @ z malusienka nadzieja, ze sie nie doczekam...
Pozdrawiam i trzymam za Was kciuki!

Witaj w szeregach.
Owszem, ze po urlopie mogło się coś poprzestawiać. My raz wyjechaliśmy i @ skończył się jak na zamówienie:-)
Każda z nas tu jednak chciała by zobaczyć okres za co najmniej 9 miesięcy.
Zobaczysz, bywa tu wesoło, czasami można sie wyżalić...:-)
Najlepiej zastosować wszystkie z metod naturalnego planowania: temperatura, śluz, położenie szyjki macicy a dodatkowo bóle piersi. jajników itp....
Raczej mało nas u teraz.
Dobranoc:-):-):-):-):-):-):-)

Witaj w szeregach.
Owszem, ze po urlopie mogło się coś poprzestawiać. My raz wyjechaliśmy i @ skończył się jak na zamówienie:-)
Każda z nas tu jednak chciała by zobaczyć okres za co najmniej 9 miesięcy.
Zobaczysz, bywa tu wesoło, czasami można sie wyżalić...:-)
Najlepiej zastosować wszystkie z metod naturalnego planowania: temperatura, śluz, położenie szyjki macicy a dodatkowo bóle piersi. jajników itp....
Raczej mało nas u teraz.
Dobranoc:-):-):-):-):-):-):-)

Dzieki bardzo za slowa otuchy:-)Wiem, to dopiero poczatek i musze uzbroic sie w cierpliwosc. Postanowilam juz, ze bede mierzyc temperature i bardziej przyloze sie do obserwacji polozenia szyjki itd. Czasami obawiam sie, ze mam zbyt krotka faze lutealna, bo mam lekkie plamienia 1 lub 2 dni przed okresem. Moja ma okolo 12 dni (wedlug wykresu temperatury), czyli jest niby w granicy normy.
Nastepne staranko bedzie u nas dopiero za 2 miesiace, bo maz za granica. Pewnie dlatego tak szaleje z tymi testami.
Zycze powodzenia w Twoich staraniach!
Dobranoc:-):-):-)

Dzień doberek kochane!:-) Nowy dzionek się zaczął, a ja nie mogłam spać właściwie całą noc:/ Pewnie będę popołudniu odsypiać :dry: Ale nic to- dam radę, chciałabym żeby dzisiejszy dzień był w miarę pozytywny :tak: Planuję urządzić romantyczny wieczór dla mnie i mojego Ł- myślicie że to dobry pomysł? Ha! Głupie pytanie:-D Od kiedy to świece i takie tam są złym pomysłem :-);-):-D

Jarzębinko- w takim razie ja trzymam kciuki za ten poranek, oby okazał się dla Ciebie szczęśliwym i dwukreskowym porankiem!!:-p

Martyna222, imagination, Pysia i inne smutające się- dobrze Wam bodajże Agalotta napisała: jak stare ciotki poprostu!!:wściekła/y: Pamiętajcie że jesteście STARACZKI a nie dołowaczki- a myślę sobie, że dzisiaj to każda Staraczka winna odznaczać się suuuuper humorkiem!! Od rana!! :-D:-D:-D
Zresztą jak juz tu zostało nieraz powiedziane- fasolki przychodzą do tych które się duuuuużo uśmiechają!!:-p a jeżeli fasolka już jest a smutek bierze no to nic innego tylko się wstydzić!! No bo jak to tak- przy fasolci swojej kochanej smutać się i dołować? ;-);-);-)

Owieczka81- pochodzenia słowa "fuck" mnie rozwaliło dokumentnie :-)

Wszystkim testującym dzisiaj życzę rzecz jasna II !!!!!!!!!
A jeśli nawet będzie I (tfu tfu odpukać ale w razie gdyby..) to się NIE ZAŁAMYWAĆ i pomyśleć że fasolki dobrze wiedzą kiedy sie pojawić, no a kolejna szansa już niedługo, bo dni mijają prędko i dni płodne wkrótce znowu nadejdą wraz z nową szansą!

Uuu la la alem się rozpisała :-D
No a teraz moje pytanie za 5 punktów do Was już z samego ranka-
jak się bada szyjkę macicy?? Tzn te wszystkie jej parametry- pozycja, rozwarcie, twardość? Mogłaby mi któraś z Was dokładnie pisac jak mam to zrobić i na co zwracać uwagę? Ja pierwszy raz się spotkałam z czymś takim, nie sądziłam że to ważne w staraniu się o malusiego groszka..:zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y:

Zaglądałam tu z godzinkę temu i cisza;-)
:-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-)

Uuu la la alem się rozpisała :-D
No a teraz moje pytanie za 5 punktów do Was już z samego ranka-
jak się bada szyjkę macicy?? Tzn te wszystkie jej parametry- pozycja, rozwarcie, twardość? Mogłaby mi któraś z Was dokładnie pisac jak mam to zrobić i na co zwracać uwagę? Ja pierwszy raz się spotkałam z czymś takim, nie sądziłam że to ważne w staraniu się o malusiego groszka..:zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y:

odpowiedź na twe pytanie:
sprawdzam, jest coś w tym prawdy, i przy wykorzystaniu głębokich pozycji zaważysz różnicę w położeniu szyjki macicy, bynajmniej ja wcześniej nie zaważałam a teraz widzę różnicę, niby taki szczegół a tyle przyjemności:-D
Szyjka macicy[edytuj]

Z Wikipedii

Skocz do: nawigacji, szukaj

12 – szyjka macicy

Szyjka macicy (łac. Cervix uteri) – zgrubiała, dolna część mięśniówki macicy. Łączy pochwę z jamą macicy. Dzięki licznym zmarszczeniom sprzyja wydostawaniu się płodu na zewnątrz. Szyjka macicy jest kanałem dla plemników, które je wiedzie z pochwy do macicy.
Szyjka macicy pod wpływem hormonów podlega pewnym zmianom w cyklu miesiączkowym. Zmiany szyjki macicy dostępne są dla kobiety w samobadaniu. Dotykając palcami (badanie palpacyjne) szyjki macicy, może ona sama ocenić zmiany w jej położeniu, konsystencji i stopniu rozwarcia jej zewnętrznego ujścia . W fazie niepłodności szyjka jest twarda i zamknięta. W miarę zbliżania się jajeczkowania ujście otwiera się, odcinek pochwowy szyjki staje się bardziej miękki i unosi się. Po jajeczkowaniu szyjka wraca do stanu sprzed owulacji. Badanie szyjki macicy wykorzystuje się w metodach naturalnego planowania rodziny.
Szyjka macicy wydziela kilka rodzajów śluzu.

Śluz szyjkowy [edytuj]

śluz szyjkowy

Badanie szyjki macicy
1 - miesiączka
2 - twarda szyjka
2 - miękka szyjka
2 - szyjka jest sucha, położona nisko
3 - szyjka jest wilgotna, unosi się
4 - mokra, położona wysoko
5 - macica 6 - szyjka macicy . o O - stopień otwarcia

Wydzielina wytwarzana przez szyjkę macicy, reagując na zmienne poziomy estrogenów i progesteronu. Typ śluzu zależny jest od fazy cyklu miesiączkowego. Zmiana śluzu dotyczy jego konsystencji, wyglądu i odczucia.
Po miesiączce, przy niskim poziomie estrogenów, gęsty i lepki śluz gestagenny zamyka ujście szyjki macicy. W miarę narastania poziomu estrogenów szyjka zostaje pobudzona do wydzielania estrogennego śluzu: najpierw typu L (ang. loaf – bochenek), odpowiedzialnego za tzw. selekcję plemników a następnie wysoce płodnego śluzu typu S (ang. string – sznurek) . Po owulacji śluzy typu L i S zanikają a pojawia się ponownie śluz gestagenozależny.
Ocena parametrów śluzu szyjkowego jest wykorzystywana w metodach naturalnego planowania rodziny.

reklama
Niunia dzieki Ci dobra kobieto za oświecenie:-) Będę musiała się w takim razie podszkolić w tej kwestii i wprowadzić w życie:-)

Idę zrobić kawkę- czy szanowne Panie poza mną i niunią już wstały i mają chęć na poranną lekką kawusię z mleczkiem? :-D

Do góry