reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Starające się 2008

niuni juz nie ma...;-)
jesyem w uk, i nie mam najmniejszego pojecia gdzie tu sie zglosic na zrobienie prywatnych badan hormonow itp. po zatym ktoras dziewczyna zuk tez pisala ze raczej tu nie ma takich zwyczajow zeby pojsc sobie prywatnie i porobic badania. sama juz nie wiem. w polsce zrobie na pewno pierwszy krok ku moim staraniom.

Ja mieszkam we włoszech, ale tutaj można zrobić prywatnie wszystko co się chce, a lekarz rodzinny przepisze Ci wszystkie badania jakie chcesz na fundusz zdrowia, wystarczy poprosić.

reklama
Ja na szczęście trafiłam na fajnego lekarza i nnawet ze zwykłym bólem głowy mnie wysyła na badania:-D.

Ja uciekam, bo mi m zaśnie i nic nie zdziałam;-), Owocnej nocy dziewczynki:wink:

Witam was serdecznie

Ja tylko na chwilę wpadłam.

Kinguś, elisabeth niestety mieszkam w małej miejscowości gdzie mamy tylko lekarza rodzinnego i to wszystko, najbliższy przyzwoity gin to Elbląg lub Gdańsk, wybrałam gdańską klinikę invicta ale zapewne jak zafasolkuje to będe musiała poszukać gina w Elblągu ( mam nieco bliżej bo 60 km) bo tam porodówki mają dobrą opinie.

imagination ja też miałam urodzić się 26 maja ale nie zrobiłam mamie prezentu i przyszłam na świat dzień później ale tobie życzę oczywiście takiej niespodzianki w dzień matki :tak: Ludki spod znaku bliźniąt są bardzooooooooooo fajne!!!!

Gemini25 ja też myślę że owu to indywidualna sprawa, mam cykle 28-29 a jak na moje wyczucie i obserwacje to owu mam tak 16-17 dc choć ostatnio miałam robione usg w 11dc i moja gin mi powiedziała że nie będe mieć owu bo nie mam pęcherzyka dominującego ale sądze że przez tydzień ten pęcherzyk by urósł na pewno a 4 dni potem miałam objawy jakbym miała owu. Niestety zawaliłam bo nie miałam testów owu pod ręką. Mnie gin wysłała na razie na badania prolaktyny w 2-3 dc. Proponowałambym tobie zrobić podstawowe hormonki jak tylko będziesz miała okazję.

A mam takie pytanko ogólnie do wszystkich, dotyczy testów owu bo ostatnio odkryłam że one mają różną czułosć np 10, 25 lub 30 to w takim razie które są najlepsze bo tej informacji nie znalazłam.

WSZYSTKIM TESTUJĄCYM ŻYCZĘ II KRESECZEK!!!!!!

wiecie co , to jest nagorsza katorga... siedziec za granica i nie moc zrobic zadnych badan. ja zeswiruje, bo tyle sie naczytam na temat tych hormonow, badan,tak wam zazdroszcze wizyt u gin, wynikow i intrpretacji badan itp , a sama nie mam jak porobic tych badan. ktos z was pisal ze w uk nie mozna pojsc i po prostu zrobic sobie badan.gdyby mozna bylo to z wielka radoscia bym pobiegla, cena nie mialaby zadnego znaczenia.
ojejeju, musze czekac do grudnia kiedy pojade do polski, nie na dlugo, ale postanawiam ze zrobie jakies badania w kierunku staran o dziecko.

powiedzcie co mi proponujecie? sprawdzic hormony, czy mam owulacje, moze nasienie mezczyzny ;-)? te badanie hormonow to robie wszystkie z krwi? po skierowaniu od jakiego lekarza, platne? jak myslice po tych kilku badaniach- hormony, owu... bedzie to dobry krok na przod, czy cos jeszcze waznego powinnam zbadac?
sory, ale ja maruuuuuuuuuuuudze :sorry2:

hej Gemini!
To ja pisałam jakis czas temu na forum, ze nie ma tu w UK (ja mieszkam od ponad 4 lat w Londynie) tak jak w Polsce, takich zwykłych prywatnych laboratoriów, gdzie mozna z ulicy wejsc i zrobic wszystkie badanka jakie zechcesz....
Ale - zglębiłam ten temat, bo sama jestem na etapie robienia badan, a do kraju tez lece dopiero w grudniu na 2 tygodnie i ...... podzwonilam ostatnio do NHSu i dowiedzialam się, ze jednak sa miejsca gdzie sie robi prywatnie hormony i nne badania!
Jednak zaczac trzeba od tego, że jeśli jestes ubezpieczona tu w UK to możesz isc do przychodni - do GP - ogólnego lekarza (jeśli jesteś już zarejestrowana to wiesz gdzie isc, jeśli nie - musisz znalezc podległą przychodnię pod twoj adres zamieszkania - podajesz w niej adres i swój numer ubezpieczeni NIN -jak nie masz stalego to TIN - i z zapisaniem i zarejestrowaniem się nie ma kłopotu)
Jak powiesz lekarzowi ogolnemu co Cię trapi, ze starasz sie o bobasa ale nie wychodzi itd... oraz ze chcesz zrobic badania na hormonki to on- GP powinien dać ci skierowanie na bezpłatne potrzebne badania (jesli uzna, ze sa potrzebne - ale jak np. powiesz ze sie juz rok starasz bezskutecznie to na pewno skieruje Cie na wszytskie badania).
Jesli natomiast trafilby Ci sie jakis konowal i skierowania nie chciał dac - bo np. powie, ze jestes młoda jeszcze i zebys sie nadal starala o dziecko ale bezstresowo czy cos takiego... to poprostu go zapytaj - lub panie na recepcji w przychodni gdzie jest w twojej okolicy prywatna klinika, ktora wykonuje takie badania hormonow itd. i podadza Ci adres i dalej wiesz co robic...- tylko ja nie mam pojecia ile tu takie badanka prywatne kosztuja.
Ale jest male zielone swiatełko dla emigrantek:-))), bo okazuje się ze prywatnych laboratoriow jako takich w UK nie ma, ale sa kliniki prywatne (przynajmniej w Londynie, ale mysle ze nie tylko) w ktorych mozna tez te badania zrobic bez problemu...kwestia tylko za ile? Mysle ze porownaniu z cenami polskimi moze byc drozej:-(
Jednak ja na poczatku na Twoim miejscu poszlabym poprostu do przychodni i sprobowala dostac skierowanie na bezplatne badania.
Ja ide po niedzieli na wizyte z takim samym tematem...z tym ze ja nie staralam sie jeszcze szczegolnie o bobasa...we wrzesniu mialam ciaze chemiczna a teraz biore antybiotyki na tradzik...ale mam wszelkie podejrzenia ze z hormonami jest u mnie na opak:-( a zamierzam zaczac staranka juz w grudniu/styczniu -po odstawieniu antybiotykow i wole sie przebadac. Wiec jak wroce od lekarza to napisze Ci jak to wygladalo i czy cos załatwiłam.

Tymbardziej polecalabym Ci isc tu w Anglii i zrobic jakies badania - zeby potem w grudniu podejsc z wynikami w kraju do dobrego ginekologa i ewentualnie uzupelnisz reszte badan prywatnie w Polsce jak trzeba bedzie. Z hormonami jest tak, ze bada sie je na roznym etapie cyklu i mozesz akurat nie trafic w czas jak bedziesz w kraju...a robione w niewlasciwe dni moga nie dac jasnego obrazu sytuacji...A tu do swiąt masz ponad miesiąc wiec conajmniej jeden pelen cykl i jak szybko zglosisz sie do lekarza to wykonaja Ci badania w odpowiednich terminach i do polski polecisz juz z kompletem wynikow (i moze sie uda to zrobic tu za darmo -a w kraju chyba za wszystkie te hormony trzeba placic).

Sprobuj wiec isc do GP.
Ale czy masz tu ubezpieczenie w UK?
I dla przypomnienia, napisz mi proszę ile się juz starasz o maluszka? (tutaj lekarzowi ogolnemu zawsze lepiej sklamac ze troche dluzej, wtedy wieksze szanse sa na skierowanie na badania:-))
I gdzie mieszkasz-w jakim miejscu w UK?

Ok kochane, chyba juz wszystkie spicie, tylko ja buszuje w sieci po nocach:-)
Milego weekendu wam życzę i do kolejnego forumowego spotkania!

Ostatnia edycja:
Dzisiaj ja zaczynam i będzie pewno nas mało.
Od środy nie za dobrze się czułam a wczoraj w brzuszku cosik mnie tak piekło. Trochę inne objawy niż zwykle na okres. Nie robie sobie nadziei za wcześnie bo po tak długim okresie brania tabletek nie zdziwiła bym się jakby organizm ześwirował.:rofl2:
Dzisiaj mało co jadłam na śniadanie ponieważ mi troszeczkę niedobrze się zrobiło
Nie idziemy z mężem na całodniowe spotkanie cmentarne z rodzinką, wole poleżeć i odpocząć :sorry2::rolleyes2:.
Ale jeżeli objawy się utrzymają w poniedziałek idę kupić testy!

Witam wszystkie staraczki jestem tu nowa mam adres dla Gemini25 sama robilam tam badania poniewaz to laboratorium czynne jest nawet w soboty bardzo mila obsluga i wiekszosc badan dostaje sie w przeciagu 24 godz niestety jest to troszke kosztowne za grupe krwi moja i mojego meza plus moja morfologia 65 funtow wiem ze badania na hormony sa drozsze wracajac do tematu staran wlasnie dostalam @ i teraz bedzie to nasz drugi miesiac staran :))) pozdrawiam wszystkich:

[SIZE=-1]Medical Diagnosis[/SIZE]
[SIZE=-1]Twoje Laboratorium na wyspach[/SIZE]

Witaj :tak:
szkoda ze takiego polskiego laboratorium nie ma na wyspie obok :-(

Dziwczynki zycze cieplego dnia w gronie najblizszej rodzinki, u mnie wczoraj byl Halloween a dzisiaj dzien jak codzien....
pozdrawiam....

Ostatnia edycja:
Mam prośbę od aktywnych staraczek. Ponieważ obecnie mam nawał obowiązków i dodatkowo Misiek wymógł na mnie polegiwanie, dlatego proszę abyscie zgłaszały mi nowe staraczki, bądź zafasolkowania dziewczyn na PM, bo ja nie moge obiecac, że bede zagladac tutaj codzień, a lepiej już nie będzie.
Moje apele tez dają ile dają, wiec jeśli któraś z Was byłaby tak miła i na bierzaco przesyała mi takie uzupełnienie do listy byłabym bardzo wdzięczna. Listy juz nie przekazuje, bo jeszcze 2 miesiące tego roku zostało, więc sensu nie ma, a w przyszłym juz ktos inny zajmie się nią :-)..
Postaramy się informować na bieżąco:tak:
Uważaj na Siebie i zajrzj do nas czasem. Buziaczki dla Ciebie ;-)

Witam
Sorko że nie pisałam ale jakoś tak przeleciał mi szybko czwartek że poszłam wcześniej spać bo rano do pracy:-(.
@ miałam dostać
w czwartek ale narazie go nie ma pobolewaja mnie troche jajniki ale tak inaczej.(Ale się nie nastawiam narazie), poczekam do poniedziałku i zobacze czy dostane:sorry2::sorry2:. A wtedy zrobie test;-);-)
Pozdrawiam
Trzymam kciuki;-)

Ja dzisiaj byłam z wynikami progesteronu u gina, mam w dolnej granicy normy... dostałam luteinę do brania... dziewczynki czy któraś z Was brała i może mi coś więcej na ten temat napisać .... proszę....
Ja brałam duphaston.

Bliźniaki mogą byc ale obawiam się, ze mąż by mnie zostawił samą sobie (jego nałóg to pogoń za pieniędzmi - na 33 lata i brak dzieci!) a teściowa nie nadaje się do opieki nad dziećmi (wiek.......):rofl2::nerd::-D
Będzie dobrze nie ważne ile będzie dzieciaczków aby tylko były zdrowe :tak::tak:

wiecie co , to jest nagorsza katorga... siedziec za granica i nie moc zrobic zadnych badan. ja zeswiruje, bo tyle sie naczytam na temat tych hormonow, badan,tak wam zazdroszcze wizyt u gin, wynikow i intrpretacji badan itp
sory, ale ja maruuuuuuuuuuuudze :sorry2:
Nie marudzisz ;-)
A co do badań to zobaczcie ile jest dziewczyn "nieświadomych". Nie robią żadnych badań i jakoś zachodzą w ciążę a My biedne latamy badamy się, zamartwiamy.
Ja rozumiem co czujesz ja po poronieniu zrobiłabym każde badanie a nic nie kazali i człowiek taki niedosyt czuje...

Ok kochane, chyba juz wszystkie spicie, tylko ja buszuje w sieci po nocach:-)
Milego weekendu wam życzę i do kolejnego forumowego spotkania!
Co tak mało do Nas zaglądasz? ;-);-)

Witam wszystkie staraczki jestem tu nowa [SIZE=-1]
[/SIZE]
Witaj:-)

Uciekam bo szykuje się na obiadek do teściowej.

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry