reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki na Wyspach

chcialabym do polskiego lekarza jechac ale do piatku mnie mam nawet na to kasy... a nawet jakbym miala musilabym sie tluc 200km autobusem bo nie ma kto mnie zawiesc... chyba ze do Galway skocze ale to tez jest ponad 100km w jedna strone... za zadupiu mieszkam...:wściekła/y:

Poczekam jeszcze z pol godziny jesli tabletki nie zadzialaja to pojde do szpitala... i tyle...

reklama
Ku*rwa jeszcze moj sie rozklada...:wściekła/y: boli go glowa, boli go szyja i ma taka sama wysypke na ramionach jak ja... nosz kurde... zaraz obydwoje bedziemy lezec i kwiczec...

Pam trzymajcie się oboje... to starsze że nie mogą ci pomóc...

Noelka mi powiedzieli że 100%... później w pl miałam potwierdzenie... naprawdę fajnie mieć chłopca :-) a jeszcze może kiedyś doczekasz się córeczki :-) ja kiedyś chciałam mieć parkę a teraz myślę że jak by był drugi chłopak to będzie fajnie :-) a jak się czujesz?? jak się czujesz z rosnącym brzuszkiem i kilogramami?? i co w pracy?? dali ci spokój??

dziewczyny już miałam dawno wam napisać ale jakoś mi uciekło... może komuś się przyda taka informacja... dla tych w ciąży i tych które będą :-) a będą na pewno wszystkie :-) nie wiem czy wiecie ale jeśli jesteście ( lub ojciec dziecka bo jedno może być krócej) 5 lat w uk przed urodzeniem dziecka (w Irlandii chyba 4) to dziecku należy się brytyjski paszport a co za tym idzie obywatelstwo... jeżeli ktoś będzie zainteresowany chętnie udzielę szczegółowych informacji...

dla dziewczyn w na wczasach leczniczych w pl miłego pobytu :-)

Osinka, ja tu byłam w Specsavers i nie mogę narzekać. Płacisz tylko za oprawki, standardowe szkła w cenie. Pokrycie powłoką antyrefleksyjną chyba £25. Promocja 2-4-1 jest przez większość czasu.

Pam, dziewczyno, jak mi Cię szkoda... Jedź na to pogotowie, powiedz, że lekarz tak kazał. Jeśli nie przechodzi Ci ból głowy po tabletkach, to jest on najpewniej związany z ciśnieniem albo wywołany czymś innym i na to dają kodeinę - tylko uprzedź, że brałaś ibuprom. Mowiłaś im, że to może być szkarlatyna? Bo tu jak im nie powiesz, to sami przecież nie zdiagnozują... Dawaj znać, jak to wszystko poszło, tylko koniecznie na to pogotowie!

abed no co Ty pierwszy raz słysze,że dziecko może ot tak dostac obywatelstwo, słyszałam zeby sie o to staracto nieze cyrki są. My z M jesteśmy tu już 6 lat, dokładnie minie 19 listopada:tak: Ale je nie chcę dawać dziecku tutejszego obywatelstwa:no: No ale moze komuś przyda się to info, dzieki;-)
Pam to jakaś paranoja i niekończąca się opowieść normalnie:szok: współczuje naprawde, jeszcze treaz Twoj sie rozkłada, masakra...:eek: jedź ty dziewczyno jeszcze raz do tego szpitala.... ehhh mam nadzieję, ze niedługo to się skonczy i bedzieice zdrowi:tak:
Noelka no własnie mialaś się brzuszkiem pochwalić i gdzie ten brzusio co????? Czekamy......:tak:

Roxii ale otrzymanie angielskiego obywatelstwa nie wyklucza polskiego, mój mały dostał polski paszport (musieliśmy jechać do Londynu dwa razy, pierwszy raz jak miał 6 tygodni, a jechaliśmy ponad 2 godziny), a po angielski paszport wysyłasz aplikację i czekasz w domu i do domu ci przychodzi... jak się dowiedzieliśmy o takiej możliwości postanowiliśmy skorzystać, może kiedyś mu to się przyda... oczywiście nikt oprócz najbliższej rodziny nie wie o tym i w żadnych papierach nie wpisujemy tego... czas pokaże czy mu to się przyda...

Abed, nie mozesz nie wpisywac drugiego obywatelstwa, jesli Maly takowe posiada, bo mozesz sobie klopotow narobic. Sobie albo jemu w przyszlosci - nie da sie "wyrzucic" raz nadanego obywatelstwa.

reklama
To z tymi paszportami i obywatelstwem nie jest tak pieknie. Nie wiem jak w anglii ale w Irlandi jest prawo krwi i obywatelstwo dostaje dziecko po matce nawet jesli ona mieszka tu cale zycie (chyba ze zmienila na irlandzkie) a paszport przysluguje kazdemu polakowi co jest w irlandii wiecej niz 4 lata ale nie jest to rownoznaczne z obywatelstwem.... na paszporcie dalej pisze POLISH i dalej ma sie polskie obywatelstwo. Owszem jesli urodzilo sie dziecko w Irlandii i rodzice sa dluzej jak 4 lata to moga sie wszyscy starac o obywatelstwo i jest wtedy latwiej ale i tak dlugo sie czeka. wiec to nie tak hop siup z tym obywatelstwem

A co do mnie.... drogie panie ostatecznie to olalam... jak umre to rodzice zalaza sprawe sadzie i dupna wszystkich tych beznadziejnych lekarzy.... poszlam po godzine 20 na pogotowie.... o godzinie 23 zobaczyla mnie pielegniarka.... cisnienie 160/100 i puls 120..... spisala objawy i kazala czekac. o godzine 3 rano wkoncy zwloklam sie i spytalam ile jeszcze... pani w okienku sie gapi i tak do mnie- do 9 rano sie nie przyjmna bo jest dziewczyna z abulance i musza sie nia zajac.....
ku*wa dziewczyna miala zlamana noge ja pie*dole!!!! i cale pogotowie sie zajmowala jej noga?!?!?! a obok mnie swiedzial chlopak z rozbita glowa, krew sie lala tez go ambulance przywiuzl a musial czeka.... co ona byla jakas gwiazda..... poszlam poszukac pielegniarki powiedzialam ze w dupie mam taka pomoc juz dawno moglam tu zejsc a zlamana noga jest wazniejsze i zazadalam wyciagniecia igly i poszlam do domu.
Ja rozumiem zlamana noga bol i tego bo sama mialam ale widzialam ta panne kilka razy i siedziala usmiechnieta, smiala sie a noga.... nawet nie spuchnieta ja bym tego za zlamanie nawet nie wziela.....

Kurtyna!

Do góry