Nelja
Fanka BB :)
A będziesz testować ?Ja skończyłam dup w środę, a okresu brak.
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
A będziesz testować ?Ja skończyłam dup w środę, a okresu brak.
Na początku - bardzo mi przykro z powodu Twojej straty. Niestety wiem co czujesz... Przepraszam za bezpośrednie pytanie, ale skąd wiesz co było przyczyną śmierci dzidziusia w 37 tc? Ja straciłam synka w 8 miesiącu czy lekarz oprócz zmiany kwasu foliowego zalecił coś jeszcze?Super dziekuje już zamawiam! Pluje sobie w brodę teraz bo już 2 miesiące biorę femibion mam nadzieję że nie zaszkodzę dzidzi jeśli w tym cyklu się uda. Mam już jedna córeczkę 2 latka skończy w czerwcu tamta cała ciąża na femibionie i na szczęście niunia zdrowa. Ale za to pierwsza ciąża w 37 tygodniu wewnętrzne obumarcie płodu przez trombofilie teraz by miała 3 i pół roczku wtedy jeszvze o tym nie wiedziałam że jestem chora. Bierzesz dodatkowo acard przy staraniach?
Ja jestem w ciąży i biorę acard z zalecenia lekarza. Bez zalecenia i bez badań i wskazań w życiu bym tego sama nie brała, ale każdy ma inne podejście z tego co czytałam na forumDziewczyny jeśli chodzi o acard to polecam brać. Jeśli się boicie zacznijcie od dawki 75 i zobaczcie jak na niego reagujecie. Chodź ocenić będziecie mogły po miesiącu dopiero. Jeśli macie obfite miesiączki to możecie 3-4 dni przed terminem @ odstawić. Po drugim poronieniu robiłam milion badań, byłam u hematologa (wg pai-1 i v-leiden nie na wpływu na ciążę ;/), 5 różnych ginekologów specjalizujących się w poronieniach, niepłodności i trudnych przypadkach każdy zalecał acard. Byłam też u genetyka i też na zaleceniu dał acard i heparynę. Ja biorę od lipca 2019. Pierwsze 2-3 okresy były straszne trwały 2-3 dni ale się lało jak z wodospadu przepraszam za określenie plus 1-3 dni lekkie plamienia. Później już mniej bolesne i nawet lepiej z acardem bo szybko i można było zacząć nowy cykl. . Przez 1.5msc brałam. 75 mg potem już 150mg i nie zamierzam odstawiać. Acard nie blokuje owulacji. Ale może pomóc bo powoduje lepsze ukrwienie macicy.
Lekarze nawet jeśli nie ma zdiagnozowanych problemów z przepływem ale jest się po poronieniach poleca acard. Tylko nie które mają po acardzie plamienia i trzeba na kilka dni odstawić i znów spróbować . Skutki uboczne? Łatwiej o siniaki. Plusy nogi mniej drętwieją i od wieku nastoletniego miałam problem z kolanem. Czasem ryczalam z bólu a lekarze uważali że kłamie bo byłam nastolatką s wyniki były ok. Od roku może 2/3 razy mnie bolało i raz musiałam wziąć leki. A wcześniej ? Miałam kilkudniowe ataki co kilka tygodni. Myślę że mogłam mieć zator żylny pod kolanem.
Jak lekarz zalecił to oczywiście, że brać! Najważniejsze żeby wszystko było pod kontrolą No i oczywiście kontrolować siebie i obserwować organizm. Ja biorę acard od 2 miesięcy od USG genetycznego, bo jakieś tam minimalnie gorsze przepływy wyszły i zapobiegawczo dostałam. Na razie nie widzę żadnych skutków ubocznych. Biorę na noc przed samym snem, bo podobno wtedy najlepiej się wchłania.Mi lekarz powiedział że brać już podczas starań codziennie. Ja osobiście jakbym zaszła w ciaze skinsultowala jego branie podczas ciąży Ale tylko dlatego że wolę dmuchać na zimne .
Lepiej się wchłania na wieczór, a najlepiej przed samym snemMi też lekarz kazał wieczorem, ale nie wiem czemu [emoji1745]
Super! To ja tez nie przerwę brania wobec tego - dzięki za objaśnienie [emoji846]
Ja tez mieszkam w uk i moja polska gin przypisała mi aspirynę 75mg . O taka:
Acard widziałam w polskich sklepach. Spróbuj poszukać.ᐅ Buy 75mg Dispersible Aspirin Tablets Online | E-Surgery
75mg Dispersible Aspirin Tablets prevent blood cells from sticking together and forming a blood clot after a heart attack. Order online from e-Surgery for £1.35e-surgery.com
A na noc bierze sie ponoć dlatego, ze w nocy jest większa szansa na powstanie zakrzepu . Tak gdzies przeczytałam.
Mi lekarz zalecił dodatkowo zmetyliwana b6 i b12 i na podstawie wyniku witaminy d mam również brać dawkę 2000. Oprócz tego absolutnie żadnych suplementów dla kobiet w ciąży, czy starających się - miałam bardzo przekroczony kwas foliowy.Aha aha rozumiem mi hematolog ustalał leczenie w ciąży mam brać acard a od pozytywnego testu zastrzyki clexan aż do zakończenia ciąży takim zestawem właśnie donosiłam szczęśliwie ciąże z drugą córeczka. A dodatkowo do tego kwasu powinnam jeszcze coś przyjmować jakieś witaminy ? Wlasnie w tym się nie określił mój lekarz
Ja nie badałam nigdy kwasu foliowego i biorę go odkąd zaszłam, więc w tej kwestii nie doradzę, ale jesteś na pewno w dobrych rękach Witaminę D3 w naszym klimacie w takiej dawce warto brać przez cały rok nawet Ja teraz w ciąży dostałam 4.000. Normalnie biorę 2.000 i miałam witaminę D3 w normie, ale w dolnej granicyMi lekarz zalecił dodatkowo zmetyliwana b6 i b12 i na podstawie wyniku witaminy d mam również brać dawkę 2000. Oprócz tego absolutnie żadnych suplementów dla kobiet w ciąży, czy starających się - miałam bardzo przekroczony kwas foliowy.
Mi lekarz kazał brać acard dopiero od 14 dc - jest to potencjalnie najwcześniejszy moment średniej owulacji u kobietSłuchajcie ja ogólnie słyszałam że acard zaburza owulacje, wiecie coś na ten temat?
Ja badałam i robiłam dodatkowo panel na trombofilie i wszystkie wyniki jednoznacznie wskazały, że gromadzę kwas foliowy. Przyjmowałam cały czas połączenie dwóch firm kwasu w suplemencie dla kobiet najpierw w ciąży a później starających sięJa nie badałam nigdy kwasu foliowego i biorę go odkąd zaszłam, więc w tej kwestii nie doradzę, ale jesteś na pewno w dobrych rękach Witaminę D3 w naszym klimacie w takiej dawce warto brać przez cały rok nawet Ja teraz w ciąży dostałam 4.000. Normalnie biorę 2.000 i miałam witaminę D3 w normie, ale w dolnej granicy