reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staraczki - I połowa 2020 roku

Właśnie ja mam poprawę przy okresie przy braniu acard wcześniej miałam przepraszam za szczegóły skrzepy a teraz normalny okres skrzepy zniknęły. Przed miałam częste bóle nóg przy acardzie też zniknęły. W ciąży w której nie brałam acardu i zastrzyków z heparyna obumarcie w 37 tygodniu łożysko całe w skrzepach dziecko musiało się udusić :(
Strasznie mi przykro 🙁 czy na badaniach e ciąży wszystko było w porządku?

reklama
Ja badałam i robiłam dodatkowo panel na trombofilie i wszystkie wyniki jednoznacznie wskazały, że gromadzę kwas foliowy. Przyjmowałam cały czas połączenie dwóch firm kwasu w suplemencie dla kobiet najpierw w ciąży a później starających się
Nie no pewnie, rozumiem, napisałaś jakie miałaś wyniki także tu jest zupełnie inne postępowanie i dlatego masz takie zalecenia. Mi nigdy żaden lekarz nie zlecał takich badań, więc ich nie robiłam, a z kolei każdy lekarz kazał brać kwas foliowy, to brałam jak każda kobieta starająca się i potem w ciąży 😂

Właśnie ja mam poprawę przy okresie przy braniu acard wcześniej miałam przepraszam za szczegóły skrzepy a teraz normalny okres skrzepy zniknęły. Przed miałam częste bóle nóg przy acardzie też zniknęły. W ciąży w której nie brałam acardu i zastrzyków z heparyna obumarcie w 37 tygodniu łożysko całe w skrzepach dziecko musiało się udusić :(
Bardzo mi przykro... To tego typu zmiany w przepływach nie wyszły po 20 tc na USG, że doszło do takiej tragedii dopiero w 37 tc? U mnie jakieś delikatne odchylenia sprawdzono już w 12 tc i od tej pory biorę profilaktycznie Acard, a teraz od 20 tc mam mieć częstsze USG, co 3 tygodnie, takie dokładne z mierzeniem masy ciała dziecka żeby w razie co zwiększyć dawkę lub podać inne leki lub wcześniej wywołać poród. Dodatkowo muszę codziennie mierzyć ciśnienie. Na razie mam za niskie, jak całe życie 😆 Ale przy ryzyku nadciśnienia ciążowego to akurat lepiej. Nigdy nie miałam problemów z krzepliwością ani z nogami czy @ jeśli chodzi o obfitość i inne rzeczy. Jeśli to dla Ciebie zbyt trudny temat, to oczywiście rozumiem i przepraszam, że go poruszyłam 😘

Ostatnia edycja:
@bleucoco niestety te cholerne mutacje bardzo często nie dają w ogóle objawów i to jest chyba najgorsze. Ciąża przebiega idealnie, wyniki super i nagle właśnie robi się zator 🙁
Tym bardziej nie rozumiem dlaczego te badania są tak drogie i nie należą do podstawowej diagnostyki.

@bleucoco niestety te cholerne mutacje bardzo często nie dają w ogóle objawów i to jest chyba najgorsze. Ciąża przebiega idealnie, wyniki super i nagle właśnie robi się zator 🙁
Tym bardziej nie rozumiem dlaczego te badania są tak drogie i nie należą do podstawowej diagnostyki.
Przede wszystkim byłam chyba u kilkunastu dobrych lekarzy i prywatnie i państwowo w szpitalach i żaden nawet się nie zająknął o takich badaniach czy to trombofilii czy kwasu foliowego :) No ale już po ptakach. Połowa ciąży mija, mam nadzieję, że będziemy żyć :D

Przede wszystkim byłam chyba u kilkunastu dobrych lekarzy i prywatnie i państwowo w szpitalach i żaden nawet się nie zająknął o takich badaniach czy to trombofilii czy kwasu foliowego :) No ale już po ptakach. Połowa ciąży mija, mam nadzieję, że będziemy żyć :D
Ale ja nie mówiłam o Twojej ciąży tylko odpisałam trochę na Twoje pytanie o to czy nie wyszło nic na badaniach w 20 tc u @Nowaja16. Zadałaś tam pytanie czy nic nie wyszło i na podstawie swojego doświadczeni a napisałam, że niestety wyniki można mieć wprost idealne cała ciąże i wystarczy jedna chwila i coś takiego mogło się przytrafić.

Myslisz, że powinnam poczekać do pierwszego okresu po poronieniu z braniem aspiryny czy mogę zacząć już?
Ja zaczęłam brać około 15dc po pierwszej miesiączce po poronieniu.
Ale myśle , ze jesli zaczniesz brać juz teraz to nic Ci sie nie stanie. To jest bardzo mała dawka.

Ale ja nie mówiłam o Twojej ciąży tylko odpisałam trochę na Twoje pytanie o to czy nie wyszło nic na badaniach w 20 tc u @Nowaja16. Zadałaś tam pytanie czy nic nie wyszło i na podstawie swojego doświadczeni a napisałam, że niestety wyniki można mieć wprost idealne cała ciąże i wystarczy jedna chwila i coś takiego mogło się przytrafić.
Źle doczytałam i myślałam, że to było o badaniach kwasu foliowego i innych w ciąży :) O tego typu tragediach co piszesz teraz, tak jak każda kobieta, staram się nie myśleć i ich nie analizować żeby do końca ciąży nie żyć w strachu :)

reklama
Do góry