reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki - I połowa 2020 roku

Jeśli przez koronawirusa zmienili czy erat na mniejszy lub obniżyli pensję to tak wpłynie to na Twoje L4 i macierzyńskie.
Też mi się tak wydaje, bo bierze się pod uwagę wynagrodzenie z ostatniego roku, to automatycznie mniejsze wynagrodzenie oznacza zmniejszenie wyliczonego zasiłku. Tak czy siak nie jest to de facto wina koronawirusa - tak już wcześniej były sformułowane zasady obliczania zasiłku.

Pamiętam jak zastanawiałam się czy nie zaproponują mi pracy na pół etatu zamiast zwolnienia w ciąży, ale z przepisów wynikało, że wtedy zmniejszenie etatu wpłynie na wysokość zasiłku macierzyńskiego i rodzicielskiego, więc uznałam, że totalnie mi się to nie opłaca. Ja akurat jako prawnik nie specjalizuję się w ubezpieczeniach, więc to dla mnie czarna magia była te zasady wyliczania :/

reklama
Można płacić kartą, nie trzeba się umawiać. Nie trzeba drukować vouchera, wystarczy że podasz im jego nr.
Poczytaj tylko które punkty są zamknięte u Ciebie w mieście
Chciałam Was dziewczyny dopytać o badania w diagnostyce bo Wy wiecie wszystko [emoji16] na stronie nie mogę znaleźć informacji czy można płacić kartą?
Napisane jest również, że nie trzeba się umawiać, ale zastanawiam się czy w związku z koroną coś się zmieniło? [emoji848]
I jeszcze pytanie o zamówienie online. Dodaje badanie do koszyka i system chce przejść do płatności. Ale doczytalam, że na maila przyjdzie voucher w pdf - trzeba go wydrukować i przynieść. A ja nie mam drukarki.
Dużo droższe są opłaty jak się tak przychodzi z ulicy, a nie kupuje online?
Sorry za tyle pytań, ale ciemna jestem w tym temacie. Nic za bardzo na stronie nie mogę znaleźć. A nigdy w życiu bety nie robiłam [emoji16]

No nie zmienia się nic jedynie postojowe mamy płatne 50% a normalne dni pracy 100%. Też mi się wydaje że średnia normalnie z całego roku jak było do tej pory.. Ale zobaczymy..

No to w Twoim wypadku się zmienia. wszystko zależy ile dni do tej pory miałaś płacone 50% bo to wpłynie na wysokość świadczenia. W skrócie jeśli przed kryzysem dosrawalaś 2000 na rękę to na L4 ciążowym dostałbyś 2000, jeśli z powodu kryzysu Twoja pensja wyniesie 1000 zł to twoje L4 zostanie adekwatnie pomniejszone. Podpisywalas aneks do umowy

Przecież jest piękna krecha!
Termin miesiączki wypada na dziś bądź jutro.. Wiec dziś jest 13 lub 14 dpo.. miałam właśnie w planie iść jutro na betę i progesteron ale teraz jus straciłaś nadzieje bo tym jedym teście :( ze względu na wcześniejsze poronienie mam od wczoraj stosować luteinę.. jednak obawiam się biochemicznej po tym ze na teście ,który powtarzałam tej samej firmy co wczoraj kreska jest wręcz bledsze.. ciaza która poroniłam była podtrzymywana sztucznie przez luteinę 3 tygodnie.. bardzo obawiałam się powtórki :(

Dziewczyny A powiedzcie mi, bo mam zagadkę... W czwartek o 8 robiłam badanie krwi hormony itd... ok 14 dostałam plamienia A pod wieczór zaczęłam krwawić... czy badania mam sprawdzać w normach dla pierwszej fazy, czy ostatniej ??😱😱😱
Ja bym sprawdziła dla ostatniej. Jakby nie było to w trakcie pobierania krwi nie miałaś jeszcze okresu.

Wczoraj wstawiłam mój lekko pozytywny test , który był robiony z 3 moczu.. dziś rano powtórzyłam z pierwszego test tej samej firmy i niestety drugiej kreski prawie nie było już wiadac.. teraz znowu z 3 moczu powtórzyłam test innej firmy i kreseczka się pojawiła.. nie wiem co robić bardzo się boje ze hcg spada i to biochemiczna.. nie wiem czy odstawiać luteinę czy co robić :(
Może beta oczywiście spadać, ale to nie jest pewne. Różne firmy różnie reagują na stężenie hormonu serio. Ja np. przy becie prawie 400 miałam na teście paskowym z DOZ bardzo mocną kreskę (czułość 10), a na teście BabyBoom czy jakoś tak z czułością 25 bardzo słabą kreskę, a zobacz jaka beta była wysoka a i tak kreska blada... Więc to wcale nie musi świadczyc o spadku bety. Przyrost miałam oczywiście prawidłowy (144% w dwa dni, później już nie sprawdzałam). Najlepiej zrobisz jak sprawdzisz przyrost bety we krwi w poniedziałek i środę :)

@Natasza98
I nigdy nie porównuj testów z wczoraj i z dzisiaj przykładając do siebie jak jeden jest świeży, zawsze lepiej cyknac zdjęcie telefonem bo po wyschnięciu każdy test może się zachować inaczej, na jednym kreska będzie po wysnieciu (po kilku kilkunastu godzonach) ciemniejsza A na innym będzie jaśniejsza. Można się nieźle na tym przejechać.
Dlatego jak owu porownywalam to w apce femometer bo nie było przekłamania w mokrosci kreski ;)

A u mnie dziś dziwnje. 9dpo i pamiętacie moja gulke? Eh jak dużo się poruszam to kłuję mnie ogólnie podbrzusze. I dziwna sytuacja widzę mnóstwo żył na łonie? Nie wiem jak wam wytłumaczyć na dole podbrzusza i tam gdzie ta gulka to żyły a szczególnie jedna taka niebieska. Dziwne.. Boże niech ta miesiączka przyjdzie to się uspokoje bo nie wiem na czym stoję

reklama
Do góry