reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki - I połowa 2020 roku

Termin miesiączki wypada na dziś bądź jutro.. Wiec dziś jest 13 lub 14 dpo.. miałam właśnie w planie iść jutro na betę i progesteron ale teraz jus straciłaś nadzieje bo tym jedym teście :( ze względu na wcześniejsze poronienie mam od wczoraj stosować luteinę.. jednak obawiam się biochemicznej po tym ze na teście ,który powtarzałam tej samej firmy co wczoraj kreska jest wręcz bledsze.. ciaza która poroniłam była podtrzymywana sztucznie przez luteinę 3 tygodnie.. bardzo obawiałam się powtórki :(
Nie trać nadziei, ewidentnie jest druga kreska, testy też różnie reagują. Jak zrobisz betę będziesz miała jasność sytuacji. Trzymam kciuki żeby było dobrze 🙂🙂

reklama
Dziewczyny A powiedzcie mi, bo mam zagadkę... W czwartek o 8 robiłam badanie krwi hormony itd... ok 14 dostałam plamienia A pod wieczór zaczęłam krwawić... czy badania mam sprawdzać w normach dla pierwszej fazy, czy ostatniej ??😱😱😱

Termin miesiączki wypada na dziś bądź jutro.. Wiec dziś jest 13 lub 14 dpo.. miałam właśnie w planie iść jutro na betę i progesteron ale teraz jus straciłaś nadzieje bo tym jedym teście :( ze względu na wcześniejsze poronienie mam od wczoraj stosować luteinę.. jednak obawiam się biochemicznej po tym ze na teście ,który powtarzałam tej samej firmy co wczoraj kreska jest wręcz bledsze.. ciaza która poroniłam była podtrzymywana sztucznie przez luteinę 3 tygodnie.. bardzo obawiałam się powtórki :(

Hej ja miałam testy z bladymi ledwie widocznymi kreskami 2dni pod rząd a trzeciego nieznacznie ciemniała dodatkowo. Hitem była kreska na teście Pink przy beta HCG powyżej 200 taka blada, że byłam pewna ciąży biochemicznej, ale było wszystko okey dziś zaczęłam 16 tydzien. Nie martw się jeśli masz możliwość zrób betę jutro i sprawdź przyrost.

Edit. Pink wykonany w dniu spodziewanej @.

Załączniki

• IMG_20200223_155458.jpg
    IMG_20200223_155458.jpg
    1,8 MB · Wyświetleń: 115

Kochana nie nastawiaj się od razu tak negatywnie, dobrze wiesz jak taki stres i podejście mogą wpłynąć na funkcjonowanie całego organizmu.. Ja na Twoim teście z dzisiaj widzę bardzo wyraźną kreseczkę, tym bardziej że dopiero dziś bądź jutro wypada termin @.. nie stresuj się i nie wmawiaj sobie najgorszego, to tylko papierowy test ciążowy, a te są różne, czasem wadliwe, czasem jeden test wykryje, a drugi nie... spokojnie idź jutro na beta, jezeli wykaże ciążę, zadzwoń do swojego lekarza i powiedz o swoich obawach.. wierzę, ze będzie dobrze! 😘

Chodzi mi o naliczanie czy jest jak było że średnia z całego roku czy teraz przez ten wirus się przepisy pozmieniały.. Ostatnio dziewczyna mówiła że zmniejszyli jej etat i już miała mieć inaczej płacone. A nie wiem jak jest z przestojem ekonomicznym 🤷‍♀️ najwyżej dopytam księgowej znajomej ale dopiero po wizycie u gin..
Nic się nie pozmieniało. Naliczane jest normalnie na starych zasadach.

Kochana nie nastawiaj się od razu tak negatywnie, dobrze wiesz jak taki stres i podejście mogą wpłynąć na funkcjonowanie całego organizmu.. Ja na Twoim teście z dzisiaj widzę bardzo wyraźną kreseczkę, tym bardziej że dopiero dziś bądź jutro wypada termin @.. nie stresuj się i nie wmawiaj sobie najgorszego, to tylko papierowy test ciążowy, a te są różne, czasem wadliwe, czasem jeden test wykryje, a drugi nie... spokojnie idź jutro na beta, jezeli wykaże ciążę, zadzwoń do swojego lekarza i powiedz o swoich obawach.. wierzę, ze będzie dobrze! 😘
Hej ja miałam testy z bladymi ledwie widocznymi kreskami 2dni pod rząd a trzeciego nieznacznie ciemniała dodatkowo. Hitem była kreska na teście Pink przy beta HCG powyżej 200 taka blada, że byłam pewna ciąży biochemicznej, ale było wszystko okey dziś zaczęłam 16 tydzien. Nie martw się jeśli masz możliwość zrób betę jutro i sprawdź przyrost.

Edit. Pink wykonany w dniu spodziewanej @.

Dziękuje Wam bardzo za miłe słowo! Pójdę w takim razie jutro na beta i zobaczę jak to wyglada.. dzis jeszcze zaaplikuje ta luteinę, bardzo bym chciała żeby tym razem okazało się wszytsko dobrze gdyż na ta ciąże czekaliśmy pol roku po poronieniu dodatkowo wyniki mojego narzeczonego nie są optymistyczne 😔

Jeżeli w okresie, który bierze się pod uwagę dla wyliczenia podstawy wymiaru, miała miejsce zmiana wymiaru czasu pracy, to podstawę wymiaru zasiłku wylicza się na nowo. Tak samo L4 będzie płatne 100% wynagrodzenia, ale już tego po zmianie. Także sytuacja zmienia się na pewno przy zmianie wymiaru etatu czy zmniejszeniu wynagrodzenia. Specem nie jestem, ale jeśli warunki zatrudnienia nie zmieniają się, to w mojej ocenie sam przestój ekonomiczny nie ma wpływu na zasiłek czy l4. No chyba, że kryzys spowoduje upadłość lub likwidację firmy pracodawcy.
Masz rację! 👌🏻 Nic się przepisy nie zmieniły. A jeśli ktoś miał zmiany w trakcie zatrudnienia, które wpływają na zmianę wysokości zasiłku, to te zmiany wpływają tak teraz na to jak i wpływałyby kiedyś. Koronawirus nie ma tu żadnego znaczenia.

No to na to faktycznie muszą być ustalone jakieś nowe przepisy. @Dorciaaaa88 chyba pracowała w kadrach jeśli mi się nic nie pomieszało 🙈 może pomoże 😉
Nie są potrzebne nowe przepisy. Można to wyliczyć na starych. Ja miałam L4 wyliczane z ostatnich 12 miesięcy, przy czym 3 miesiące trzeba być w pracy bez zwolnienia lekarskiego, bo inaczej biorą pod uwagę poprzedni miesiąc bez zwolnienia. Podejrzewam, że przepisy mówią o wysokości wynagrodzenia uzyskiwanego w danym miesiącu. Jeśli w ostatnich miesiącach wynagrodzenie było mniejsze, to i zasiłek będzie innej wysokości, bo brane jest pod uwagę ostatnich 12 miesięcy. To samo dotyczy premii uznaniowych. Ja akurat miałam pensję stałej wysokości, więc u mnie L4 = wysokość poprzedniego wynagrodzenia przy czym w ostatnich 3 miesiącach byłam na zwolnieniach, więc te miesiace zostały ominięte jakby przy obliczeniach (akurat niestety w tych miesiącach miałam podwyżkę i ona przez to się nie wliczyła).

Więc wydaje mi się, że postojowe może wpływać na wysokość L4 ciążowego, bo wynagrodzenie jest wtedy inne, ale to trzeba sprawdzić w ustawie ;) Chyba, że te miesiące będzie się omijało tak jak te miesiące ze zwolnieniem lekarskim - to też jest możliwe, że tak jest, ale to na pewno można to wygooglować. Tak czy siak przepisy się nie zmieniły i nie ma co się tym martwić :)

Chciałam Was dziewczyny dopytać o badania w diagnostyce bo Wy wiecie wszystko 😁 na stronie nie mogę znaleźć informacji czy można płacić kartą?
Napisane jest również, że nie trzeba się umawiać, ale zastanawiam się czy w związku z koroną coś się zmieniło? 🤔
I jeszcze pytanie o zamówienie online. Dodaje badanie do koszyka i system chce przejść do płatności. Ale doczytalam, że na maila przyjdzie voucher w pdf - trzeba go wydrukować i przynieść. A ja nie mam drukarki.
Dużo droższe są opłaty jak się tak przychodzi z ulicy, a nie kupuje online?
Sorry za tyle pytań, ale ciemna jestem w tym temacie. Nic za bardzo na stronie nie mogę znaleźć. A nigdy w życiu bety nie robiłam 😁
Tak jak już ktoś napisał, płatność kartą jest możliwa na miejscu. Co do tego vouchera który przyjdzie na pocztę to ja pokazałam z telefonu, i nie było problemu 😊 co do umawiania się to nie mam pojęcia, a co do cen badań jak się przyjdzie "z ulicy" to z tego co kojarzę to jest kilka złotych różnicy, kiedyś mąż robił na miejscu i jak sprawdziliśmy różnice w cenie online a tego co zapłaciliśmy to było chyba 7zl różnicy 🤔 ale to pewnie zależne od badania 😊

reklama
Chodzi mi o naliczanie czy jest jak było że średnia z całego roku czy teraz przez ten wirus się przepisy pozmieniały.. Ostatnio dziewczyna mówiła że zmniejszyli jej etat i już miała mieć inaczej płacone. A nie wiem jak jest z przestojem ekonomicznym 🤷‍♀️ najwyżej dopytam księgowej znajomej ale dopiero po wizycie u gin..

Jeśli przez koronawirusa zmienili czy erat na mniejszy lub obniżyli pensję to tak wpłynie to na Twoje L4 i macierzyńskie.

Do góry