reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staraczki - I połowa 2020 roku

Ciężko będzie nic nie mówić jak mam prace na noce i po 12 h (a prawo pracy przewiduje 8 h). Jeszcze mam narażenie na różne zakażenia wirusowe i bakteryjne... także zarazić się czymś to moment... Jeszcze 80% chorych w pracy wiadomo, jakiś wirus grasuje cuś.

No w poniedziałek będę myśleć nad tym tematem, jeżeli wszystko pójdzie na +
U nas koleżanka zaszła w ciążę i powiedziała pracodawcy miesiąc przed końcem umowy (z automatu by wskoczyła w kolejnym miesiącu na nieokreślony) ale z racji że powiedziała o ciąży to umowa przedłużyła się do dnia porodu, a później macierzyński z zusu ;)

reklama
U mnie też praca słabo. Ale jaśnie nią nie przejmuje [emoji4] Dziecko dla mnie ważniejsze [emoji4]
U mnie nadal bezobjawowo... nic się nie dzieje... :baffled:

@ ni ma

Jeju ale szybko zleciały te 27 dni cyklu. Wiem wiem, jeszcze wszytko może się wydarzyć i pocałuje w poniedziałek wynik 0,1 :crazy:.

Ciągle coś na głowie.

Chcemy ciąży - ni ma. Jest to koliduje z czymś innym.

Mi się w pracy kończy umowa na czas określony w lutym... jakbym była przed 3 miesiącem to mi tylko pracodawca zrobi adie... chociaż w necie piszę, że okres ochronny nie obejmuje kobiet, które mają miesiąc umowę a ja miałam teraz podpisane na 2 lata i powinni dać na nieokreślony (ehe już to widze) :baffled: tak czy tak adie :D

Ciekawe tylko czy może mi zakończyć umowę jak przebywam na L4 (z powodu ciąży) :confused:. Trzeba dorwać jakiegoś prawnika [emoji23][emoji23] 1 inwestycja jak zajde o!

Ciągle pod górkę jak to w życiu.

Pójdziemy do androloga i zobaczymy co powie, myśle ze naturalne zajście w ciąże nie wchodzi w grę 😭
Kochana jeszcze tak sie zastanawaiam czy Twoj maz robil soboe do tego badanie na posiew nasienia? Czesto bakterie i grzyby moga byc powodem (tak jest u nas) i tutaj wystarczy antybiotyk i troche czasu.
Lekarz tez nam mowil, ze powodem slabej jakosci nasienia moga byc zylaki powrozka nasiennego. To moze wykryc lekarz w trakcie badania usg i w takim wypadku wystarczy zabieg aby wszystko wrocilo do normy. 3mam kciuki:*:*

a to nie

@ ni ma

Jeju ale szybko zleciały te 27 dni cyklu. Wiem wiem, jeszcze wszytko może się wydarzyć i pocałuje w poniedziałek wynik 0,1 :crazy:.

Ciągle coś na głowie.

Mi się w pracy kończy umowa na czas określony w lutym... jakbym była przed 3 miesiącem to mi tylko pracodawca zrobi adie... chociaż w necie piszę, że okres ochronny nie obejmuje kobiet, które mają miesiąc umowę a ja miałam teraz podpisane na 2 lata i powinni dać na nieokreślony (ehe już to widze) :baffled: tak czy tak adie :D

Ciekawe tylko czy może mi zakończyć umowę jak przebywam na L4 (z powodu ciąży) :confused:. Trzeba dorwać jakiegoś prawnika 😂😂 1 inwestycja jak zajde o!

a to nie jest tak, ze bedac na umowie na czas okreslony i zachodzac w ciaze, umowa automatycznie zostaje przedluzona do nia porodu? a pozniej zus wyplaca macierzynskie... ja jestem w takiej sytuacji wlasnie, zaszlam w ciaze bedac na umowie probnej, przedluzona zostala do dnia porodu, pozniej mam skladac papiery o wyplate zasilku macierzynskiego z zus.

@ ni ma

Ciągle coś na głowie.

Ciekawe tylko czy może mi zakończyć umowę jak przebywam na L4 (z powodu ciąży) :confused:. Trzeba dorwać jakiegoś prawnika 😂😂 1 inwestycja jak zajde o!

Kobiety w ciąży są chronione! Nie ma możliwości adie jak jesteś na l4 ciążowej:) Jedyny minus krótszy okres pseudo “urlopu” po porodzie:)

@ ni ma

Ciągle coś na głowie.

Wydaje mi się że powinnaś mieć przedłużenie terminu trwania umowy do dnia porodu.

To ile jest urlopu macierzyńskiego wtedy? Bo ja też już tych umów nie ogarniam
jesli zajdzie sie w ciaze podczas pracy na umowe na czas okreslony to umowa ta z automatu zostaje przedluzona do dnia porodu. w dniu porodu zostaje ona rozwiazana. trzeba zlozyc papiery do ZUS o przyznanie zasilku macierzynskiego i wtedy zus przez 12 miesiecy wyplaca 80%

U nas koleżanka zaszła w ciążę i powiedziała pracodawcy miesiąc przed końcem umowy (z automatu by wskoczyła w kolejnym miesiącu na nieokreślony) ale z racji że powiedziała o ciąży to umowa przedłużyła się do dnia porodu, a później macierzyński z zusu ;)

Przedłuża się do porodu jedynie jeżeli ja w chwili przedłużenia umowy jestem po 3 miesiącu ciąży - w moim przypadku nie byłabym ;)

reklama
U nas koleżanka zaszła w ciążę i powiedziała pracodawcy miesiąc przed końcem umowy (z automatu by wskoczyła w kolejnym miesiącu na nieokreślony) ale z racji że powiedziała o ciąży to umowa przedłużyła się do dnia porodu, ak
32 tyg rodzicielskiego którym można się podzielić z tatą:) Oczywiście po samym porodzie masz 6 tygodni na dojście do sił. Ty decydujesz ile czasu potrzebujesz😍 w PL nie wygląda to źle

Do góry