reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki - I połowa 2020 roku

Reakcja tak na prawde zalezy od charakteru szefa.... jak jest menda bez ciazy to i w ciazy bedzie menda. Jak szef jest w porzadku to jeszcze by sie cieszyl razem z nia...
Reakcji szefowej można było się spodziewać. Ale ja nie umiem zrozumieć osób które tak wcześnie mówią w pracy czy znajomym i rodzinie może dlatego że poroniłam dwa razy w 7 tc i wiem że życie nie jest tak proste. Tak jak dziewczyny wspomniały trudniej jest się tłumaczyć że już się nie jest w ciąży niż nie mówić że się jest.
Długo pracujesz w tej firmie?

reklama
Reakcja tak na prawde zalezy od charakteru szefa.... jak jest menda bez ciazy to i w ciazy bedzie menda. Jak szef jest w porzadku to jeszcze by sie cieszyl razem z nia...
Jak moje koleżanki z pracy zachodziły w ciążę i szły do szefa, to zawsze słyszały to samo " i jak my sobie teraz poradzimy?" :D ale to spoko gość, tylko jak się dowie o czymś nagle to zawsze coś palnie a dopiero potem pogratuluje [emoji14]

Dziewczyny uważacie ze jedzenie nospy na dzień dobry to dobry pomysł? Przecież skoro jest w ciąży to się jej wszystko rozkurcza i stad może być ból. A witaminy z grupy b chyba nie są dla kobiet w ciąży? Zamiast jesc jakieś leki (co. Tego ze niby bezpieczne w ciąży) to poprostu warto położyć wie na kanapie i trochę odpoczac. Wiadomo ze będzie bolał teraz brzuch bo się rozciąga macica i wiązadła w pachwinach. Pierwsze trzy miesiące mocno ciagnie.
mi moja pani ginekolog powiedziala, ze mniejsze zlo wywola nospa w ciazy niz stres i lęk towarzyszacy bólom, zwlaszcza w pierwszej ciazy. podobnie z antybiotykiem. mialam jak sie okazalo zapalenie oskrzeli... powiedziala mi, ze w ciazy bezpieczniej wziac antybiotyk niz organizm ma sie meczyc probujac go zwalczyc bo moze dojsc do infekcji krwi a to ma ogromny wplyw na dziecko. wiec jesli lekarze zalecaja i nie widza przeciwwskazan to raczej nie powinnismy ich zdania podwazac.

U mnie coś jest na rzeczy, a nie mam kompletnie żadnych objawów poza tym, że mam ciągle mokro i częściej sikam, więc raczej bym się nie sugerowała.. Dziś zrobiłam betę i zobaczę co tam jest grane ;)
U mnie też mega mokro jakby cały czas były dni płodne a oprócz tego kompletna cisza jakby organizm się odłączył 🤷‍♀️ jestem też chora więc w głowie mam gdzieś zakodowane, że raczej nic z tego nie będzie 😭

Dlatego wlasnie o tym mowie. Tak samo zebym ja pracowala z moim mezem w jednej firmie (tam jest na prawde bardzo rodzinna atmosfera) to jego szef by sie cieszyl tak samo jak my. I wiem ze jak maz bedzie chcial ze mna jechac na usg czy cos nie ma problemu. Nigdy, ale to przenigdy nie zrobił problemu z wolnym, wyjsciem z pracy wczesniej itp. To bardzo dobry czlowiek jest.
Jak moje koleżanki z pracy zachodziły w ciążę i szły do szefa, to zawsze słyszały to samo " i jak my sobie teraz poradzimy?" :D ale to spoko gość, tylko jak się dowie o czymś nagle to zawsze coś palnie a dopiero potem pogratuluje [emoji14]

Zgłupiałam. 18 mialam objawy owu śluz (badam go i wiem kiedy powinna być owu.) itd. I dziś to samo... Boze albo mój organizm się jeb... Albo ja coś spieprzylam. Boje się że po poronieniu wszystko sie rozregulowało.

mi moja pani ginekolog powiedziala, ze mniejsze zlo wywola nospa w ciazy niz stres i lęk towarzyszacy bólom, zwlaszcza w pierwszej ciazy. podobnie z antybiotykiem. mialam jak sie okazalo zapalenie oskrzeli... powiedziala mi, ze w ciazy bezpieczniej wziac antybiotyk niz organizm ma sie meczyc probujac go zwalczyc bo moze dojsc do infekcji krwi a to ma ogromny wplyw na dziecko. wiec jesli lekarze zalecaja i nie widza przeciwwskazan to raczej nie powinnismy ich zdania podwazac.

Tak masz racje ale tutaj lekarz nie zalecił bo jescze nie widział się z verona a poprostu dla mnie branie nospy na dzień dobry to głupota i już. Ale ja nawet tabletek od boli głowy nie biorę wiec może poprostu mam uprzedzenie.

U mnie coś jest na rzeczy, a nie mam kompletnie żadnych objawów poza tym, że mam ciągle mokro i częściej sikam, więc raczej bym się nie sugerowała.. Dziś zrobiłam betę i zobaczę co tam jest grane ;)
No i na testy też sobie jeszcze poczekam bo dziś dopiero 19 dc 😑 choć nie wiem czy w ogóle będzie sens tracic kasę na testy bo totalnie brak mi myśli "aa moozee?! ''. Teraz wręcz jakby czuję, że nic z tego a co cykl ciągle miałam myśli, że się udało

reklama
no to trochę medyczna bajka...
organizm pod wpływem stresu absolutnie nie odcina dopływu krwi gdziekolwiek - robi tak tylko w innych ekstremalnych sytuacjach jak ciężka hipotermia...

pod wpływem stresu bardzo rośnie produkcja kortyzolu, hormonu stresu długotrwałego mającego destrukcyjny wpływ na organizm. Dodatkowo hormon ma budowę steroidową, jak hormony płciowe - i tu mamy winnego wpływu stresu na płodność.

Wpływ ma duzy wiec trzeba się starac nie stresować ;)

Do góry