reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki - I połowa 2020 roku

Beta HCG a HCG całkowite to chyba dwa różne badania🤷🏼‍♀️ Link do: Różnica między bHCG a HCG całkowitym - Na pytanie odpowiada Renata GrzechociĹska

@agula301 „Oznaczenie HCG jest oznaczeniem całościowym, co oznacza, że otrzymany wynik jest składową poziomu dwóch podjednostek tego hormonu (alfa i beta). Oznaczenie poziomu βHCG jest badaniem czulszym – dotyczy tylko jednej podjednostki hormonu. Dla stwierdzenia ciąży nie ma znaczenia czy robi się badanie HCG czy βHCG , ale żeby wyniki były porównywalne należy konsekwentnie robić to samo oznaczenie, zatem skoro oznaczyła Pani βHCG, przy okazji kolejnego pobrania krwi proszę oznaczyć także tylko tę podjednostkę hormonu, lekarzowi będzie łatwiej zinterpretować wyniki i prognozować rozwój ciąży”.

To info ze strony Kliniki Novum :) Po 2 dniach poproś więc o dokładnie ten sam pomiar co teraz, niezależnie czy to betaHCG czy HCG calkowite :)
To nie wiedziałam, u nas jest tylko ciążowe i onkologiczne, nigdy się nie zagłębiałam w tym temacie, bo nigdy sama tych badań nie robilam

reklama
Beta HCG a HCG całkowite to chyba dwa różne badania🤷🏼‍♀️ Link do: Różnica między bHCG a HCG całkowitym - Na pytanie odpowiada Renata GrzechociĹska

@agula301 „Oznaczenie HCG jest oznaczeniem całościowym, co oznacza, że otrzymany wynik jest składową poziomu dwóch podjednostek tego hormonu (alfa i beta). Oznaczenie poziomu βHCG jest badaniem czulszym – dotyczy tylko jednej podjednostki hormonu. Dla stwierdzenia ciąży nie ma znaczenia czy robi się badanie HCG czy βHCG , ale żeby wyniki były porównywalne należy konsekwentnie robić to samo oznaczenie, zatem skoro oznaczyła Pani βHCG, przy okazji kolejnego pobrania krwi proszę oznaczyć także tylko tę podjednostkę hormonu, lekarzowi będzie łatwiej zinterpretować wyniki i prognozować rozwój ciąży”.

To info ze strony Kliniki Novum :) Po 2 dniach poproś więc o dokładnie ten sam pomiar co teraz, niezależnie czy to betaHCG czy HCG calkowite :)
Teraz raz jeszcze to przejrzałam i agula faktycznie ma inaczej bo ma hcg calkowite a u nas jest beta hcg calkowite, więc tekst faktycznie tyczy się tych badań aguli, ale tych w Sla już chyba nie? Bo u nas jest tylko beta hcg calkowite

Niezbyt się przejmują lekarze. Zawsze mówię na wizycie jednemu drugiemu trzeciemu, że od owulacji do okresu pobolewa mnie podbrzusze jakbym miała dostać okres zaraz.... Ale żeby się ktoś przejął ? Kiwają głowami mówią "tak tak" i to na tyle. Tak samo jak nikt od roku nie wpadł na to dlaczego mam plamienia po owulacji i okres tydzień po owulacji.
U mnie też tak bywa, ale tak co 3 cykl. Ja ogólnie czuje kiedy mam owulacje i zdarza się czasem, że tak dzień po mam lekkie krwawienie. Po tym zaczynają się bóle jak na @ trwa to tydzień i przychodzi @ Ale to nie jest w każdym cyklu, w tym np. krwawienia w ogóle nie miałam owu czułam a dodatkowo testami sprawdzałam więc w sumie wiem kiedy owu była. Jak krwawienia po owu mam to 7 dni i przychodzi @ a jak nie mam krwawień to 10-12 dni i przychodzi @
Ostatnio mówiłam lekarzowi o tym to powiedział że może to przez progesteron ale, ze wyniki wyszły mi dobrze, to nie chce nic mi przepisywać na to bo jestem w trakcie starania i to może zaszkodzić. Kazał obserwować i tyle

jutro dzień ojca, która testuje ?
Ja bym chciała ale u mnie dopiero będzie 25dc ale ledwo się powstrzymuje żeby nie zrobić testu. Dziś specjalnie szybko poleciałam siusiu żeby nie moc zrobić testu 😁 A dwa leżą i kuszą 😉🙂
Zrobiłam betę i progesteron. Nie wiem o której będą wyniki. Dam znać na pewno
emoji846.png
czekamy! 🤗

@MamaTolka nie zapomnij nas poinformować o becie🍀 @Mrufka®®® daj znać co tam u Ciebie
Hej. Jestem po obchodzie i niestety ( nie spodziewałam się że kiedyś to napiszę ) beta urosła . Z czwartego 3800 na 5515 😭😭😭😭 dostałam druga dawkę zastrzyku . W piątek mają powtarzać betę i wtedy się dowiem co dalej 🙄

Ale może z tego wyniku też się da wywnioskować czy jest ciąża???
Pewnie tak, jak już dojdzie do tego że wybiorę się na betę to się dopytam, ale skoro pisze ze to badanie ciążowe to może poprostu oznaczenie mają inne niż w diagnostyce.
Hej. Jestem po obchodzie i niestety ( nie spodziewałam się że kiedyś to napiszę ) beta urosła . Z czwartego 3800 na 5515 😭😭😭😭 dostałam druga dawkę zastrzyku . W piątek mają powtarzać betę i wtedy się dowiem co dalej 🙄
Przykro mi, tym bardziej, że musisz tam siedzieć i czekać, trzymaj się❤️

Mrufko bardzo i przykro, wiem że Ci ciężko i jeszcze to czekanie, ale przynajmniej odpocznij, zregenerwuj siły, wszystko się ułoży Kochana
Hej. Jestem po obchodzie i niestety ( nie spodziewałam się że kiedyś to napiszę ) beta urosła . Z czwartego 3800 na 5515 [emoji24][emoji24][emoji24][emoji24] dostałam druga dawkę zastrzyku . W piątek mają powtarzać betę i wtedy się dowiem co dalej [emoji849]

reklama
Do góry