reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki - I połowa 2020 roku

Hej w 25dc , chyba już mogę sobie odpuścić szukanie objawów; a to przez sobotnie wyniki.
mam niedoczynnosc tarczycy, w marcu mój wynik był jakoś 2,60 tsh, dostałam zwiekszona dawkę leku i kontrol miała być dopiero po 3 miesiacsch, wiec teraz w sobotę poszłam, a tu 3,52! Przy okazji z nadzieja zrobiłam betę, ale zero złudzeń(23 dc, a ja mam takie 32) :/ od razu zadzwoniłam do endokrynolog, mówi że bardzo dziwna sytuacja, a ja mowie ze lepiej się teraz czuje nawet niż z tamtym wynikiem , Kazała znów zwiększyć i za 3 tyg zbadać. Wiec już raczej oczekuje na @, bo z takim wynikiem to by się na pewno nie udało ..jeszcze coś napomknęła, że może dopiero się coś zagnieżdża, a tarczyca szybciej zareagowała niż hormon, ale ja już nie mam złudzeń :( nie może być zbyt pięknie ..
Nie zgodzę się, że w wynikiem TSH 3,5 by się „na pewno” nie udało ;) A TSH mimo leków skacze po zapłodnieniu :) Tutaj znaczenie też ma ft4 i ft3, ogólne funkcjonowanie organizmu. TSH powinno owszem oscylować wokół 2,5 przy staraniach, ale to nie znaczy, że lekkie przekroczenie tej normy oznacza brak możliwości zajścia w ciążę :)

Ostatnia edycja:
reklama
Wydaje mi się, że dobre badanie, bo u nas w śla całkowite jest ciążowe a wolne to marker onkologiczny. Nie martw się jest ok
Beta HCG a HCG całkowite to chyba dwa różne badania🤷🏼‍♀️ Link do: Różnica między bHCG a HCG całkowitym - Na pytanie odpowiada Renata GrzechociĹska

@agula301 „Oznaczenie HCG jest oznaczeniem całościowym, co oznacza, że otrzymany wynik jest składową poziomu dwóch podjednostek tego hormonu (alfa i beta). Oznaczenie poziomu βHCG jest badaniem czulszym – dotyczy tylko jednej podjednostki hormonu. Dla stwierdzenia ciąży nie ma znaczenia czy robi się badanie HCG czy βHCG , ale żeby wyniki były porównywalne należy konsekwentnie robić to samo oznaczenie, zatem skoro oznaczyła Pani βHCG, przy okazji kolejnego pobrania krwi proszę oznaczyć także tylko tę podjednostkę hormonu, lekarzowi będzie łatwiej zinterpretować wyniki i prognozować rozwój ciąży”.

To info ze strony Kliniki Novum :) Po 2 dniach poproś więc o dokładnie ten sam pomiar co teraz, niezależnie czy to betaHCG czy HCG calkowite :)

Hej dziewczyny w środę mam pierwszą wizytę u nowego lekarza,który pracuje w klinice niepłodności. Badania zrobione więc jestem przygotowana, ale i tak się boje, że znowu kolejny lekarz mnie oleje i powie, że powinnam czekać, aż samo wszystko wróci do normy 😔 mąż się śmieje, że lekarz może nie przeżyć wizyty, jeśli nie będę zadowolona 🤪

Ja zaszłam z tsh 4
Ja miałam Tsh 1,8 do tego Ft3, ft4, anty tpo w normie, a tydzień po owulacji badałam progesteron i przy okazji tsh i skoczyło mi do 4,1 a teraz czekam na wynik bety, bo testy były pozytywne. Może i u Ciebie tak się skończy, jest jeszcze jakaś nadzieja 😊
Nie zgodzę się, że w wynikiem TSH 3,5 by się „na pewno” nie udało ;) A TSH mimo leków skacze po zapłodnieniu :) Tutaj znaczenie też ma ft4 i ft3, ogólne funkcjonowanie organizmu. TSH powinno owszem oscylować wokół 2,5 przy staraniach, ale to nie znaczy, że lekkie przekroczenie tej normy oznacza brak możliwości zajścia w ciążę :)
Dzięki dziewczyny, w sumie macie chyba rację, sporo kobiet dopiero w ciąży dowiaduje się, że ma za wysokie tsh. Przy pierwszym dziecku tez miałam taki skok, ale wtedy tez już beta wyszła, więc inaczej. Czuje się już troszkę jak na @, ale jak wiadomo, objawy mogą być identyczne :D jutro jezZcze raz pojadę na tsh, bo tak mi doktor kazała dla pewności, czy się nie pomylili.
pozdrawiam i miłego dnia.
jutro dzień ojca, która testuje ?

To już musisz sama zadecydować. Ale w sumie czemu nie? Owulacja będzie wtedy szybciej:)
Niby na uregulowanie cyklu bierze się to jak antykoncepcja tylko to nie anty. Chyba najpierw jest estrogen przez ileś dni A potem progesteron 21 dni się to bierze i 7 przerwy i w tych 7 dniach ma wystąpić krwawienie.

Właściwie to nie wiele, bo to że masz ciągle negatywne nie znaczy że nie masz owulacji [emoji854] czasem pik lh jest na słaby żeby go test wyłapał ale owulacja będzie
No to faktycznie ehh. Dziękuję za informację.

Mam pytanie to w takim razie czego można się dowiedzieć z testów owu jeśli są np caly czas negatywne.? Dodam że pcos nie mam przynajmniej nic o tym nie wiem.

To jest co innego, jest alfa hcg i beta hcg i całkowite hcg
Mam pytanie do dziewczyn, które robiły betę w diagnostyce. Otóż zrobiłam dzis rano i 3 razy powtarzałam "beta hcg" bo jakaś nie kumata kobieta siedziała przed komputerem, później pani powtórzyła beta hcg, a na kartce z diagnostyki mam badanie "hcg całkowite" [emoji36] zauważyłam to pod domem więc pojechałam tam jeszcze raz ale one mnie jakoś tak chamsko zbyly że to jest to samo i dostałam numer do kierownika, którego i tak nikt nie odbiera [emoji2368] i mam pytanie jak Wy miałyście zapisane badanie z wydruku diagnostyki i ogólnie czy się cos z tego w ogóle dowiem jak powtórzę za 2 dni.. I już nie wiem czy mam za 2 dni powiedzieć że chce beta hcg czy hcg całkowite.. Zalamka [emoji31]

reklama
No nic, zostało mi zrobić w środę to samo badanie, ale tak myślałam że będzie do dupy. Dodzwoniłam się później do kierowniczki to też jakiś gamoń bo nawet nie wiedziała o czym ja do niej mówię 🤦‍♀️
Ja na diagnostyce robię badania i zawsze jest napisane - Beta hcg. Zobacz załącznik 1137205
Wydaje mi się, że dobre badanie, bo u nas w śla całkowite jest ciążowe a wolne to marker onkologiczny. Nie martw się jest ok
Beta HCG a HCG całkowite to chyba dwa różne badania🤷🏼‍♀️ Link do: Różnica między bHCG a HCG całkowitym - Na pytanie odpowiada Renata GrzechociĹska

@agula301 „Oznaczenie HCG jest oznaczeniem całościowym, co oznacza, że otrzymany wynik jest składową poziomu dwóch podjednostek tego hormonu (alfa i beta). Oznaczenie poziomu βHCG jest badaniem czulszym – dotyczy tylko jednej podjednostki hormonu. Dla stwierdzenia ciąży nie ma znaczenia czy robi się badanie HCG czy βHCG , ale żeby wyniki były porównywalne należy konsekwentnie robić to samo oznaczenie, zatem skoro oznaczyła Pani βHCG, przy okazji kolejnego pobrania krwi proszę oznaczyć także tylko tę podjednostkę hormonu, lekarzowi będzie łatwiej zinterpretować wyniki i prognozować rozwój ciąży”.

To info ze strony Kliniki Novum :) Po 2 dniach poproś więc o dokładnie ten sam pomiar co teraz, niezależnie czy to betaHCG czy HCG calkowite :)
To jest co innego, jest alfa hcg i beta hcg i całkowite hcg

Do góry