reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki - I połowa 2020 roku

Dziewczyny a tak z innej beczki badacie sobie szyjkę? w szczególności pod koniec cyklu?
Ja sprawdzałam do dni płodnych, czyli jak wyczuwałam, że już się unosi i wszystko tam mięknie to w połączeniu z obserwacją śluzu się udało :) Potem już nie badałam, ewentualnie jak sucho się zrobiło to sprawdzałam czy opadła i wiedziałam, że to już koniec dni płodnych. No i udało się, wycyrklowaliśmy idealnie w owulację :)

reklama
Ja mam twarda nisko zamknieta ale to chyba indywidualne?
Twardo nisko i zamknięta jest w drugiej połowie cyklu po owulacji oraz w trakcie i po @ :) Przed samą @ powinna być lekko otwarta, ale akurat otwartości nigdy nie umiałam sobie zbadać. Po @ stopniowo się unosi a wszystko wokół i szyjka tak jakby mięknie i się rozpulchnia w okresie płodnym. W trakcie owu może być tak wysoko, że jej się nie sięgnie albo zlewa się wręcz ze ściankami pochwy :) Opada i twardnieje zaraz po o

Indywidualnie zmienia się po zapłodnieniu. U niektórych unosi się wcześniej u innych później. Ja przy pozytywnym teście miałam nadal bardzo nisko szyjkę, dopiero później się uniosła, ale to już lekarz sprawdzał :)

Polecam poczytać o samobadaniu na stronach NPR :) Mi to bardzo pomogło bo z powodu PCOS testy owu miałam zawsze negatywne.

Dzięki, bo nie wiem czy wierzyć czy nie, kreska pojawiła się po ok 2 min, ale dopiero po 5 tak ściemniała.
20200529_115708.jpeg

Jak wiele osób powie to wylosować, czyli najcięższa rzecz dla kobiety [emoji3][emoji52][emoji3]
Strasznie ciężko... Żałuję że zrobiłam rano test... W ogóle to boli mnie brzuch jak przed samą @, a termin mam na wtorek-środa. Trochę kuje mnie też w jajnikach... [emoji849][emoji849][emoji849]

To zależy od dnia cyklu ale właśnie się zastanawiałam czy w przypadku ciąży ta szyjka jest zawsze wysoko i zamknięta w dniu spodziewanej @ czy to następuje później? bo w przypadku okresu zawsze jest nisko i twarda i to się u mnie zawsze sprawdza
Nie kochana, szyjka po zapłodnieniu unosi się indywidualnie. Czasem przed terminem @, czasem po i to nawet długo po. Ja 12 dpo kiedy miałam dwa dni późneij betę prawie 400 szyjkę miałam tak nisko, że prawie przy ujściu pochwy. Później oczywiście nie badałam po teście bo nie wolno, ale lekarz powiedział, że wszystko w normie, więc samo się uregulowało :)

Po takim czasie to na usg może nie być jeszcze widać a to tak po samej macicy ciężko stwierdzić...
Tydzień po terminie @ powinien już być chociażby sam pęcherzyk ciążowy, niezależnie od daty zagnieżdżenia i tempa przyrostu bety :) Chyba że owu przesunęła się na sam koniec cyklu, no ale zakładamy, że była w miarę terminowo :)

reklama
Do góry