reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki - I połowa 2020 roku

Tylko że ja nie mam aż takiego śluzu. Czasem czuje owu a czasem w ogóle. Nie mam bladego pojęcia jak badać szyjke . A z temperatura jest różnie mam wysoką w srodku cyklu i nawet tuż przed okresem i jest to cholernie mylące 😉
Temp. służy bardziej do określenia owu już po owu 🤷🏼‍♀️ Przed owu temp. nie wzrasta więc sama w sobie nie pomaga określić dni płodnych. Czasem wzrasta w dniu owu, ale nie zawsze. Co do szyjki to wpisz sobie w google „badanie szyjki macicy, naturalne planowanie rodziny”. Mi te artykuły bardzo pomogły. To tylko wydaje się trudne, serio. Nie musisz badać samego ujścia szyjki jak nie chcesz (czy otwarta czy zamknięta) - ja nie badałam. Wystarczy, że zobaczysz czy są rozpulchnione ścianki pochwy i poczujesz jak wysoko jest szyjka. W pierwszym miesiącu załapiesz o co kaman :) Bardzo łatwo zauważyć te różnice w środku jak są dni płodne :)

reklama
Gratulacje ogromne!! Magda a teraz sekret jak się udało. Nie odpuscilas czasem bo wysłałaś swojego na badania. I byłaś nastawiona, że poczekasz na wynik i dopwiro będziecie się znów starać?
Dziś 25 dc przy cyklach 25-27 (ostatnie kilka miałam 26 dniowe).
Objawy były, ale przed okresem też mialam już takie objawy, więc nie brałam ich na poważnie..
Normalnie przed @ ZAWSZE bolą mnie piersi. W udanym cyklu w pierwszej ciąży miałam cycki tuz po owu jak kamienie. Czasami nie dało się wytrzymać. I urosly ogromnie.
W tym cyklu nie bolą. Jak wieczorem zdejmę stanik, to trochę je czuję, ale to wszystko.
Nerwy to drugi objaw, ale to już wiecie [emoji23]
Śluz to trzeci objaw. Po owu mam z reguły mało śluzu i jest on kremowy. W tym cyklu było go o wiele więcej i miał konsystencję białka [emoji3526] niestety przedwczoraj znikł, wczoraj zauważyłam tylko raz, więc myślałam, że to efekt wiesiołka, który brałam w tym cyklu do owu...
Co mnie zastanowiło to chęć na pomidory. Nie lubię pomidorow, ale w poprzedniej ciąży żarłam je na potęgę 2 miesiące (na śniadanie, w postaci zupy, spaghetti Bolognese, na kolację...), od tygodnia mam chetke na pomidory...
Ogolnie to byłam pewna że sie nie udało... Mam nadzieję, że tym razem dotrwam do szczęśliwego końca...
EDIT: Po owu zawsze wychodzą mi pryszcze, teraz mam gładka cerę [emoji3526]
EDIT 2: dodałabym luźne kupy (![emoji85]! Sorry), po owu, ale nie brałabym tego za pewnik, bo niektóre kobiety mają zaparcia, a niektóre właśnie luźniejsze kupy... Ja mam podczas okresu zawsze biegunkę.

To testujemy mniej więcej razem, bo ja 2-3 :)
Dzisiaj na obiedzie imieninowym teścia było wino, głupio mi było odmówić kieliszka wina, bo przecież nie wiem czy zaszłam w tym cyklu, a jak powiedziałabym, że nie, bo może w ciąży będę, to by od razu wypytywali i wgl, a chcemy powiedzieć dopiero w ew 10-12 tyg jeśli już 🤷‍♀️ i mam jakieś takie wyrzuty sumienia, że kieliszek wina wypiłam, że czy ok? Co sądzicie?
Na początku mama i dziecko nie mają wspólnego krwiobiegu, chyba do skończonego 6tc, ale trzeba sprawdzić dokładniej, bo nie pamiętam. Więc można pić alkohol :)

Temp. służy bardziej do określenia owu już po owu 🤷🏼‍♀️ Przed owu temp. nie wzrasta więc sama w sobie nie pomaga określić dni płodnych. Czasem wzrasta w dniu owu, ale nie zawsze. Co do szyjki to wpisz sobie w google „badanie szyjki macicy, naturalne planowanie rodziny”. Mi te artykuły bardzo pomogły. To tylko wydaje się trudne, serio. Nie musisz badać samego ujścia szyjki jak nie chcesz (czy otwarta czy zamknięta) - ja nie badałam. Wystarczy, że zobaczysz czy są rozpulchnione ścianki pochwy i poczujesz jak wysoko jest szyjka. W pierwszym miesiącu załapiesz o co kaman :) Bardzo łatwo zauważyć te różnice w środku jak są dni płodne :)
Ok dzięki sprobuje na pewno nie zaszkodzi a kiedy dokładnie powinnam zacząć przed owulacja ? Codziennie?

Cześć! Od dłuższego czasu Was obserwuje, ale dopiero teraz postanowiłam napisać. W styczniu przeszłam niestety zabieg łyżeczkowania (8tyg-puste jajo), ciężko to przeszłam, cykl całkowicie się rozlegulował, jestem właśnie na 2miesiecznej kuracji Duphastonem. Wszystko przez bardzo niski progesteron. Wcześniej staraliśmy się 4 miesiące, więc staram się być dobrej myśli, że jak tylko dojdę do równowagi to znowu się uda 🥰 czy polecacie coś właśnie na niski progesteron? Czytałam, że bardzo dobre wpływa witamina E. Polecacie jakaś konkretną? Lekarz zalecił mi też Castagnus przez 3 miesiące, podobno pomaga przywrócić równowagę.
Gratuluję wszystkim 2 kreseczek ♥️

Ok dzięki sprobuje na pewno nie zaszkodzi a kiedy dokładnie powinnam zacząć przed owulacja ? Codziennie?
Teoretycznie powinnaś sprawdzać raz dziennie o tej samej porze od razu po zakończeniu @ i potem aż do opuszczenia szyjki i jak już wyczuwasz ją tak naprawdę czubkiem palca od razu na dole i jak jest tam „twardo”. Po opuszczeniu szyjki do @ ja już jej nie badałam, bo wiedziałam, że dni płodne minęły. Jak zaczniesz to robić to zrozumiesz o co mi chodzi, to bardzo łatwe do wychwycenia :)

Lekarze nie lubią jak im się podsuwa diagnozę. To na czym stanęła propozycja dr? Starać się dalej i nic czy coś proponowała?
Zapytaj się może czy możesz się umówić na monitoring bo nie wiesz kiedy masz owulacje to się dowiesz czy pękają 😉

Dziękuję, a ja za Ciebie 😉 i zresztą za nas wszystkie 😉
Niech już wszystkie laski które się długo starają uciekają na drugą stronę. Powinno być jak w sklepach. Nie ma że ktoś dłużej czeka. Kto pierwszy zaczął ten lepszy. Wystać swoje, wyczekać i by było sprawiedliwie 😁 😂😂
Lekarze nie lubią jak im się podsuwa diagnozę. To na czym stanęła propozycja dr? Starać się dalej i nic czy coś proponowała?
Zapytaj się może czy możesz się umówić na monitoring bo nie wiesz kiedy masz owulacje to się dowiesz czy pękają 😉

Dziękuję, a ja za Ciebie 😉 i zresztą za nas wszystkie 😉
Niech już wszystkie laski które się długo starają uciekają na drugą stronę. Powinno być jak w sklepach. Nie ma że ktoś dłużej czeka. Kto pierwszy zaczął ten lepszy. Wystać swoje, wyczekać i by było sprawiedliwie 😁 😂😂
Tak mamy się starać dalej i mam się umówić na USG w środku cyklu. Takie dostałam wytyczne

reklama
Teoretycznie powinnaś sprawdzać raz dziennie o tej samej porze od razu po zakończeniu @ i potem aż do opuszczenia szyjki i jak już wyczuwasz ją tak naprawdę czubkiem palca od razu na dole i jak jest tam „twardo”. Po opuszczeniu szyjki do @ ja już jej nie badałam, bo wiedziałam, że dni płodne minęły. Jak zaczniesz to robić to zrozumiesz o co mi chodzi, to bardzo łatwe do wychwycenia :)
Ok będę działać w tym temacie , a jak jest lepiej badać ? Na kucaka?

Do góry