reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Staraczki - I połowa 2020 roku

reklama
To koniecznie trzeba sprawdzić czy w ogóle pęka pęcherzyk. No i drożność pewnie też jest ważna. A badałaś kiedyś progesteron po owulacji i temperaturę?
Progesteron tak zaraz znajdę jakieś wyniki :)
Temp mierzyłam ale to tak nie dokładnie i dzień przed @ zazwyczaj temp spadła ale tak w miare rosła

Edit progesteron miałam niski jak wysoka prolaktyna byla tak to w normie :)

Ostatnia edycja:
Hej Dziewczyny, co tu mówić, niestety wracam. W dużym skrocie:
Syn 4 lata - w pierwszym cyklu starań. (2015)
9 miesięcy starań.
Maleństwo poczęte w styczniu. Koniec marca strata. Pięknie się rozwijał, ale w 9 tc serce przestało bić. 11tc zabieg(26.03).

Jestem ponad 3 tygodnie po zabiegu. Miałam objawy płodne (śluz i ostre kłucie w prawym boku, pozytywny test owu). Byłam u lekarza, który po usg potwierdził owu.

Zaczęłam mierzyć temperaturę. Nigdy tego wcześniej nie robiłam. I 36,27. Czytałam, że po owu powinna być wyższa? Jak to jest? Lekarz raczej się nie pomylił? Douczcie mnie proszę.

Pozdrawiam <3
Ojej... Współczuję straty 😏
Jeśli chodzi o Twoje pytanie to każda kobieta ma inną podstawową temperaturę ciała. Musisz prowadzić obserwacje parę miesięcy, żeby wiedzieć mniej więcej w której fazie cyklu jesteś. Ja np mam dosyć niską temperaturę. Nawet wczoraj miałam 35.89 i się aż zdziwiłam. Jak mam 36.5 to juz zwykle jestem po owu. A są kobiety, które mają temperaturę przed owulacją 36.7
Nie ma na to reguły.

Kochane myślicie, ze powinnam zaproponować lekarzowi monitoring a może poszerzenie diagnostyki?

Mam zbadana prolaktyne, cała tarczyce, morfologię, mocz, progesteron w różnych dniach cyklu
Jasne. Monitoring, drożność, hormony. Jak minął rok to już właściwie fajnie jakby wszystko zlecił 😉

Dzisiaj wyjątkowo zrobiłam rano test owulacyjny ale powtórzę jeszcze wieczorem, dzisiaj jest ciemniejszy niż poprzednie dni ale czy to już pozytyw? Testowa jest jaśniejsza niż kontrolna. Wrzucam zdjęcia. Pierwszy jest z wczoraj wieczorem a drugi z dzisiaj
@joazar niestety nie sa pozytywne, test owulacyjny uznaje sie za pozytywny jesli dwie kreski sa takie same, jesli testowa jest jasniejsza niz kontrolna to negatywny. Ale jesli sie pociemnia to jest szansa, zrob jutro w ciagu dnia! ✊ rano podobno wlasnie nie powinno sie robic z pierwszego moczu. Trzymam kciuki :)

Wogole mam może głupie pytanie ale nurtuje mnie to w każdym cyklu.. Myślicie ze ma sens unoszenie bioder do góry? Niby wiem że plemniki same w śluzie pędzą dalej bez względu na pozycję ale zawsze mam wyrzuty jak nie dam poduszki pod tyłek.. Później przychodzi @ i się zastanawiam czy to nie przez to 🤷‍♀️🤦‍♀️
Ja tez na poczatku unosilam tylek kochalam sie z Moim w pozycjach na pieska i wszelkie inne polecane do zaplodnienia, a po seksie lezalam z nogami i tylkiem w gore. A pozniej przeczytalam na blogu Mamy Ginekolog ze tak naprawde to nie ma naukowego potwierdzenia ze to cokolwiek daje. Ale w ramach watpliwosci, dalej tak robie zazwyczaj - bo przeciez nie zaszkodzi 😀

I po tym wzroście się już utrzymuje wyższa aż do okresu?
Drugi dzień po owu może spaść temperatura. Może nawet przeciąć linię i być niżej niż podstawowa temperatura. Wtedy bierze się pod uwagę nie 3, a 4 dni po owu czy są wyższe temperatury. Może akurat byłaś w takim dniu spadku.
Ale generalnie tak, utrzymuje się wyższa aż do okresu.

Wogole mam może głupie pytanie ale nurtuje mnie to w każdym cyklu.. Myślicie ze ma sens unoszenie bioder do góry? Niby wiem że plemniki same w śluzie pędzą dalej bez względu na pozycję ale zawsze mam wyrzuty jak nie dam poduszki pod tyłek.. Później przychodzi @ i się zastanawiam czy to nie przez to 🤷‍♀️🤦‍♀️
Podobno nie ma to żadnego wpływu. Bardziej chodzi o aspekt psychologiczny.
Moja koleżanka (która stara się już 8 miesięcy) robi świece i leży tak pół godziny z nogami w górze i poduchą pod pupą.
Mi się wydaje, że jak wszystko jest ok to jak ktoś ma zajść to i tak zajdzie.
Ja tak nie robię. Różnica u nas tylko taka, że wcześniej to ja miałam pierwszeństwo do łazienki 🤣 Teraz ja sobie leżę grzecznie, przepuszczam mężczyznę do mycia i idę jako druga 😁
Jak masz wyrzuty sumienia to dawaj sobie poduchę, nie zaszkodzi 😉

Drugi dzień po owu może spaść temperatura. Może nawet przeciąć linię i być niżej niż podstawowa temperatura. Wtedy bierze się pod uwagę nie 3, a 4 dni po owu czy są wyższe temperatury. Może akurat byłaś w takim dniu spadku.
Ale generalnie tak, utrzymuje się wyższa aż do okresu.
Dzięki dziewczyny za odpowiedzi

reklama
@joazar niestety nie sa pozytywne, test owulacyjny uznaje sie za pozytywny jesli dwie kreski sa takie same, jesli testowa jest jasniejsza niz kontrolna to negatywny. Ale jesli sie pociemnia to jest szansa, zrob jutro w ciagu dnia! ✊ rano podobno wlasnie nie powinno sie robic z pierwszego moczu. Trzymam kciuki :)
Właśnie tak jak piszesz jest tez napisane w instrukcji, nie robiłam tego z pierwszego moczu i zawsze robię wieczorem ale ze teoretycznie zbliża mi się owulacja pomyślałam ze będę robić teraz dwa razy dziennie ;) chyba bardzo się nakręcam, w zasadzie to te testy owulacyjne wymyślił mój mąż wiec bardzo bym chciała już zobaczyć pozytyw ;)

Do góry