reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki 2023

Dziewczyny, ja mam pytanie w imieniu Koleżanki, którą prawdopodobnie przyślę tu niebawem, żeby przeczytała odpowiedzi :)
Krótki opis sytuacji: Koleżanka ma 40 lat, starania o pierwsze dziecko od roku, obecnie w ramach programu leczenia niepłodności. Wykonane wszystkie podstawowe badania, w tym drożność (ok), nasienie (ok), cykle regularne. AMH w okolicach 0,5. Lekarka zaproponowała rozpoczęcie stymulacji Aromkiem plus Ovitrelle. I dopiero wtedy, już po rozpoczęciu stymulacji, monitoring owulacji. I o ile wiadomo, że przy stymulacji monitoring jest niezbędny, to czy nie jest wskazane aby monitoring wykonać jeszcze przed stymulacją w celu sprawdzenia z czym się w ogóle ma do czynienia? Prawdopodobnie po 3 miesiącach stymulacji, jeśli nie będzie sukcesu - inseminacja.
Kolejne pytanie, które nurtuje Koleżankę po zapoznaniu się z ulotkami dołączonymi do tych leków - czy korzyści z ich stosowania przewyższają ryzyko? Szczególnie w kontekście wieku i AMH. Czy uważacie, że rozpoczęcie stymulacji zgodnie z takim scenariuszem jak opisany powyżej jest ok? Czy należy się obawiać, że taka stymulacja może jeszcze obniżyć AMH? A może któraś z Was ma podobne doświadczenia, w podobnym wieku/ z podobnym AMH?
Cześć.
Nie jestem specjalistką, ale mogę podzielić się własnymi obserwacjami: jestem w wieku Twojej koleżanki i szczerze mówiąc, nie czekałabym. Podjęłabym wszelkie możliwe działania od razu (czyli stymulacja i jej monitoring), bo to jednak ostatni dzwonek.
Co do ryzyka - lepiej nie czytać ulotek. Bilans korzyści/ryzyko każdy chyba musi wyważyć sam. Korzyścią jest tu szansa na posiadanie dziecka. Na drugiej szali... jest reszta.
Przeszłam 3 cykle stymulacji gonadotropinami do IUI. Miałam od 1 do 3 pęcherzyków. Badałam później AMH, nie spadło.
Powodzenia dla koleżanki!

reklama
trzymam kciuki :) ale ten brak krwawienia z odstaiwenia chyab nie jest normalny?
Wiesz co kiedyś miałam tak że nie dostałam krwawienia z odstawienia odrazu pobiegłam do lekarza Dr powiedziała, że to jest jak najbardziej normalnie przy braniu anty zrobiła usg wszytsko było w jak najlepszym porządku...zimowa porą jeszcze jak brałam anty też byłam na kontroli i nie widziała Nic niepokojącego
Według moich obliczeń jestem w 21 dc
Od ok 12 do 16 dnia cyklu miałam typowe objawy na owulke
Sluz, kłucie w podbrzuszu itd
Wtedy właśnie serduszkowaliśmy
Za tydzień planowo powinnam dostać @

Dziewczyny czy któraś z Was miała kiedyś robione badania w Invicta? Zrobiłam sobie w tym cyklu w zwykłym labie w 3dc podstawowe i wyszły ok, dzisiaj w 26dc robiłam w Invictcie i wszystko albo podwyższone, albo ponad normy dla fazy lutealnej. Nie mówiąc już o AMH, które z 5,5 w styczniu wzrosło do 7,5..

Hej, czy robił ktoś badanie KIR+HLA-C w testdna? Wiecie może czy test ze śliny jest faktycznie tak samo wiarygodny jak test z krwi?

Hej
W sobotę wieczorem miałam zastrzyk z ovitrelle. W poniedziałek miałam pierwszą IUI, pęcherzyk pęknięty chwilę przed inseminacja🙂 i wiem że po zastrzyku trzeba się wstrzymać z testami ale zastanawia mnie czy jeśli zrobiłam test w piątek czyli prawie tydzień od zastrzyku i jest blada kreska to czy jest opcja że ona jeszcze będzie ciemniejsza np. Za 4 dni (mimo braku ciąży)? Na logikę wydaje mi się że nie.

Hej
W sobotę wieczorem miałam zastrzyk z ovitrelle. W poniedziałek miałam pierwszą IUI, pęcherzyk pęknięty chwilę przed inseminacja🙂 i wiem że po zastrzyku trzeba się wstrzymać z testami ale zastanawia mnie czy jeśli zrobiłam test w piątek czyli prawie tydzień od zastrzyku i jest blada kreska to czy jest opcja że ona jeszcze będzie ciemniejsza np. Za 4 dni (mimo braku ciąży)? Na logikę wydaje mi się że nie.
Ogólnie jeśli to Ovi to kreska będzie z każdym dniem jaśniejsza. Jeśli z powrotem zacznie ciemnieć, może znaczyć, że coś jest na rzeczy.
Powodzenia 🤞

reklama
Dziwczyny, jeśli to zły wątek to z góry przepraszam.
Od czerwca staramy się o dziecko, przestała brać antykoncepcję. Wiem, że cykl może być nieregularny dlatego w zeszłym miesiącu nie martwiłam się jak dostałam lekkiego plamienia na około tydzień przed okresem.
Wczoraj podczas stosunku zaczęło mnie boleć okropnie podbrzusze i musieliśmy przerwać.
Miałam częściowo pełny pęcherz, ale nigdy nie miałam takich objawów podczas stosunku. Brzuch później był też jakby wzdęty.
Podbrzusze pobolewa mnie od wczoraj, już nie jest to ból, ale coś tam czuję i doszły jakieś żołądkowe sprawy.
Rano zauważyłam lekkie brązowe plamienie, ale wciągu dnia nasila się. Teraz jest już czerwone i przypomina trochę okres, tylko nie jest to tak intensywne krwawienie.
Czy może to być zwyczajna miesiączka, która przyszła tydzień wcześniej?
Czy jednak jest to raczej plamienie po stosunku i coś się podziało niedobrego?
Nie wiem lepiej umówić się od razu do lekarza czy poczekać ze względu na zbliżający się okres.

Do góry