reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki 2023

Dokładnie tak. Najgorzej mi szkodę ludzi z czasów covidowych, gdzie budowa/zakup sporo kosztował wibor spadł do 0.21 a oprocentowanie dawali podobne a nawet większe niż przed, teraz wibor 3m wynosi 7,36% i ludzie mają praktycznie oprocentowanie jak na pożyczkach gotówkowych, tyle, że okres 25-30 lat 😪.
Ja sama z 10 lat spłacam, rata poszła do góry, a kapitał jaki schodzi to aż mnie coś trafia...

Zakładając że moje odsetki teraz to 3700 a kapital jakieś 400 to niedługo będę dorzucać loda w podzięce, że mogę nie spłacać w ogóle kapitalubbo łaskawcy pozwolą tylko odsetki 😂

reklama
Dokładnie tak. Najgorzej mi szkodę ludzi z czasów covidowych, gdzie budowa/zakup sporo kosztował wibor spadł do 0.21 a oprocentowanie dawali podobne a nawet większe niż przed, teraz wibor 3m wynosi 7,36% i ludzie mają praktycznie oprocentowanie jak na pożyczkach gotówkowych, tyle, że okres 25-30 lat 😪.
Ja sama z 10 lat spłacam, rata poszła do góry, a kapitał jaki schodzi to aż mnie coś trafia...
Ja też znam ten ból. Jeszcze w naszym przypadku budowaliśmy dom od zera. Wzięliśmy kredyt na jesieni przed pandemia a w trakcie ceny poszły do góry że nie starczyło na wykończenie piętra. Ale już stwierdziliśmy, że nie dobieramy bo nas rata zeżre...

Zakładając że moje odsetki teraz to 3700 a kapital jakieś 400 to niedługo będę dorzucać loda w podzięce, że mogę nie spłacać w ogóle kapitalubbo łaskawcy pozwolą tylko odsetki 😂
dokładnie ja na początku wzięcia płaciłam więcej kapitału niż obecnie. Zresztą trochę siedzę w bankowości więc tym bardziej mnie to przeraża jak to wszystko się toczy 😪🤷‍♀️.

Ja też znam ten ból. Jeszcze w naszym przypadku budowaliśmy dom od zera. Wzięliśmy kredyt na jesieni przed pandemia a w trakcie ceny poszły do góry że nie starczyło na wykończenie piętra. Ale już stwierdziliśmy, że nie dobieramy bo nas rata zeżre...
no dokładnie dużo było takich osób, jak widzę nie raz przeliczenia....coś mnie trafia bo ludzie gdzieś muszą mieszkać a nagle kredyty droższe, budowa droższa, a pensję prawie w miejscu 🤷‍♀️

no dokładnie dużo było takich osób, jak widzę nie raz przeliczenia....coś mnie trafia bo ludzie gdzieś muszą mieszkać a nagle kredyty droższe, budowa droższa, a pensję prawie w miejscu 🤷‍♀️

Podpisaliśmy akt notarialny 28.02.2020 i wprowadziliśmy się z 29 na 1.03 a 12.03 ogłosili lock down 😂 cudem nam się udało to ogarnąć bo parze startującej równo z nami, która zwlekała z umową (bo chyba nie mieli całej wpłaty i chcieli na ostatnią sekundę) bank cofnął zgodę bo im zdolność spadła z 700 tys na 330 🤦‍♀️
I zostali dosłownie z niczym na chwilę przed zakupem

U nas w firmie planują wprowadzenie podwyżek inflacyjnych 🤣🤣🤣🤣 Nie wierzę im. Kity cisną 🤣🤣🤣

Ta u nas też planowali. 3 msc liczyli, sztaby analityków z jakiejś absurdalnej liczby państw liczyły ten algorytm żeby przewidzieć komu ile. W dniu kiedy inflacja była coś koło 14% my za sprawą tych wyliczeń dostaliśmy 2% podwyżki😂

reklama
Do góry