reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki 2023

Powiem szczerze, że w medycznych tematach jestem totalnie zielona bo unikam lekarzy jeśli tylko mogę, ale na pewno pod względem odpowiedniej ilości witamin i minerałów wszystko jest w normie, nie mam anemii, żadnych chorób, tarczyca w porządku bo biorę leki i dodatkowo biorę femibion na wypadek gdyby ilości witamin nie były wystarczające :) zapytałam ginekolog o dodatkowe badania ale mi powiedziała, że nie ma takiej potrzeby..
aha 😅 no to fajna ta ginekolog, taka nie za mądra 😂
zrób sobie na początek podstawowe hormony, najlepiej 2-4 dc. Estradiol, prolaktyna, testosteron, LH i FSH. Dziewczyny, powiedzcie co dorzucić, jak coś pominelam. Tarczyca jest ok z tego co koleżanka pisze.
Możesz też zrobić progesteron 7 dni po owulacji.
A miałaś jakiś monitoring? Owulacje są normalnie?

reklama
Cześć dziewczyny :) Od jakiegoś czasu staram się z mężem o kolejnego dzidziusia. Jestem po CP, niestety straciłam wtedy lewy jajowód. Od tamtej pory nie mogę zajść 😔😔 Zaczęłam sprawdzać czy w ogóle mam owulację testami. Pomóżcie, bo dopiero zaczynam. Czy ten dzisiejszy test (15dc) jest pozytywny czy jeszcze negatyw? I jeśli negatyw to +/- za ile dni może być pozytywny? Pozdrawiam i trzymam kciuki za wszystkie staraczki 😚😚
jeszcze nie pozytywny 😉 roznie to moze być, pik może nastąpić jutro albo za 3 dni. Sprawdzaj codziennie

Powiem szczerze, że w medycznych tematach jestem totalnie zielona bo unikam lekarzy jeśli tylko mogę, ale na pewno pod względem odpowiedniej ilości witamin i minerałów wszystko jest w normie, nie mam anemii, żadnych chorób, tarczyca w porządku bo biorę leki i dodatkowo biorę femibion na wypadek gdyby ilości witamin nie były wystarczające :) zapytałam ginekolog o dodatkowe badania ale mi powiedziała, że nie ma takiej potrzeby..
Zawsze mnie bawi, jak lekarz mówi po badaniu ginekologicznym "wszystko z pania dobrze, prosze sie starać" xD badań w kierunku niepłodności jest nieskończona ilosc. No ale rozumiem, ze nie ma co od samego początku sie nakręcać i badać nie wiadomo czego.
Na poczatek zrob sobie tak jak powiedziala @Ceonis .
3-5 dc: lh, fsh, prolaktyna, estradiol, tsh.
Zrób monitoring owulacji u ginekologa, zainteresuj sie jak rośnie pęcherzyk, przy jakiej wielkości pęka i ile mm ma Twoje endometrium. (Nie wszyscy lekarze racza informować...)
7 dni po potwierdzonej monitoringiem owulacji zrob badanie progesteronu.
To na poczatek dużo powie.
Powodzenia :)

Dziękuję :) Myślałam, że mogę się pożegnać z owulacją bo od operacji w ogóle jej nie czuję, polegałam na kalendarzyku ale wygląda na to że on źle mi ją wylicza (według niego była 2 dni temu). Może tym razem się uda :) A może polecacie jakieś testy owu, najlepiej w dużej ilości i nie za miliony monet? 😃 Czy takie z allegro najzwyklejsze pakowane po 50 sztuk będą dobre, czy raczej nie ma co na nie liczyć?
Sa ok, chociaż dla mnie slabo sie wybarwiaja. Polecam easy@home. Mozna kupić na amazon paczke 50 owulakow i 10 ciazowych. Mam i sobie chwale.

Aromka się nie zaczyna raczej brać w 10dc a już na pewno nie jak Twoje cykle trwają 29 dni. Chyba że w ogóle nie masz owulacji i 10 dnia cyklu jeszcze kompletnie nic nie wystartowało. Ale to by było dziwne.
owulacje są bo sam niejednokrotnie mi to potwierdzał, dobrze ze wyszło jak wyszło i nie zaczęłam go brać bo pewnie zrobiłby mi więcej szkody niż pożytku.. Na wczorajszej wizycie/9dc powiedziałam dr że z tego co wyczytałam to na aromek w tym cyklu jest już za późno 🤣 stwierdził ze do pierwszej iui podjedziemy bez żadnych leków i stymulacji bo mam pęcherzyk 12mm 😍 w poniedziałek/13dc mam się zjawić jeszcze na moni a wtorek/środa iui 🙈

owulacje są bo sam niejednokrotnie mi to potwierdzał, dobrze ze wyszło jak wyszło i nie zaczęłam go brać bo pewnie zrobiłby mi więcej szkody niż pożytku.. Na wczorajszej wizycie/9dc powiedziałam dr że z tego co wyczytałam to na aromek w tym cyklu jest już za późno 🤣 stwierdził ze do pierwszej iui podjedziemy bez żadnych leków i stymulacji bo mam pęcherzyk 12mm 😍 w poniedziałek/13dc mam się zjawić jeszcze na moni a wtorek/środa iui 🙈
A co on na to, że już za późno ;-)? Powiedział w ogóle coś?

reklama
Cześć dziewczyny, jestem tu nowa i pierwszy raz odważyłam się napisać na forum. Z partnerem staramy się od roku o dzidziusia i przyznam, że nie robiłam żadnych szczegółowych badań i żyłam z myślą, że „jakoś to będzie” ale niestety, tak to nie działa.. Ginekolog powiedziała, że jestem w pełni zdrowa, badania wykazują to samo i możemy się starać.. Jednak czasem to nie wystarcza. Przyznam, że nie czytałam wszystkich wypowiedzi ale będę wdzięczna za możliwość wzajemnego wsparcia :)
Hej, w pierwszym poście tego wątku jest fajna rozpisała co do badań.

Do góry