reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staraczki 2023

Powiem szczerze, że w medycznych tematach jestem totalnie zielona bo unikam lekarzy jeśli tylko mogę, ale na pewno pod względem odpowiedniej ilości witamin i minerałów wszystko jest w normie, nie mam anemii, żadnych chorób, tarczyca w porządku bo biorę leki i dodatkowo biorę femibion na wypadek gdyby ilości witamin nie były wystarczające :) zapytałam ginekolog o dodatkowe badania ale mi powiedziała, że nie ma takiej potrzeby..
aha 😅 no to fajna ta ginekolog, taka nie za mądra 😂
zrób sobie na początek podstawowe hormony, najlepiej 2-4 dc. Estradiol, prolaktyna, testosteron, LH i FSH. Dziewczyny, powiedzcie co dorzucić, jak coś pominelam. Tarczyca jest ok z tego co koleżanka pisze.
Możesz też zrobić progesteron 7 dni po owulacji.
A miałaś jakiś monitoring? Owulacje są normalnie?

reklama
Cześć dziewczyny :) Od jakiegoś czasu staram się z mężem o kolejnego dzidziusia. Jestem po CP, niestety straciłam wtedy lewy jajowód. Od tamtej pory nie mogę zajść 😔😔 Zaczęłam sprawdzać czy w ogóle mam owulację testami. Pomóżcie, bo dopiero zaczynam. Czy ten dzisiejszy test (15dc) jest pozytywny czy jeszcze negatyw? I jeśli negatyw to +/- za ile dni może być pozytywny? Pozdrawiam i trzymam kciuki za wszystkie staraczki 😚😚
jeszcze nie pozytywny 😉 roznie to moze być, pik może nastąpić jutro albo za 3 dni. Sprawdzaj codziennie

Powiem szczerze, że w medycznych tematach jestem totalnie zielona bo unikam lekarzy jeśli tylko mogę, ale na pewno pod względem odpowiedniej ilości witamin i minerałów wszystko jest w normie, nie mam anemii, żadnych chorób, tarczyca w porządku bo biorę leki i dodatkowo biorę femibion na wypadek gdyby ilości witamin nie były wystarczające :) zapytałam ginekolog o dodatkowe badania ale mi powiedziała, że nie ma takiej potrzeby..
Zawsze mnie bawi, jak lekarz mówi po badaniu ginekologicznym "wszystko z pania dobrze, prosze sie starać" xD badań w kierunku niepłodności jest nieskończona ilosc. No ale rozumiem, ze nie ma co od samego początku sie nakręcać i badać nie wiadomo czego.
Na poczatek zrob sobie tak jak powiedziala @Ceonis .
3-5 dc: lh, fsh, prolaktyna, estradiol, tsh.
Zrób monitoring owulacji u ginekologa, zainteresuj sie jak rośnie pęcherzyk, przy jakiej wielkości pęka i ile mm ma Twoje endometrium. (Nie wszyscy lekarze racza informować...)
7 dni po potwierdzonej monitoringiem owulacji zrob badanie progesteronu.
To na poczatek dużo powie.
Powodzenia :)

Dziękuję :) Myślałam, że mogę się pożegnać z owulacją bo od operacji w ogóle jej nie czuję, polegałam na kalendarzyku ale wygląda na to że on źle mi ją wylicza (według niego była 2 dni temu). Może tym razem się uda :) A może polecacie jakieś testy owu, najlepiej w dużej ilości i nie za miliony monet? 😃 Czy takie z allegro najzwyklejsze pakowane po 50 sztuk będą dobre, czy raczej nie ma co na nie liczyć?
Sa ok, chociaż dla mnie slabo sie wybarwiaja. Polecam easy@home. Mozna kupić na amazon paczke 50 owulakow i 10 ciazowych. Mam i sobie chwale.

Aromka się nie zaczyna raczej brać w 10dc a już na pewno nie jak Twoje cykle trwają 29 dni. Chyba że w ogóle nie masz owulacji i 10 dnia cyklu jeszcze kompletnie nic nie wystartowało. Ale to by było dziwne.
owulacje są bo sam niejednokrotnie mi to potwierdzał, dobrze ze wyszło jak wyszło i nie zaczęłam go brać bo pewnie zrobiłby mi więcej szkody niż pożytku.. Na wczorajszej wizycie/9dc powiedziałam dr że z tego co wyczytałam to na aromek w tym cyklu jest już za późno 🤣 stwierdził ze do pierwszej iui podjedziemy bez żadnych leków i stymulacji bo mam pęcherzyk 12mm 😍 w poniedziałek/13dc mam się zjawić jeszcze na moni a wtorek/środa iui 🙈

owulacje są bo sam niejednokrotnie mi to potwierdzał, dobrze ze wyszło jak wyszło i nie zaczęłam go brać bo pewnie zrobiłby mi więcej szkody niż pożytku.. Na wczorajszej wizycie/9dc powiedziałam dr że z tego co wyczytałam to na aromek w tym cyklu jest już za późno 🤣 stwierdził ze do pierwszej iui podjedziemy bez żadnych leków i stymulacji bo mam pęcherzyk 12mm 😍 w poniedziałek/13dc mam się zjawić jeszcze na moni a wtorek/środa iui 🙈
A co on na to, że już za późno ;-)? Powiedział w ogóle coś?

reklama
Cześć dziewczyny, jestem tu nowa i pierwszy raz odważyłam się napisać na forum. Z partnerem staramy się od roku o dzidziusia i przyznam, że nie robiłam żadnych szczegółowych badań i żyłam z myślą, że „jakoś to będzie” ale niestety, tak to nie działa.. Ginekolog powiedziała, że jestem w pełni zdrowa, badania wykazują to samo i możemy się starać.. Jednak czasem to nie wystarcza. Przyznam, że nie czytałam wszystkich wypowiedzi ale będę wdzięczna za możliwość wzajemnego wsparcia :)
Hej, w pierwszym poście tego wątku jest fajna rozpisała co do badań.

Do góry