reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki 2022

Wcześniej miałam co 35 dni, ale od lipca biorę duphaston i mam co 28. Dziasiaj mam 16 dzień cyklu i niby powinnam go dzisiaj wziąć. Myślałam, że może on blokuje mi owulke, ale skoro wczoraj lekarz powiedział, że wkraczam w drugą fazę cyklu a nie ma dominującego pęcherzyka, to chyba go wezmę bo przecież nic mi nie zablokuje, jak owulki nie będzie. Przynajmniej cykl będę miała krótszy...

Najpierw pomyślałam, że to plus - regularność cykli, a nie tak jak u mnie. Ale potem myślę, kurde w sumie co to za plus skoro owu nie ma i tak :(

Ja chcę nakręcić lekarza, żeby w lipcu od razu iść w stymulacje ... ale jak czytam to chyba nie będzie takie proste 🙄

reklama
Cytuj / Edytuj / Zgłoś
Cześć dziewczyny !
Dziś 16 dc... Dziewiątego dnia USG Endo 4,8 mm,pęcherzyk dominujący 12,3 mm, dziś szłam na USG z dużą nadzieją i pregnylem w lodówce. Endomedrium 9 mm (miłe zaskoczenie, ponieważ ostatnie miesiące miałam z nim problemy) ale pęcherzyka brak 🧐 na drugim jajniku jeden 13 mm więc pozamiatane. Po prostu załamka ... Dodam, że drugi cykl jestem stymulowana clostilbelgytem i fostimonem. Któraś z was miała podobny przypadek ?
Na moje oko to pęcherzyk musiał już sam pęknąć przez taki czas lub się wchłonął bo był już za duży.

Dziewczyny po jakim czasie lekarz chciał szukać przyczyny i chcieć coś zdziałać a nie tylko starać się i suplementy ? Jakie badania hormonalne mogę zrobić ? 🙋🏼‍♀️

U mnie podstawowe badania lekarz zlecił już na pierwszej wizycie.
Teraz jak debile będziemy badać wszystko bo nie chcę powtórki z CP i myślenia, że to moja wina bo czegoś nie zbadałam

Badania plodnosc.jpg

Dziewczyny po jakim czasie lekarz chciał szukać przyczyny i chcieć coś zdziałać a nie tylko starać się i suplementy ? Jakie badania hormonalne mogę zrobić ? 🙋🏼‍♀️
Ja listę badań znalazłam tu na forum. Wrzucam screen

Załączniki

• Screenshot_20220106_225018_com.huawei.browser.jpg
    Screenshot_20220106_225018_com.huawei.browser.jpg
    160,9 KB · Wyświetleń: 58
Raczej ta druga opcja, nie zauważyłam skoku temperatury ani śluzu owulacyjnego 😕
Nie wiem jak z temperaturą bo nie mierzę ale w ostatnim cyklu nie miałam śluzu praktycznie wogóle ani innych owulacyjnych objawów , na usg 3 dni po owu gin nie widziała ciałka a tydzień po domniemanej owulacji progesteron wyszedł całkiem wysoki więc owulacja była. 😉

Długo się staracie ?

Nie.
Ja mam za sobą dwie bezproblemowe ciąże z pierwszego cyklu starań po odstawieniu tabletek antykoncepcyjnych, które łykałam od 16 roku życia (obecnie 32 lata).
O trzecią ciąże zaczęliśmy się starać w lipcu 2021, już wtedy lekarz zlecił mi badania - pewnie dlatego, że mniej więcej półtora roku przed staraniami odstawiłam tabletki antykoncepcyjne z powodu zmiany w myśleniu ;) i niechęci do leków które nie są potrzebne. Mój cykl wtedy totalnie zgłupiał tzn. nie chce mi się teraz sprawdzać, ale miałam okres chyba 3 razy przez rok. Może 4. Więc pewnie dlatego od razu lekarz zlecił badania, szczególnie że moje jajniki mają obraz charakterystyczny dla PCOS. Zaszłam w 3 ciąże pod koniec listopada 2021 - dla normalnej osoby byłby to pewnie 4/5 cykl starań, dla mnie defakto 2 bo okres miałam w lipcu, a potem w październiku. Niestety ciąża była pozamaciczna i została usunięta w sposób farmakologiczny więc jeżeli nie chcę urodzić totalnie chorego dziecka musze poczekać 6 miesięcy by wrócić do starań

Trochę mnie więc przeraża wizja powtórki z rozrywki, chciałabym w grudniu 2022 już być przynajmniej w 12tc bo w minionym roku to był dla mnie koszmar i nie chcę tego roztrząsać, a cieszyć się odmienionym stanem. W teorii wiem, że stymulacja to większa szansa na CP, ale chciałabym po prostu mieć normalne 28dniowe cykle, a nie znowu w ciągu pół roku mieć dwie szanse na zajście w ciąże i nie chcę czekać na to nie wiadomo ile

Ostatnia edycja:
Czyli jak one nie zadziałają, to jest jeszcze jakaś inna możliwość 😀
Dziękuję, nie miałam pojęcia. Dopiero się wdrażam na temat braku owulki, dlatego każda rada i informacja jest dla mnie mega przydatna. Dzięki Wam, wiem jak mam rozmawiać z lekarzem, dziękuję! ❤️
Tak jak mówią dziewczyny - zażądaj! ;-) Mnie też lekarz lekko zbywał przez jakiś czas, ale gdy dowiedział się, że w międzyczasie poszłam gdzieś indziej, od razu zaczął działać... Dostałam od razu zastrzyki.

reklama
Nie.
Ja mam za sobą dwie bezproblemowe ciąże z pierwszego cyklu starań po odstawieniu tabletek antykoncepcyjnych, które łykałam od 16 roku życia (obecnie 32 lata).
O trzecią ciąże zaczęliśmy się starać w lipcu 2021, już wtedy lekarz zlecił mi badania - pewnie dlatego, że mniej więcej półtora roku przed staraniami odstawiłam tabletki antykoncepcyjne z powodu zmiany w myśleniu ;) i niechęci do leków które nie są potrzebne. Mój cykl wtedy totalnie zgłupiał tzn. nie chce mi się teraz sprawdzać, ale miałam okres chyba 3 razy przez rok. Może 4. Więc pewnie dlatego od razu lekarz zlecił badania, szczególnie że moje jajniki mają obraz charakterystyczny dla PCOS. Zaszłam w 3 ciąże pod koniec listopada 2021 - dla normalnej osoby byłby to pewnie 4/5 cykl starań, dla mnie defakto 2 bo okres miałam w lipcu, a potem w październiku. Niestety ciąża była pozamaciczna i została usunięta w sposób farmakologiczny więc jeżeli nie chcę urodzić totalnie chorego dziecka musze poczekać 6 miesięcy by wrócić do starań

Trochę mnie więc przeraża wizja powtórki z rozrywki, chciałabym w grudniu 2021 już być przynajmniej w 12tc bo w minionym roku to był dla mnie koszmar i nie chcę tego roztrząsać, a cieszyć się odmienionym stanem. W teorii wiem, że stymulacja to większa szansa na CP, ale chciałabym po prostu mieć normalne 28dniowe cykle, a nie znowu w ciągu pół roku mieć dwie szanse na zajście w ciąże i nie chcę czekać na to nie wiadomo ile
Aaaa to ja staram się o pierwsze dziecko ale już mnie to dobija ze znajomi trochę nie odpowiedzialni żyjący chwila są aktualnie w ciąży a nam niestety się nie udaje ja nigdy nie brałam tabletek @ mam regularna zawsze 27 dzień, tarczyca badania super insulina idealna badanie nasienia dobre jak byłam u gin w połowie cyklu to niby twierdziła ze owulacja jest pęcherzyk dominujący miał 21mm , PCOS podobno nie ma a ciąży dalej brak 🤦‍♀️ Będę chciała iść na monitoring czy ten pęcherzyk pęka, i zrobić badania hormonalne moja gin narazie nie chce nic działać bo uważa żeby się nie denerwować bo rok trzeba się starać 🤦‍♀️

Do góry