Hej, przepraszam, że się wcinam, ale nie wolałabyś przed braniem metforminy zrobić na własną rękę krzywą cukrową i insulinową, pobrać suplementy dedykowane IO i spróbować wprowadzić „zdrowszy” tryb życia? Ja kiedyś dostałam metforminę w ciemno i to leczenie zupełnie nie miało u mnie sensu, jak w weekend piłam wino (moje guilty pleasure). Czułam się źle oraz miałam bardzo kiepskie wyniki wątroby, a koniec końców moje wyniki IO jakoś znacząco się nie poprawiły.
Jeśli chodzi o suplementy to bardzo polecam myo-inozytol+NAC(przerabiałam Inofem, Inofolic, Miovelię, Fertistim ale moim hitem jest OVI). Dodatkowo omega3,d3, magnez, olej z czarnuszki. Razem z delikatnym ruchem, ograniczeniem ilości posiłków (kawa z mlekiem to posiłek), zwiększeniem przerw pomiędzy posiłkami, pozbyłam się całkowicie IO i hiperinsulinemii (mam porownanie wynikow z 2019, 20 i 21)
Oczywiście nie neguję decyzji Twojego lekarza i nie chcę Cię namawiać do złego, ale mi po prostu ciężko było zrezygnować z dobrego wina (brat jest sommelierem
i spróbowałam poradzić sobie bez mety. Podobno wytyczne są takie, żeby dać sobie do 3 miesięcy na zmianę stylu życia, a potem dopiero wdrozyc leczenie
PS widziałam Twoje wcześniejsze wyniki hormonow i wyższy testosteron. Jak unormujesz cukry, testosteron powinien spaść
Nie wiem, czy problem Cię dotyczy, ale ja przez podwyższony testosteron miałam ciemniejsze włoski. Po ogarnięciu IO problem prawie całkowicie zniknął
Trochę się rozpisałam, ale u mnie starania trwają z przerwami od 2017 (czy to rekord grupki?
) i dużo w tym czasie leczeń przerobiłam