reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki 2022

Wiesz co, raczej stan przed IO. Mój wskaźnik Homa to 1.5 z tym że Glukoza na czczo miałam teraz 100 co jest podobno bardzo na granicy. Do tego mam BMI 27 co wskazuje na lekka nadwagę (tak z 8kg mogłabym zrzucic)
Bardziej Endo zwróciła uwagę na redukcję wagi niż typowo na IO. Zwłaszcza że nie mam PCOS co czesto idzie w parze
No 100 to faktycznie już powyżej normy nieznacznie (jest do 99) a po obciążeniu ile miałaś glikemii? Czy nie robiłaś?

reklama
No 100 to faktycznie już powyżej normy nieznacznie (jest do 99) a po obciążeniu ile miałaś glikemii? Czy nie robiłaś?
Nie, nie robiłam. U mnie w labo norma jest do 106. Ostatnio mialam 93 i było ok ale widocznie się pogłębiło stąd metformina. Na początek 850 pół tabletki rano I pół wieczorem.

Nie, nie robiłam. U mnie w labo norma jest do 106. Ostatnio mialam 93 i było ok ale widocznie się pogłębiło stąd metformina. Na początek 850 pół tabletki rano I pół wieczorem.
Ja zachęcam do sprawdzenia chociaż wybiórczo po posilkach 2 godz glukometrem... Ja się niby pilnowałam z uwagi na dziedziczenie cukrzycy w młodym wieku w mojej rodzinie dieta cukrzycowa profilaktycznie badanie na czczo z żyły kilka razy w roku zawsze w normie ale jak poszła bliżej górnej granicy w krzywej wyszło że po obciążeniu już tak różowo nie ma...

Ja zachęcam do sprawdzenia chociaż wybiórczo po posilkach 2 godz glukometrem... Ja się niby pilnowałam z uwagi na dziedziczenie cukrzycy w młodym wieku w mojej rodzinie dieta cukrzycowa profilaktycznie badanie na czczo z żyły kilka razy w roku zawsze w normie ale jak poszła bliżej górnej granicy w krzywej wyszło że po obciążeniu już tak różowo nie ma...
Nigdy nie miałam problemów z cukrem. Całe życie byłam szczupła ale przeprowadzka do Hiszpanii, zmiana stylu życia potem pandemia i plus 15kg w 2 lata ... wiec jestem zielona w tym temacie ...

A jeszcze zapytam xr? Czy krotkodzialajaca?
Chyba zwykła, metformina 850. Nie ma na niej xr. To coś zmienia ? Lepiej gorzej?

Chyba zwykła, metformina 850. Nie ma na niej xr. To coś zmienia ? Lepiej gorzej?
Nie ma lepiej gorzej 🙂 xr czy sr zależy jaka nazwa preparatu oznacza że lek ma przedłużony czas działania a bez działa krócej 🙂 zazwyczaj rano i wieczor daje się przedłużone działanie Natomiast krótkodzialajace 3x dziennie do gl posiłków lub dwa zazwyczaj rano i południe z uwagi na większe ilości cukru w daniach ale nie znaczy że nie widziałam dawkowania jak u Ciebie nawet tutaj 🙂 nie wiem jak się odżywia u Was może macie obfite kolacje 🙂 dobiera się indywidualnie 🙂 pytam z ciekawości 😁

Nie ma lepiej gorzej 🙂 xr czy sr zależy jaka nazwa preparatu oznacza że lek ma przedłużony czas działania a bez działa krócej 🙂 zazwyczaj rano i wieczor daje się przedłużone działanie Natomiast krótkodzialajace 3x dziennie do gl posiłków lub dwa zazwyczaj rano i południe z uwagi na większe ilości cukru w daniach ale nie znaczy że nie widziałam dawkowania jak u Ciebie nawet tutaj 🙂 nie wiem jak się odżywia u Was może macie obfite kolacje 🙂 dobiera się indywidualnie 🙂 pytam z ciekawości 😁
Oj taaak tutaj kolacja to jak dwa obiady 🤦🏽‍♀️🤦🏽‍♀️ chciaz jak czasem, np dzis, zjadłam obiado-kolacje o 17.30 i teraz kilka truskawek wiec beż kolacji wogole... czasem uda mi się polski grafik posiłków staremu wcisnąć 😂😂 no nic, zobaczymy. Narazie mam chyba mini dawkę zwykłej mety i od jutra zacznę brać, mam nadzieję że bez skutków ubocznych 🤞🤞 a u Ciebie IO jest zaawansowane ? Jaka masz dawkę?

Oj taaak tutaj kolacja to jak dwa obiady 🤦🏽‍♀️🤦🏽‍♀️ chciaz jak czasem, np dzis, zjadłam obiado-kolacje o 17.30 i teraz kilka truskawek wiec beż kolacji wogole... czasem uda mi się polski grafik posiłków staremu wcisnąć 😂😂 no nic, zobaczymy. Narazie mam chyba mini dawkę zwykłej mety i od jutra zacznę brać, mam nadzieję że bez skutków ubocznych 🤞🤞 a u Ciebie IO jest zaawansowane ? Jaka masz dawkę?
Homa 2,6 ale ja odziedziczyłam niestety cudny gen z cukrzyca dodatkowo zawsze mówili że wdałam się w rodzinę Taty i to się potwierdza haha 🙂 xr 2000/d w dwóch dawkach (moja inwencja bo diabetolog kazała 1500/d) ale tak się czuję lepiej i zawsze mam dobre poziomy glikemii (spr 3-4 razy dziennie) na czczo plus po posilkach (nie zawsze po drugim śniadaniu - tylko jak jestem w domu mam taką opcję)

Homa 2,6 ale ja odziedziczyłam niestety cudny gen z cukrzyca dodatkowo zawsze mówili że wdałam się w rodzinę Taty i to się potwierdza haha 🙂 xr 2000/d w dwóch dawkach (moja inwencja bo diabetolog kazała 1500/d) ale tak się czuję lepiej i zawsze mam dobre poziomy glikemii (spr 3-4 razy dziennie) na czczo plus po posilkach (nie zawsze po drugim śniadaniu - tylko jak jestem w domu mam taką opcję)
Musze chyba się rozejrzeć za glukometrem w takim razie i faktycznie wziąć się za to na poważnie. Dzięki wielkie za wyjaśnienie i rozjaśnienie tematu! 🥰

reklama
Musze chyba się rozejrzeć za glukometrem w takim razie i faktycznie wziąć się za to na poważnie. Dzięki wielkie za wyjaśnienie i rozjaśnienie tematu! 🥰
Hej, przepraszam, że się wcinam, ale nie wolałabyś przed braniem metforminy zrobić na własną rękę krzywą cukrową i insulinową, pobrać suplementy dedykowane IO i spróbować wprowadzić „zdrowszy” tryb życia? Ja kiedyś dostałam metforminę w ciemno i to leczenie zupełnie nie miało u mnie sensu, jak w weekend piłam wino (moje guilty pleasure). Czułam się źle oraz miałam bardzo kiepskie wyniki wątroby, a koniec końców moje wyniki IO jakoś znacząco się nie poprawiły.
Jeśli chodzi o suplementy to bardzo polecam myo-inozytol+NAC(przerabiałam Inofem, Inofolic, Miovelię, Fertistim ale moim hitem jest OVI). Dodatkowo omega3,d3, magnez, olej z czarnuszki. Razem z delikatnym ruchem, ograniczeniem ilości posiłków (kawa z mlekiem to posiłek), zwiększeniem przerw pomiędzy posiłkami, pozbyłam się całkowicie IO i hiperinsulinemii (mam porownanie wynikow z 2019, 20 i 21)

Oczywiście nie neguję decyzji Twojego lekarza i nie chcę Cię namawiać do złego, ale mi po prostu ciężko było zrezygnować z dobrego wina (brat jest sommelierem ;) i spróbowałam poradzić sobie bez mety. Podobno wytyczne są takie, żeby dać sobie do 3 miesięcy na zmianę stylu życia, a potem dopiero wdrozyc leczenie

PS widziałam Twoje wcześniejsze wyniki hormonow i wyższy testosteron. Jak unormujesz cukry, testosteron powinien spaść ☺️ Nie wiem, czy problem Cię dotyczy, ale ja przez podwyższony testosteron miałam ciemniejsze włoski. Po ogarnięciu IO problem prawie całkowicie zniknął

Trochę się rozpisałam, ale u mnie starania trwają z przerwami od 2017 (czy to rekord grupki?😉) i dużo w tym czasie leczeń przerobiłam🙄

Do góry