reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staraczki 2022

Wiesz co, raczej stan przed IO. Mój wskaźnik Homa to 1.5 z tym że Glukoza na czczo miałam teraz 100 co jest podobno bardzo na granicy. Do tego mam BMI 27 co wskazuje na lekka nadwagę (tak z 8kg mogłabym zrzucic)
Bardziej Endo zwróciła uwagę na redukcję wagi niż typowo na IO. Zwłaszcza że nie mam PCOS co czesto idzie w parze
No 100 to faktycznie już powyżej normy nieznacznie (jest do 99) a po obciążeniu ile miałaś glikemii? Czy nie robiłaś?

reklama
No 100 to faktycznie już powyżej normy nieznacznie (jest do 99) a po obciążeniu ile miałaś glikemii? Czy nie robiłaś?
Nie, nie robiłam. U mnie w labo norma jest do 106. Ostatnio mialam 93 i było ok ale widocznie się pogłębiło stąd metformina. Na początek 850 pół tabletki rano I pół wieczorem.

Nie, nie robiłam. U mnie w labo norma jest do 106. Ostatnio mialam 93 i było ok ale widocznie się pogłębiło stąd metformina. Na początek 850 pół tabletki rano I pół wieczorem.
Ja zachęcam do sprawdzenia chociaż wybiórczo po posilkach 2 godz glukometrem... Ja się niby pilnowałam z uwagi na dziedziczenie cukrzycy w młodym wieku w mojej rodzinie dieta cukrzycowa profilaktycznie badanie na czczo z żyły kilka razy w roku zawsze w normie ale jak poszła bliżej górnej granicy w krzywej wyszło że po obciążeniu już tak różowo nie ma...

Ja zachęcam do sprawdzenia chociaż wybiórczo po posilkach 2 godz glukometrem... Ja się niby pilnowałam z uwagi na dziedziczenie cukrzycy w młodym wieku w mojej rodzinie dieta cukrzycowa profilaktycznie badanie na czczo z żyły kilka razy w roku zawsze w normie ale jak poszła bliżej górnej granicy w krzywej wyszło że po obciążeniu już tak różowo nie ma...
Nigdy nie miałam problemów z cukrem. Całe życie byłam szczupła ale przeprowadzka do Hiszpanii, zmiana stylu życia potem pandemia i plus 15kg w 2 lata ... wiec jestem zielona w tym temacie ...

A jeszcze zapytam xr? Czy krotkodzialajaca?
Chyba zwykła, metformina 850. Nie ma na niej xr. To coś zmienia ? Lepiej gorzej?

Chyba zwykła, metformina 850. Nie ma na niej xr. To coś zmienia ? Lepiej gorzej?
Nie ma lepiej gorzej 🙂 xr czy sr zależy jaka nazwa preparatu oznacza że lek ma przedłużony czas działania a bez działa krócej 🙂 zazwyczaj rano i wieczor daje się przedłużone działanie Natomiast krótkodzialajace 3x dziennie do gl posiłków lub dwa zazwyczaj rano i południe z uwagi na większe ilości cukru w daniach ale nie znaczy że nie widziałam dawkowania jak u Ciebie nawet tutaj 🙂 nie wiem jak się odżywia u Was może macie obfite kolacje 🙂 dobiera się indywidualnie 🙂 pytam z ciekawości 😁

Nie ma lepiej gorzej 🙂 xr czy sr zależy jaka nazwa preparatu oznacza że lek ma przedłużony czas działania a bez działa krócej 🙂 zazwyczaj rano i wieczor daje się przedłużone działanie Natomiast krótkodzialajace 3x dziennie do gl posiłków lub dwa zazwyczaj rano i południe z uwagi na większe ilości cukru w daniach ale nie znaczy że nie widziałam dawkowania jak u Ciebie nawet tutaj 🙂 nie wiem jak się odżywia u Was może macie obfite kolacje 🙂 dobiera się indywidualnie 🙂 pytam z ciekawości 😁
Oj taaak tutaj kolacja to jak dwa obiady 🤦🏽‍♀️🤦🏽‍♀️ chciaz jak czasem, np dzis, zjadłam obiado-kolacje o 17.30 i teraz kilka truskawek wiec beż kolacji wogole... czasem uda mi się polski grafik posiłków staremu wcisnąć 😂😂 no nic, zobaczymy. Narazie mam chyba mini dawkę zwykłej mety i od jutra zacznę brać, mam nadzieję że bez skutków ubocznych 🤞🤞 a u Ciebie IO jest zaawansowane ? Jaka masz dawkę?

Oj taaak tutaj kolacja to jak dwa obiady 🤦🏽‍♀️🤦🏽‍♀️ chciaz jak czasem, np dzis, zjadłam obiado-kolacje o 17.30 i teraz kilka truskawek wiec beż kolacji wogole... czasem uda mi się polski grafik posiłków staremu wcisnąć 😂😂 no nic, zobaczymy. Narazie mam chyba mini dawkę zwykłej mety i od jutra zacznę brać, mam nadzieję że bez skutków ubocznych 🤞🤞 a u Ciebie IO jest zaawansowane ? Jaka masz dawkę?
Homa 2,6 ale ja odziedziczyłam niestety cudny gen z cukrzyca dodatkowo zawsze mówili że wdałam się w rodzinę Taty i to się potwierdza haha 🙂 xr 2000/d w dwóch dawkach (moja inwencja bo diabetolog kazała 1500/d) ale tak się czuję lepiej i zawsze mam dobre poziomy glikemii (spr 3-4 razy dziennie) na czczo plus po posilkach (nie zawsze po drugim śniadaniu - tylko jak jestem w domu mam taką opcję)

Homa 2,6 ale ja odziedziczyłam niestety cudny gen z cukrzyca dodatkowo zawsze mówili że wdałam się w rodzinę Taty i to się potwierdza haha 🙂 xr 2000/d w dwóch dawkach (moja inwencja bo diabetolog kazała 1500/d) ale tak się czuję lepiej i zawsze mam dobre poziomy glikemii (spr 3-4 razy dziennie) na czczo plus po posilkach (nie zawsze po drugim śniadaniu - tylko jak jestem w domu mam taką opcję)
Musze chyba się rozejrzeć za glukometrem w takim razie i faktycznie wziąć się za to na poważnie. Dzięki wielkie za wyjaśnienie i rozjaśnienie tematu! 🥰

reklama
Musze chyba się rozejrzeć za glukometrem w takim razie i faktycznie wziąć się za to na poważnie. Dzięki wielkie za wyjaśnienie i rozjaśnienie tematu! 🥰
Hej, przepraszam, że się wcinam, ale nie wolałabyś przed braniem metforminy zrobić na własną rękę krzywą cukrową i insulinową, pobrać suplementy dedykowane IO i spróbować wprowadzić „zdrowszy” tryb życia? Ja kiedyś dostałam metforminę w ciemno i to leczenie zupełnie nie miało u mnie sensu, jak w weekend piłam wino (moje guilty pleasure). Czułam się źle oraz miałam bardzo kiepskie wyniki wątroby, a koniec końców moje wyniki IO jakoś znacząco się nie poprawiły.
Jeśli chodzi o suplementy to bardzo polecam myo-inozytol+NAC(przerabiałam Inofem, Inofolic, Miovelię, Fertistim ale moim hitem jest OVI). Dodatkowo omega3,d3, magnez, olej z czarnuszki. Razem z delikatnym ruchem, ograniczeniem ilości posiłków (kawa z mlekiem to posiłek), zwiększeniem przerw pomiędzy posiłkami, pozbyłam się całkowicie IO i hiperinsulinemii (mam porownanie wynikow z 2019, 20 i 21)

Oczywiście nie neguję decyzji Twojego lekarza i nie chcę Cię namawiać do złego, ale mi po prostu ciężko było zrezygnować z dobrego wina (brat jest sommelierem ;) i spróbowałam poradzić sobie bez mety. Podobno wytyczne są takie, żeby dać sobie do 3 miesięcy na zmianę stylu życia, a potem dopiero wdrozyc leczenie

PS widziałam Twoje wcześniejsze wyniki hormonow i wyższy testosteron. Jak unormujesz cukry, testosteron powinien spaść ☺️ Nie wiem, czy problem Cię dotyczy, ale ja przez podwyższony testosteron miałam ciemniejsze włoski. Po ogarnięciu IO problem prawie całkowicie zniknął

Trochę się rozpisałam, ale u mnie starania trwają z przerwami od 2017 (czy to rekord grupki?😉) i dużo w tym czasie leczeń przerobiłam🙄

Do góry