reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki 2022

Poratujcie błagam, zbadałam sobie po raz pierwszy kwas foliowy, który oczywiście suplementuję w postaci Ovarinu i byłam święcie przekonana, że poziom będzie raczej niski bądź w normie, a tu mi wywaliło 34ng/ml :O a zakres w labie jest od 5,9 do 24,8. Czyli dużo za dużo. Czy może być tak, że ja nie potrzebuję suplementacji tym kwasem? Ktoraś z Was tak miała?

reklama
Taka ilość zazwyczaj pojawia się w przypadku mutacji mthfr, która powoduje że organizm nie przyswaja kwasu foliowego w podstawowej formie tylko go gromadzi. Nie wiem czy badałas się pod tym kątem, ale w przypadku potwierdzenia takiej mutacji badanie poziomu kwasu foliowego nie ka sensu bo nigdy nie będzie miarodajne. Na wszelki wypadek lepiej jesy zawsze przyjmować metylowane formy kwasu i b12 ponieważ ponad połowa społeczeństwa ma mutacje mthfr
Poratujcie błagam, zbadałam sobie po raz pierwszy kwas foliowy, który oczywiście suplementuję w postaci Ovarinu i byłam święcie przekonana, że poziom będzie raczej niski bądź w normie, a tu mi wywaliło 34ng/ml :O a zakres w labie jest od 5,9 do 24,8. Czyli dużo za dużo. Czy może być tak, że ja nie potrzebuję suplementacji tym kwasem? Ktoraś z Was tak miała?

Czemu się boisz? Myślę, że to to samo albo jakiś odpowiednik.
A mogę się jakoś źle czuć?
Ja już tyle łykam, że w sumie przestałam analizować [emoji23]
Czy bromocorn to jest to samo co bromergon? Też chyba mi to dadzą :D po miesiącu łykania inozytolu prolaktyna spadła z 46 na 36, więc raczej ten spadek zawdzięczam konkretnemu wyspaniu przed badaniem niż tabletkom. Daj znać jak się będziesz po tym czymś czuła, bo bardzo się tego leku boję

Właśnie myślałam, że mogę mieć tę mutację, tylko czy ona nie objawia się podwyższonym poziomem homocysteiny? Badałam ją też dzisiaj i mam 6,8 umol/l (norma 5-15,4 umol/l). Witamina B12 też jest u mnie w normie.
Taka ilość zazwyczaj pojawia się w przypadku mutacji mthfr, która powoduje że organizm nie przyswaja kwasu foliowego w podstawowej formie tylko go gromadzi. Nie wiem czy badałas się pod tym kątem, ale w przypadku potwierdzenia takiej mutacji badanie poziomu kwasu foliowego nie ka sensu bo nigdy nie będzie miarodajne. Na wszelki wypadek lepiej jesy zawsze przyjmować metylowane formy kwasu i b12 ponieważ ponad połowa społeczeństwa ma mutacje mthfr
Boję się, bo dużo czytałam i słyszałam od różnych kobiet o skutkach ubocznych. Podobno naprawdę paskudnie się po tym czuje i jakoś nie mam ochoty sprawdzać, czy u mnie akurat tak się zdarzy czy nie :D
Czemu się boisz? Myślę, że to to samo albo jakiś odpowiednik.
A mogę się jakoś źle czuć?
Ja już tyle łykam, że w sumie przestałam analizować [emoji23]

Mam mthfr w homozygocie (ta gorsza wersja) a homocysteina w dolnej granicy [emoji6]
Właśnie myślałam, że mogę mieć tę mutację, tylko czy ona nie objawia się podwyższonym poziomem homocysteiny? Badałam ją też dzisiaj i mam 6,8 umol/l (norma 5-15,4 umol/l). Witamina B12 też jest u mnie w normie.

Boję się, bo dużo czytałam i słyszałam od różnych kobiet o skutkach ubocznych. Podobno naprawdę paskudnie się po tym czuje i jakoś nie mam ochoty sprawdzać, czy u mnie akurat tak się zdarzy czy nie :D

Hej dziewczyny. Dzisiaj zrobiłam pierwszy test owulacyjny 😄🙈 jako, że jestem laik a Wy macie doświadczenie, zapytam czy dobrze interpretuje go jako negatyw?
Dodam, że mam 11dc i wg apki owu ma być we wtorek. 😉
20220219_154429.jpg

reklama
Do góry