reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staraczki 2022

Wydaje mi się- ale ja nie jestem z hr - ze pelne 12 miesięcy ciągiem. Czyli np teraz mamy maj, mialam l4 w lutym 2022. Jakbym miala l4 teraz - średnia wyliczają luty 2021-styczen 2022.
Chociaz nie wiem co jak się ma l4 często... i nie ma tych pełnych 12 miesięcy
Jeżeli dzisiaj zaczynałoby się L4 to brane pod uwagę byłyby miesiące od maja 2021 do kwietnia 2022. Pod warunkiem, że w kwietniu nie było żadnego, nawet jednego dnia zwolnienia. Od tego roku zmieniły się przepisy - do przeliczenia okresu nie są konieczne trzy następujące po sobie miesiące, a wystarczy tylko jeden bez L4.

reklama
Jeżeli dzisiaj zaczynałoby się L4 to brane pod uwagę byłyby miesiące od maja 2021 do kwietnia 2022. Pod warunkiem, że w kwietniu nie było żadnego, nawet jednego dnia zwolnienia. Od tego roku zmieniły się przepisy - do przeliczenia okresu nie są konieczne trzy następujące po sobie miesiące, a wystarczy tylko jeden bez L4.

Dobra to na żywym moim przykładzie. Mialam l4 w grudniu 2021 - 1 dzień. Wczeaniejsze moje l4 bylo w grudniu 2020 - 12 dni w sumie. Jakbym teraz poszla na l4 za jaki okres wyliczaliby mi stednia? Między tymi grudniami nie ma 12 pełnych miesięcy- cofnęlibyśmy się jeszcze dalej? Po drodze mialam 2 podwyzki w tym 1 duza i szczerze to byłabym bardzo stratna....

Dobra to na żywym moim przykładzie. Mialam l4 w grudniu 2021 - 1 dzień. Wczeaniejsze moje l4 bylo w grudniu 2020 - 12 dni w sumie. Jakbym teraz poszla na l4 za jaki okres wyliczaliby mi stednia? Między tymi grudniami nie ma 12 pełnych miesięcy- cofnęlibyśmy się jeszcze dalej? Po drodze mialam 2 podwyzki w tym 1 duza i szczerze to byłabym bardzo stratna....
Jeśli od ostatniego L4 minął co najmniej miesiąc to wyliczane jest normalnie z ostatnich 12 miesięcy. Czyli od maja 2021 do kwietnia 2022 :).

Jeśli od ostatniego L4 minął co najmniej miesiąc to wyliczane jest normalnie z ostatnich 12 miesięcy. Czyli od maja 2021 do kwietnia 2022 :).
Dziekuje! To odpowiada na moje wątpliwości. I wiem o co chodzi z tym miesiącem przerwy.
Czasami te przepisy sa mega nielogiczne... na szczęście tutaj jakos to w miarę się układa. Bo jakbym miala isc na dluzsze l4 teraz z pensja sprzed 2 lat😵

Hejo !
Powiem wam, ze wczoraj ten jajnik mnie tak dziad bolał, chwilami to już przecinka.. jakby mi ktoś szpilę wbijał. Albo taki tępy ból.. aż do pępka🙈 zaczynam się zastanawiać czy nie wróciła mi endometrioza czy coś..
Miałam taki jeden mega bolesny cykl, też po owu nakur.... mnie okropnie brzuch i okazało się, że zrobiła się torbiel 😓 która na szczęście wchłonęła się po @

Ostatnia edycja:
Ja nie byłam na L4 od 2017 roku kiedy to wylądowałam z zapaleniem wyrostka w szpitalu. Jak zajdę w ciążę to na 100% idę na zwolnienie, to już mi zapowiedział lekarz,a jak już pójdę to na pewno na całe 9mcy bo stracę wracając do pracy 3/4 wynagrodzenia wiec i macierzyński później mniejszy.

reklama
Do góry