reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staraczki 2021

reklama
Ja też pierwsze słyszę o tym hormonie 🤷🏻‍♀️ ma związek chyba z PCOS
Tak mi właśnie pani ginekolog zaleciła. Bo po wywiadzie i moich relacjach o tym ze miałam kiedyś stwierdzone PCOS i tez miałam endometriozę, to dała mi na początek taki zestaw i ze mam wykonać badania między 3-5 dniem cyklu. A co z tego wyjdzie to się okaże 🤷‍♀️Ja np. Wiem ze trzeba tez zbadać progesteron, ale no. Nie wiem kiedy.

mi kazała zrobić wszystkie badania między 2 a 8 dniem
Mi gin powiedziała ze między 3-5, ale to często zależy od lekarza i od tego co chcemy wychwycić pewnie 🙂. Ale widzę, ze mamy podobny zestaw. Dziś tez robiłam TSH kontrolnie, bo ostatnie kilka miesięcy udało mi się zejść z 4.30 na 1.38 i to w 1 miesiąc . Ale chce trzymać rękę na pulsie na wszelki wypadek.

Dziś odebrałam wyniki tsh z 2,02 wskoczyło na 2,52 a zwiększyliśmy dawkę 3 dni w tyg 50 a reszta 25mg 🥺 ft4 1,24(0,93-1,71)żelazo 65(50-170) ferrytyna 20(15-150) i chyba żelazo trzeba brać bo ten zapas mnie zdołował :( dlaczego tak wszystko skacze, zwariować idzie 🤷‍♀️🤣

Dziś odebrałam wyniki tsh z 2,02 wskoczyło na 2,52 a zwiększyliśmy dawkę 3 dni w tyg 50 a reszta 25mg 🥺 ft4 1,24(0,93-1,71)żelazo 65(50-170) ferrytyna 20(15-150) i chyba żelazo trzeba brać bo ten zapas mnie zdołował :( dlaczego tak wszystko skacze, zwariować idzie 🤷‍♀️🤣
Klaudia, co do tsh np tez miałam problem dopóki czegoś sama sobie nie wyczytałam na necie. Otóż przez 3 miesiące brałam dawkę euthytox 50 ( przed braniem leku miałam TSH 4.28 ). Po 3 miesiącach badanie i TSH 4.38. Byłam załamana. Wyczytałam, ze w takich sytuacjach warto odczekać 1-1,5 h od przyjęcia tabletki do śniadania ( a nie tak jak piszą 30 min) + kawa z rana bez mleka. Po 30 dniach przy dawcę 4 dni 50 i 3 dni 75, TSH spadło do 1.38. I tez warto pamiętać by do śniadania wtedy nie jeść nic z mleka, bo ponac hamuje wchłanianie euthyroxu. Mi pomogło, może to tez sposób dla ciebie ?

Lekarz na pewno Ci doradzi co dalej z lekami 😉 wyniki nie są złe, ale jak to się mówi mogłyby być lepsze, też mam niskie żelazo staram się pomóc sobie dietą wysoką w żelazo, a Ty?

Klaudia, co do tsh np tez miałam problem dopóki czegoś sama sobie nie wyczytałam na necie. Otóż przez 3 miesiące brałam dawkę euthytox 50 ( przed braniem leku miałam TSH 4.28 ). Po 3 miesiącach badanie i TSH 4.38. Byłam załamana. Wyczytałam, ze w takich sytuacjach warto odczekać 1-1,5 h od przyjęcia tabletki do śniadania ( a nie tak jak piszą 30 min) + kawa z rana bez mleka. Po 30 dniach przy dawcę 4 dni 50 i 3 dni 75, TSH spadło do 1.38. I tez warto pamiętać by do śniadania wtedy nie jeść nic z mleka, bo ponac hamuje wchłanianie euthyroxu. Mi pomogło, może to tez sposób dla ciebie ?
Ja żelazo tez dostałam sorbifer na 2 miesiące ( poziom ferrytyny 26 był) po miesiącu wskoczył na mniej więcej 50). Ale tez trzeba pamiętać by mieć duży odstęp między braniem euthyroxu i żelaza

Też tak robię!

reklama
Ja żelazo tez dostałam sorbifer na 2 miesiące ( poziom ferrytyny 26 był) po miesiącu wskoczył na mniej więcej 50). Ale tez trzeba pamiętać by mieć duży odstęp między braniem euthyroxu i żelaza
Ogólnie mi endokrynolog mówił, że najlepiej rano sobie wziąć tylko euthyrox a wszystkie inne specyfiki takie jak żelazo, ovarin, wit D3 + K2, acard brać sobie popołudniu a nawet wieczorem 😉

Do góry