reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki 2015 : )

Zofia a co to za badanie

Zbadanie poziomu hormonu we krwi kobiety pozwala ocenić funkcjonowanie jajników przy takich zaburzeniach, jak zespół policystycznych jajników (wysoki poziom AMH), czy przedwczesne wygaśnięcie czynności jajników (niski poziom AMH).

Poziom hormonu we krwi pozwala ocenić, jaka jest rezerwa jajnikowa u kobiety, a więc ocenić płodność u kobiety. Pozwala to uniknąć przeoczenia momentu, w którym kobieta jest zdolna do zapłodnienia. Badanie umożliwia określenie szans kobiety na posiadanie potomstwa oraz wskazanie na moment wkroczenia kobiety w fazę menopauzalną. Przy określeniu przekwitania, należy wiedzieć jak radzić sobie podczas menopauzy.
Może dać także sygnał, aby zbadać możliwe przyczyny niepłodności u kobiet.

Normy poziomu AMH są następujące:

• powyżej 3,0 ng/ml – wysoki poziom hormonu, mogący świadczyć o zespole policystycznych jajników;
  • powyżej 1,0 ng/ml – poziom prawidłowy;
  • poniżej 1,0 ng/ml – niski poziom, mogący świadczyć o menopauzie.
Rezerwa jajnikowa wraz z wiekiem zmniejsza się. Dlatego też warto badać jej poziom regularnie, aby przewidzieć jej wyczerpanie i nadejście menopauzy. Badanie takie ważne jest szczególnie o kobiet, których matka wcześnie zaczęła miesiączkować, a także wcześnie zaczął się u niej okres menopauzy. Jest to bowiem genetycznie uwarunkowane.
Zbadanie poziomu AMH umożliwi także zastosowanie odpowiedniego leczenia w przypadku wyników nieprawidłowych. Pozwoli na zastosowanie odpowiedniego leczenia farmakologicznego w celu poprawienia płodności.

reklama
Dobra nie dowiem się nic musze czekać do @ planowanej...niech nie przychodzi lepiej

Bedzie dobrze :) niech niekomu z nas nie przychodzi @ :)

Ja dzisiaj cala chate posprzatalam i jestem padnieta. Masakra a jeszcze mam dxisiaj kogos na paznokcie.
A jutro ide z kicia do sterylizacji.
No ja jak bylam we wtorek u gin mowila mi ze mam 16mm chyba i ze za dwa dni czyli dzisiaj mamy sie kochac. :) moze dzisiaj jeszcze raz mojego namowie:) zobaczymym a jak nie to jutro ranooo go pognebie:)

reklama
Do góry