reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki 2015 : )

reklama
Happymum czy twój brat ma zdiagnozowany autyzm? Czy są też inne zaburzenia?
Bardzo skuteczna w autyzmie jest metoda behawioralna. Miałam kiedyś kontakt z behawiorystką, która pół życia poświęciła na poszukiwanie metody leczenia autyzmu. Kilkanaście lat temu, nie leczyło się go w ogóle. Kobieta założyła pierwszą w Polsce poradnię dla dzieci autystycznych. Nie pamiętam jak się nazywała, bo to już dawno było, ale pamiętam, że była psychologiem i jej córka była chora. Diagnozowała ją w Stanach, bo w Polsce jeszcze tego nie znali i potem postanowiła to przenieść do nas. I ta choroba przestała być wyrokiem. Tu na forum poznałam dziewczyny, które leczyły dzieci behawioralnie i widać było poprawę. Oczywiście to zależy od nasilenia i od tego czy nie ma też innych zaburzeń. Ale nadal jest w Polsce tylko kilka ośrodków, które się tym kompleksowo zajmują.

Skaba-ma stwierdzony i leczony od kiedy mial 2,5roku teraz ma 8lat poprawa jest ogromna ,maly nie potrzebuje juz szkoly specjalnej,wystarczy integracyjna,wiem ze mama probowala roznych metod terapi i leczenia,teraz moglaby leczyc inne dzieci(nie chce tego robić)

Obecnie mam kontakt z dziećmi autystycznymi, ale u nich nie ma innych zaburzeń. I raczej są bardzo spokojne, wycofane. Trudno o kontakt z nimi. W złość wpadają tylko, gdy się im złamie schemat. Niestety wiem że nie mają szans na leczenie.

Skaba-u mniego inaczej ma aspergera i nadpobudliwisc do tego bardzo wysoki irolaz intekigecji.co do lamamnia reguł moj brat ma to samo,zlosvi sie strasznie. Jest o tyle latwiej ze dzięki jego inteligencji wiele zachowan spilecznych udalo.sie "wyuczyć"

Skaba-ma stwierdzony i leczony od kiedy mial 2,5roku teraz ma 8lat poprawa jest ogromna ,maly nie potrzebuje juz szkoly specjalnej,wystarczy integracyjna,wiem ze mama probowala roznych metod terapi i leczenia,teraz moglaby leczyc inne dzieci(nie chce tego robić)
Właśnie to jest najgorsze, że cały ciężar spoczywa na rodzicach! Jeśli dziecko nie trafi na rodzica, który jest sam poszukuje, próbuje i się nie poddaje to ma naprawdę trudno. Piszę to na przykładzie takiej małej mieściny z jakiej ja pochodzę. Potrzebowałam kiedyś pomocy dla córki i przeraziło mnie jak bardzo brakuje wiedzy psychologom. Mam porównanie z krakowskimi ośrodkami akademickimi i to jest przepaść. Podziwiam twoją mamę!

Skaba-u mniego inaczej ma aspergera i nadpobudliwisc do tego bardzo wysoki irolaz intekigecji.co do lamamnia reguł moj brat ma to samo,zlosvi sie strasznie. Jest o tyle latwiej ze dzięki jego inteligencji wiele zachowan spilecznych udalo.sie "wyuczyć"
Miałam pytać o nadpobudliwość. Niesamowicie podziwiam rodziców, którzy potrafią sobie z tym radzić. To jest nadzwyczajnie trudne.

reklama
Do góry