reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staraczki 2013

Malusiolka u mnie tez kiepsko nie wiem ile uda mi sie i czy wogole zdarze ale ja mieszkam nad samym morzem jest strasznie....drzewa polamane wieje tak ze przewraca z nog .Wszedzie porozstawiana straz pozarna i czuwaja co bedzie dalej....W nocy myslalam ze okna powyrywa w domu praktycznie wcale nie spalam a do tego przyszla burza...w zime:szok:....Mam nadzieje ze szybko sie skonczy ta pogoda

Ostatnia edycja:
reklama
auerolcia tez sie nie znam na testosteronie, ale jak mowisz ze nie masz owlosienia i innych typowych objawow to moze powtorz badanie dla pewnosci? a poza tym z tego co wiem to praktycznie wszystkie hormony mozna jakos podreperować!
z tego co czytałam to da się obniżyć tabletkami anty a mi teraz nie o to chodzi. Lekarka nawet nie wspomniała o obniżaniu poza końską dawką witaminy E, tylko od razu wspomniała o stymulacji

Dokładnie te same hormony ja chcę zbadać plus estradiol. A w których dniach cyklu badałaś? I czemu testosteron wolny? Czym się różni od całkowitego? Jest bardziej precyzyjny?
W przypadku niemożliwości zajścia w ciążę polecają, by zbadać LH i FSH (w określonych dniach cyklu).

Za wysoki testosteron może skracać fazę lutealną (i dlatego chcę go zbadać, bo wychodzi, że moja ma ok. 11 dni). Częściej za wysoki jest u osób z nadwagą. Ty masz normalną wagę? Ja to nawet czasem za mało ważę, ale i tak zbadam. Da się go zbić, więc spokojnie.
progesteron robiłam w 21 dc a resztę w 3 dc. No właśnie zbadałam i LH i FSH i mam w normie. Nie wiem czym się różni wolny testosteron od całkowitego, kazała mi taki zrobić to zrobiłam. Nawet nie wiedziałam że jest podział na wolny i całkowity :eek:
No właśnie mam sporą nadwagę :-(
A jak da się go zbić bo mi gin nic nie gadała tylko kazała łykać dużą dawkę witaminy E???

No właśnie mam sporą nadwagę :-(
A jak da się go zbić bo mi gin nic nie gadała tylko kazała łykać dużą dawkę witaminy E???
Powinno się schudnąć właśnie i zwiększyć aktywność fizyczną - samo to powinno pomóc. Zapisuj się fitness, a co :-)

Jeśli znasz angielski, to wklejam cytat ze strony, na którą trafiłam jakiś czas temu szukając informacji o innych hormonach (mam mastopatię i chciałam wywęszyć coś o estrogenach i ich wpływie na poronienie). Generalnie piszą, że 6 tygodni ćwiczeń fizycznych (6 dni w tygodniu) i strata wagi wpływają na spadek testosteronu i to nawet bardzo (dają link do podsumowania tych badań). Ogólnie z tego, co wyczytałam, to z tym testosteronem to jest takie kółko zamknięte - za wysoki testosteron powoduje tycie, a nadwaga utrzymuje jego wysoki poziom.
[h=2]How to Lower Testosterone Levels[/h][h=4]6 weeks of exercise lowered free testosterone by 25%[/h]Free testosterone showed a decreasing trend of 19-25% with 6 weeks of training on 6 days a week in recreational atheletes. Cortisol release was reduced, follicle-stimulating hormone (FSH)-synthesis-secretion capacity was increased after training, and the luteinizing hormone (LH)-synthesis-secretion capacity reduced.
Influence of 6-week, 6 days per week, training on pituitary function in recreational athletes.

[h=4]Losing body fat lowers free testosterone by 4.3%; exercise induced weight loss lowers it 10.4%[/h]Concentrations of testosterone and free testosterone among exercisers who lost between 0.5% and 2% body fat declined by 4.7% and 10.4%. In controls who lost this amount of body fat, concentrations of testosterone and free testosterone declined by only 2.8% and 4.3%.
Effect of Exercise on Serum Androgens in Postmenopausal Women: A 12-Month Randomized Clinical Trial

Witam sie wypoczeta :) wczoraj tak zmęczona po całym tyg położyłam sie po 20 oj dawno tak nie pospalam. Dziś jedziemy do galerii oblukac prezenty gwiazdkowe.

Aureolcia - ta waga to po ciąży została? Wiem że łatwo pisać ale skoro można to cholerstwo zbić ćwiczeniami to chyba nie bedziesz miała wyboru. Zawsze to lepsze niż ingerencja w organizm.

Milka- odezwij się jak tescik! II poszukiwane od zaraz!

Wanda- co u ciebie?

Mississ - widzę że praca w pełni pochłania :-D fajnie ci się pracuje?

Ostatnia edycja:
witam w sobotnie południe....
jestem w pracy i ogladam bajke iniemamocni... heh
mam ochote na cos do zjedzonka ale nie wiem na co....

co do tego sluzu to tylko jeden dzien byl... test owu negatywny wczoraj i spadek tem. dzis... czekam na rozwoj sytuacji:):)

Witajcie dziewczyny :-)
Iwo melduję, że wczoraj (bo nie mogłam wytrzymać) II kreski (jedna jaśniejsza) i dzisiaj II kreski (kolorystycznie prawie równe, wynik po 2 minutkach). Nie chcę zapeszać, ale chyba się udało, w przyszłym tygodniu idę do lekarza, wprawdzie na usg za wcześnie ale raczej mi chyba powie czy dzidzia będzie czy nie.

Milka - superancko!!!!!! na pewno to świąteczna fasolinka:tak::tak: powiedz kiedy można bedzie gratulowac.
Ten cykl mieliście na spontana czy testy owu/ temp? Pytam bo chyba to 6 cs?

Milka - WIELKIE GRATULACJE!! Ino na wizytę tak naprawdę jeszcze za wcześnie, bez USG (nawet na USG może być problem ze znalezieniem komóreczki) lekarz obiektywnie Ci nie potwierdzi ciąży :) Mnie lekarka kazała (jeśli nie byłoby niepokojących objawów) przyjść po 4 tyg. od zatrzymania okresu. Poczekaj tak ze 2 tygodnie chociaż, by lekarz mógł ocenić czy komóreczka ładnie się zagnieździła (i w dobrym miejscu). Tak naprawdę w pierwszych dniach po zatrzymaniu miesiączki może trwać jeszcze impantacja, która jest procesem. Albo choćby z tydzień :-p 3 dni po terminie @ to ciut wcześnie i patrząc po doświadczeniach dziewczyn, które leciały zaraz po terminie @, to prawdopodobnie wyjdziesz niepocieszona ;-)Trzymam mocno kciuki i życzę nudnych 8 miesięcy!!

Malusiolka - o, kremowy śluz, to chyba dobry objaw :-D Może, tak jak ktoś pisał, owulacja Ci się przesunęła. Póki nie ma @ jest nadzieja! Kciukasy ciągle zaciskam! :-D

Ostatnia edycja:
reklama
Iwo ten cykl był z testami owu i z temp też chociaż z tą temp u mnie to jest różnie, teraz od kilku dni mam non stop 36,8 - 37,00 mam nadzieję, że tym razem naprawdę się udało...
Malusiolka po wizycie na pewno dam znać.
Cyntia85 może i masz rację z tą wizytą,w sumie w pierwszej ciąży byłam u lekarza dopiero w 7 tyg, więc pewnie jako pierwsze zrobię badanie hcg, tylko powiedzcie mi czy takie badanie robi się raz czy trzeba powtarzać za kilka dni żeby sprawdzić czy hcg wzrasta?

Do góry