Zazuu
Fanka BB :)
@Zazuu i @PCOSka, hej dziewczyny, widziałam, że z początkiem roku poruszałyście temat Metforminy w ciąży i mam do Was pytania Mój lekarz jest w team "metformina do końca", ale zaznaczył, że w Polsce to nie standard i musimy wspólnie podjąć decyzję. Ja też jestem w teamie metforminy i nie chcę jej odstawiać, ale jestem ciekawa Waszych doświadczeń. Jak to u Was wyglądało? Rozumiem, że braliście przed ciążą i nie odstawiacie do końca. Co jest przyczyną brania? IO, cukrzyca (PCOska u Ciebie domyślam się po nicku)? I jak z badaniami cukru? Macie sprawdzać glukometrem regularnie? Robiłyście w ciąży obciążenie glukoza w trzech punktach? Kiedy i czy przed badaniem odstawiałyście metforminę? Ja mam IO i problem z tarczycą, mój gin to też endokrynolog, póki co każe mi trzymać dietę z niskim indeksem glikemicznym, być aktywną, nie gania za mną z glukometrem. Kilka razy robiłam glukozę naczczo, ale jeszcze nie miałam robionej glukozy w trzech punktach w ciąży, tylko przed gdy mnie diagnozował. Nie wiem o co jeszcze Was wypytać, taka jestem podjarana, że mam kogo męczyć pytaniami, bo u mnie na zaścianku lokalnie lekarze łapią się generalnie za głowę, gdy mówię, że raczej nie będę odstawiać...
Hej, ptgip zmieniło niedawno zalecenia i teraz nie zaleca się odstawiania metforminy przed ukończeniem 10 tc.
Ja nie odstawiam jej w ogóle.
Moja ginekolog zmieniła mi tylko dawkę z 3x850 ja 2x1000
Glukoze na czczo badam średnio co 3 tygodnie, testu obciążenia nie robię wcale. Mojej ginekolog wystarczy jak zjem posilek i po godzinie pójdę do labo na pomiar.
Jeśli chodzi o Glukometr to mam i wyrywkowo sprawdzam cukry.
Przed ciążą powodem brania mety była IO