reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki - 2 połowa 2019

Oj, kiedyś moje cykle w trzy światy były. Uregulowały się w sumie niedawno, ale takie krótkie są, a okres długi i hardkorowy, drugi i trzeci dzień to po prostu czas wycięty z życiorysu. Nie powiem ile razy spod pracy wracałam do domu bo ciekło mi po nogach, pół roku temu zalało mnie na spotkaniu z menadżerem. Tak, że przesiąkły mi tampon, podpaska i spodnie. Ginekolog nastraszył mnie PCOS (chyba na podstawie tych pęcherzyków na USG). Poważnie boję się, że im starsza będę tym większe ryzyko niesie za sobą ciąża, a głupia ja, wcześniej dzieci nie w głowie.
Nie ukrywam, że tego się obawiam. Czekania, nadziei, sprawdzania, rozczarowania. Ale trzeba próbować, czuję tak.
A w jaki sposób z jaką pomocą uregolowalas swoje cykle.?

reklama
A w jaki sposób z jaką pomocą uregolowalas swoje cykle.?
Próbuję to poskładać do kupy. Od jakichś dwóch lat mam regularne cykle. Minimalnie rozhulana tarczyca, nie brałam nic poza Euthyroxem i Duphastonem, kwasem foliowym, witaminami. Nigdy nie brałam innych leków, nigdy nie stosowałam antykoncepcji hormonalnej. Sama w sumie nie wiem jak to się dokładnie stało.

Próbuję to poskładać do kupy. Od jakichś dwóch lat mam regularne cykle. Minimalnie rozhulana tarczyca, nie brałam nic poza Euthyroxem i Duphastonem, kwasem foliowym, witaminami. Nigdy nie brałam innych leków, nigdy nie stosowałam antykoncepcji hormonalnej. Sama w sumie nie wiem jak to się dokładnie stało.
Rozumiem. No ja biorę euthyrox glucofasch xr 1000mg i chciałabym wyregulowac cykle luteina. A w jakich dniach miałaś zlecony dupfaston na wyregulowanie cykli?

O to widzę idziemy równo, bo u mnie też planowo @ we wtorek. Ja się czuję hmmm.. dziwnie. Pomijając fakt że się trochę przeziębiłam to wczoraj czułam się mega kiepsko, dziwne uczucie miałam w żołądku, jakbym była głodna cały czas. Cos mnie tam czasami pobolewa w brzuchu, piersi też pobola i przestaną i to wszystko co u siebie zaobserwowałam. A no i jest mi ciągle 'mokro' mam dużo gęstego kremowego śluzu a zazwyczaj na parę dni przed @ miałam uczucie suchościi.

U mnie planów na weekend brak. Jutro pewnie wezmę się za sprzątanie a niedzielę spędzę z młodym, może zamówimy pizze :) mąż jedzie akurat w delegację więc coś porobimy sami we dwójkę.
Nie wspominajac o napadach ochoty na slodkie. Wlasnie skonczylam duza pake rafaello, masakra. Czuje sie jak wieloryb i juz chyba sie poloze bo cos ostatnio sie nie wysypiam

Rozumiem. No ja biorę euthyrox glucofasch xr 1000mg i chciałabym wyregulowac cykle luteina. A w jakich dniach miałaś zlecony dupfaston na wyregulowanie cykli?
Od 10 dnia cyklu przez 10 dni. Nie pamiętam w jakiej dawce. Po odstawieniu okres jak z budzikiem, 23 dni i koniec cyklu. Nigdy nie brałam luteiny. Kiedyś brałam Duphaston, Bromergon i Mastodynon ale po takim połączeniu czułam się fatalnie i długo nie pociągnęłam. Czuję okres na całego, brzuch ciągnie jak nie wiem co :o

Rozumiem. Ja właśnie nigdy nie brałam dupfastonu i póki co 3 cykle będę brała luteiny 1x1 przez 10 dni od 16-25dc a jeśli luteina nie da rady to wtedy spróbuję z dupfastonem 1x1 od 12-23dc przez 3 cykle i zobaczymy co z tego wyjdzie.
Od 10 dnia cyklu przez 10 dni. Nie pamiętam w jakiej dawce. Po odstawieniu okres jak z budzikiem, 23 dni i koniec cyklu. Nigdy nie brałam luteiny. Kiedyś brałam Duphaston, Bromergon i Mastodynon ale po takim połączeniu czułam się fatalnie i długo nie pociągnęłam. Czuję okres na całego, brzuch ciągnie jak nie wiem co :o

Rozumiem. Ja właśnie nigdy nie brałam dupfastonu i póki co 3 cykle będę brała luteiny 1x1 przez 10 dni od 16-25dc a jeśli luteina nie da rady to wtedy spróbuję z dupfastonem 1x1 od 12-23dc przez 3 cykle i zobaczymy co z tego wyjdzie.
Ach, rozumiem. Chodzę do jednego lekarza odkąd udało się jej wyregulować cykl, teraz też gdzieś wierzę, że mi pomoże. Boję się, że mam cykle bezowulacyjne, jeszcze nie pojęłam wszystkich zależności funkcjonowania organizmu i hormonów. Dodatkowo leczyłam się na depresję, od roku nie biorę leków, schudłam 15kg, teraz wracam na drogę starania się o dziecko. A trzeba było myśleć wcześniej ;)
A jak się czujesz po luteinie? Są jakieś skutki uboczne?

reklama
Ach, rozumiem. Chodzę do jednego lekarza odkąd udało się jej wyregulować cykl, teraz też gdzieś wierzę, że mi pomoże. Boję się, że mam cykle bezowulacyjne, jeszcze nie pojęłam wszystkich zależności funkcjonowania organizmu i hormonów. Dodatkowo leczyłam się na depresję, od roku nie biorę leków, schudłam 15kg, teraz wracam na drogę starania się o dziecko. A trzeba było myśleć wcześniej ;)
A jak się czujesz po luteinie? Są jakieś skutki uboczne?
U mnie się nic nie dzieje po luteinie. Czuję się wogule jak bym jej nie brała.

Na cykle bezowulacyjne są leki także myślę że nie ma co się martwić. Teraz medycyna poszła tak do przodu że zawsze lekarz znajdzie coś odpowiedniego. Tylko jest gorzej już ze znalezieniem dobrych lekarzy którzy się naprawdę kobietami odpowiednio zajmą.

Do góry