reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Środki lokomocji maluchów

qurna afi namieszałaś mi w głowie :p
w sumie nam też się zdarzają długie trasy ale klima powinna sobie chyba poradzić z tapicerką 'gorzej przepuszczającą powietrze' ;)

hehe, sorry ;)

my tez mamy klimę... ale nawet w citim młoda latem sie przegrzewała (tzn. miała mokre plecki i główke z tyłu - w miejscu stykania sie ciała z tapicerką) mimo działania klimy, ale ja sie juz nie odzywam ;P

pisz proszę, co wiesz o rozkładaniu/odchylaniu tobiego (i innych) do pozycji do spania ;)

Ostatnia edycja:
reklama
przeciez nie włączam jej na full

lepiej rzeby sie zagotowało w 40 stopniowym upale, czy żeby je zawiało od otwartego okna?

klima pozwala na zachowanie optymalnej temperatury w samochodzie. przed wysiadaniem się stopniowo zmniejsza klimatyzację, żeby powoli zblizyc sie do temperatury jaka panuje na zewnątrz (żeby nie było nagłej zmiany temperatur) i jest ok.

nikt Ci nie karze robić lodówki w aucie - wystarczy temp. dająca 'swobodne oddychanie' a nie umieranie od 30-stopniowego upału :p

a mozesz wkleić zdjecie Francisława w tejże właśnie pozycji?? jest szansa??

Wiolan, jasne, zrobię mu kilka zdjęć jak będziemy jutro jechać, ale nie wiem, czy będzie widać różnicę między opcją siedzenia, a rozłożenia fotelika, bo ma on tyle różnych poduszek i zagłówków, że słabo widać Franka z boku;-)

Co do tapicerki, to np. Recaro są w 2 opcjach: welur i alcantara i sprzedawca mówił nam, że właśnie ta welurowa tapicerka słabiej oddycha i dziecko częściej się poci, a w alcantarze jest większy "przewiew". W lecie Franek też był non stop mokry w bebecarze, pomimo klimy, więc tak jak Afi jestem na to uczulona...

ja wybieram między mc tobi, priori, perl oraz romer king plus ;) więc podobnie :)

ponoć romer lepiej przepuszcza powietrze...

jak sprawdzałam w testach, to wszystkie w kategorii bezpieczeństwo wypadają na 4

chyba pearl i tobi najbardziej mi się podobają, ale ta tapicerka to duży minus. my czesto jezdzimy w dlugie trasy - nawet 700 km i to głównie latem i nie chcę żeby Jagoda jechała cała mokra... :/

jeszcze pewności nie mam, ale pewnie zdecydujemy sie na romera, bo ma łatwiejszy system montowania pasów (niestety wszystkie mc wymagaja długiego pasa...). U nas w samochodzie z tyłu sa krótkie pasy i mc citi musial byc montowany na przednim siedzeniu :/ teraz nie chce wozic młodej z przodu, bo fotelik bedzie montowany przodem do kierunku jazdy i miejsce teściowej wolę zająć sama ;)

Malina, a dlaczego priori?

a może wiecie jak z pozycją do spania w tych fotelikach?

my obecnie mamy Roemera.. dla przedziału do 13 kg.. ale myslę, że mała spokojnie w nim do roku czasu pojeździ bo jest dość obszerny... jak widziałam foteliki innych firm i te maluszki ściśnięte w nich to aż mi się ich szkoda zrobiło...
masz rację, że Roemery mają świetne tapicerki.. o ile klima sobie poradzi z owietrzem zewnętrznym wewnatrz auta, to z powietrzem miedzy pleckami dziecka a tapicerką nie da rady.. (wiem bo już to testowaliśmy z synem).. w naszym foteliku mała ani razu nie miała plecków mokrych.. a w tych większych fotelikach ta sama tapicerka co w naszym.. u nas na mur beton bedzie Roemer.... No i bardzo dobrze w testach w nim wypada ochrona boczna.. co jest niewatpliwie wielką zaletą.. tu główka na boki mało co lata.... prawie wogóle... i fajnie się zagłówek podnosi a wraz z nim pasy fotelika.. nic nie trzeba rozpinac, przepinac, kombinować.. jeden ruch i z zagłówkiem podnoszę się pasy nie cisnąc maluszka w barki...

U nas też wygrał Roemer King Plus. A ponieważ Oliwier jest z tych większych smyków to już na święta będziemy musieli się przesiąść do nowego fotelika, bo nosidełko już za ciasne...

reklama
też o nim myślimy, ale czytałam, że się w nich dzieci strasznie pocą, bo tapicerka 'nie oddycha' :/ i dlatego mam wątpliwości... więc przyłączam się do pytania
moja kumpela ma Tobi, ale właśnie po wakacjach dopiero zamontowała , więc na temat pocenia sięnic nie wiem, ale strasznie zachwala ten fotelik
afi - a czemu nie mc priori?
priori to chyba starszy model??
Klima przy małym dziecku? To chyba raczej nie jest zalecane ;P
no bez przesady! jak zrobisz 23-24 stopnie, przy 40 stopniowym upale to będzie dobrze.
Co do tapicerki, to np. Recaro są w 2 opcjach: welur i alcantara i sprzedawca mówił nam, że właśnie ta welurowa tapicerka słabiej oddycha i dziecko częściej się poci, a w alcantarze jest większy "przewiew".

wielkie dzięki za info, bo my właśnie recaro bierzemy, więc warto wiedzieć :-)

Do góry