reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy urzędowe

o miło ,że poruszyłaś ten temat ja z tego co się oriętuje to wszystko zalatwisz w uk chodzi mi o paszport i akt urodzenia też tylko właśnie nie pamiętam gdzie to sie latwi ale jak sie dowiem to napisze na pewno a poki co idz do poloznej i ona tez bedzie na 1wizycie rozmawiala o tym z toba!!Gratuluje dzidzi i oszczedzaj sie to dopiero poczatek pozdrawiam;-)

reklama
Witaj

Odpowiem ci na pytania w związku że sama przez to przechodziłam jak urodziła się Milenka. PO urodzeniu dziecka twój mąż lub ty idziecie do Registery Office(coś jak urząd stanu cywilnego) z dokumentem ze szpitala. JEst to dokument potwierdzający urodzenie dziecka. Tam wydają ci akt urodzenia dla dziecka ale brytyjski. I na podstawie tego aktu możesz wyrobić paszport tymczasowy- pierwszy w uk. Tylko przy wyrobieniu paszportu przypilnuj żeby wam aktu nie odebrali bo będziecie mieć lipe przy wyrobieniu polskiego aktu urodzenia. Na wyrobienie paszportu nie jest potrzebny pesel ale możesz się o niego postarać w ambasadzie jeśli chcesz. Jeśli twój mąż partner jest POlakiem dziecko ma tylko paszport polski. Inna sytuacja jest jeśli jest brytyjczykiem.
jak będziecie w PL wybierzcie się z brytyjskim aktem urodzenia do Urzędu stanu cywilnego aby umiejscowić ten akt w księgach i kobieta wystawi wam polskie akty urodzenia które będą potrzebne do wyrabiania kolejnych paszportów- niestety dzieci do 5 roku maja paszporty tymczasowe na rok:)/
To chyba tyle jak macie jakieś pytania to odpowiem o ile będę wiedzieć

chciałąm jedynie dodać że jeśli chcecie uniknąć wyrabiania paszportów co rok możecie złożyć w Polsce prośbę o wydanie tymczasowego dowodu dla dziecka i jest on ważny przez 5 lat i nic nie kosztuje. My tak zrobimy jak tylko pojedziemy do pl :-)
No i oczywiście jak będzieci wyrabiać polski akt urodzenia to ten angielski trzeba najpierw przetłumaczyć (ale to wiadomo :-) ) i koniecznie sprawdzcie tłumaczenie dokładnie bo nam załatwiali rodzice i efektem tego było pomylone miejsce urodzenia.

dzieki wielkie za wszystkie porady jesli cos sobie przypomne o czym zapomnialam to napisze jeszcze raz bardzo dziekuje i pozdrawiam

Upewnij sie ze dostaniesz tu akt urodzenia z waszymi danymi|(sa dwa rodzaja-jeden ma tylko dane dzidzki, drugi dzidzki i wasze).Trzeba je przetlumaczyc.Ja zalatwialam paszport tymczasowy w konsulacie-akt urodzenia byl tylko do wgladu.W Polsce w urzedzie jak bedziecie umiejscowiac to zabiora wam oryginal angielski i tlumaczenie.
My tez zlozylismy o dowod:)
Wyrobienie peselu tu jest dosc kosztowne.
Pamietaj ze przy skladaniu podania o paszport/dowod musza byc oboje rodzice.

Jesli masz ubezpieczenie w Pl np Pzu to mozesz odebrac kase za urodzenie dzidzki:)do tego tez bedzie ci potrzebny akt ur(oryginal i tlumaczenie-do wgladu)
Duuuzo zdrowka
Pozdrowionka z Edynburga

Mamy w planach ochrzcic córeczke w Uk ,możecie napisac jak to wyglada, o czym nalezy pamietać itd.itp.
zaznacze ze chcielismy na poczatku w Polsce ale opłata wynosi 500zł. :szok:
mam nadzieje ze tutaj bedzie troche inaczej:)

jaka opłata? poszukaj kościoła innego jak tyle ksiądz chce. my daliśmy co łaska 200 zł a szwagier dał 100 bo go na tyle stać było. Ksiądz ładnie podziękował. Nie było żadnego cennika. A ksiądz ochrzcił nam synka chociaż to nie nasza parafia była.

Podejrzewam ze tak jak w Polsce-co ksiadz to inne ceny i wymagania:)Wiem , ze znajoma miala klopoty z chrztem (bo nie ma slubu koscielnego) wiec poszla ochrzcic dziecko do szkockiego ksiedza, w rzym-kat kosciele i nie bylo najmniejszych problemow.
My chrzcilismy Asie w malutkiej wiosce i dalismy w kopercie 50 zl.Ksiadz tam i tak juz ma ogromna plebanie to nic wiecej nie bedziemy mu sponsorowac.

reklama
Ja bede chrzcila swojego w pazdzierniku. Na razie musialam byc na kursie, ktory byl przez trzy soboty z rzedu po godzince. Nie slyszalam, zeby ktos mial u nas problemy ze nie mial slubu koscielnego. Na kursie byla para bez takiegoz....Nie wiem jeszcze jaki jest cennik, ale za slub duzo nie dalam( w tym samym kosciolku bada tez chrzciny), wiec chyba podobnie bedzie. A ciekawostka, synek bedzie mial tylko chrzestna, bez chrzestnego, i pytalam, jak ktos chce, to i mozna miec 3 chrzestnych! Niekoniecznie katolikow(jedno z rodzicow chrzestnych musi byc katolikiem), tak samo z rodzicami-moj M nie jest chrzescijaninem!

Do góry