reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sprawy urzędowe

reklama
własnie przeczytałam na stronie mswia że jest 50% zniżki w przypadku zmiany nazwisa przy wyrabianu paszportu...a nazwisko się zmieniło od 2003 haha...łomatko ...140 D ,ja 70,Igor 30 =240 zł....a i akt pewnie koło 100 zł też...kosztowny ten wyjazd jak diabli się robi.... :-/

upewnij się tylko, ze ta zniżka w przypadku zmiany nazwiska nie dotyczy osób już posiadających paszport, które go wymieniają właśnie ze względu na zmianę nazwiska

Cleo1981, ja jestem z LEEDS wiem ze piszesz unas nie mam kiedy odpisac. Do anglii mozesz wjechac na dowodzie, dla dzieci paszport lub rowniez 5 letni dowod, nawet dla tak malego malucha jak twoj.
pozdrawiam i czekamy na was w leeds:)

czyli że jeżeli jużposiadam paszport a mam inne nazwisko to znaczy że nie musze go wymieniać ???
rybka nie zrozumiałaś mnie...
z twoich wczesniejszych postów wywnioskowałam, że nie masz paszportu w ogóle. dlatego pisałam o sprawdzeniu tej informacji o 50% zniżce. Zmieniłaś nazwisko= musisz wymienić wszystkie dokumenty w tym paszport.

Cleo1981, ja jestem z LEEDS wiem ze piszesz unas nie mam kiedy odpisac. Do anglii mozesz wjechac na dowodzie, dla dzieci paszport lub rowniez 5 letni dowod, nawet dla tak malego malucha jak twoj.
pozdrawiam i czekamy na was w leeds:)[/QUOTE]

o jak miło dzięki :-)
napisz coś więcej jak znajdziesz chwilkę czasu :-)

rybka nie zrozumiałaś mnie...
z twoich wczesniejszych postów wywnioskowałam, że nie masz paszportu w ogóle. dlatego pisałam o sprawdzeniu tej informacji o 50% zniżce. Zmieniłaś nazwisko= musisz wymienić wszystkie dokumenty w tym paszport.

aha ok ok ja tak pisze w roztargnieniu czasem ,że cięzko mnie zrozumieć haha

witam ja tez nie za bardzoorientuje sie w temacie... nam ma sie didzius urodzic w marcu i chcielismy do pl zjezdzac w okolicach wrzesnia... to kiedy i jak mam paszport zaczac zalatwiac dla malenstwa zeby zdazyc?? a co z peselem? moge go tu zalatwic czy musze dopiero we wrzesniu jak do pl zjedziemy- juz na stale??please pomocy:/

BUZIACZEK paszport mozesz zaczac zalatwiac dopiwero jak dzidzius sie urodzi :-) Musisz najpierw mniec akt urodzenia (pamietaj ze jezeli masz w nazwisku polskie znaki musisz to zglosic urzednikowi, zeby poprawnie napisal). Jak maluszek sie urodzi mozesz zapisac sie na spotkanie w sprawie wyrobienia paszportu w Manchesterze(czeka sie okolo3 tygodni), chyba ze mieszkasz w okregu konsulatu w londynie, to nie musisz sie umawiac na spotkanie.PESEL mozesz zalatwic w konsulacie, ale jest to o wiele bardziej skomplikowane niz w Polsce, wiec sadze, ze lepiej to zrobic w Polsce. Tym bardziej ze juz tam bedziecie mieszkac.Jak bys miala jeszcze jakies pytania to pisz :-)

reklama
witam ja tez nie za bardzoorientuje sie w temacie... nam ma sie didzius urodzic w marcu i chcielismy do pl zjezdzac w okolicach wrzesnia... to kiedy i jak mam paszport zaczac zalatwiac dla malenstwa zeby zdazyc?? a co z peselem? moge go tu zalatwic czy musze dopiero we wrzesniu jak do pl zjedziemy- juz na stale??please pomocy:/

paszport to tak najlepiej 2 miesiące przed wyjazdem, zwłaszcza ze będzie wtedy okres wakacyjny więc możesz czekać nawet 4 tygodnie. A pesel to w Polsce, jeśli masz kogoś kto może ci to zrobić to wystarczy wysłać angielski akt urodzenia, przetłumaczyć i zrobić polski. Albo jak już wrócisz. Ale więcej to na stronie konsulatu RP w Londynie możesz poczytać.

Ostatnia edycja:
Do góry